Witam wszystkich. I ja poproszę o ocenę oraz komentarze, porady do swoich zdjęć :-)
1 2 3
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam wszystkich. I ja poproszę o ocenę oraz komentarze, porady do swoich zdjęć :-)
1 2 3
Pozdrawiam
3. najbardziej podoba mi sie (moglo byc bez reki...)
Również wybieram trójkę ze względu na najbardziej przemyślany kadr. Na dwójce przydałoby się ciut więcej podłogi.
Witaj,
1 - przyjemne, ładna modelka, ale ostrości mi brakuje.
2 - nie przemawia do mnie. Ot taki sobie pstryk na spacerze.
3 - najfajniejsze, widać że był pomysł :)
Wrzucaj kolejne :)
także wybieram 3 najprzyjemniejsza z zaprezentowanej trójki, przeszkadza lekko pasek od torebki :) Dawaj więcej :)
Dziękuję za pozytywne komentarze oraz uwagi :-)
Jako że była to moja pierwsza bardziej ambitna sesja obawiałem się, że popełniłem wiele błędów których sam wyłapać nie potrafiłem. Wiele zdjęć oczywiście mam nieudanych (przynajmniej wg mojej oceny), więc uważam że nie warto ich wrzucać.
Zgadzam się, że na 1 coś nie zagrało z ostrością, niestety inne fotki podobnego ujęcia już mi tak dobrze się nie wykadrowały i dlatego też to zdjęcie dałem do oceny.
Pomysł na 3 akurat niestety nie mój - modelka zaproponowała, ja obawiałem się że tak dobrze nie wyjdzie 40-150 jak to ku mojemu zaskoczeniu wyszło.
Jeszcze jedno zdjęcie z tej "sesji" (wrzucone na prośbę modelki, mi jakoś niezbyt się widzą zdjęcia przy ścianie):
4
PS. Może w weekend uda mi się wykonać kolejną sesję - tym razem postaram się zrobić bardziej ambitne kadry :-)
Ładnie zacząłeś i od razu ustawiłeś poprzeczke wysoko. Powodzenia w kolejnych sesjach :grin:
Wtrace swoje trzy grosze.Nie znam sie na modelkach i cesjach to sie nie wypowiem.Ale oswietleniowca i laboranta musisz wymienic.Nie sprawdzili sie tutaj w zadnym wypadku.Aha,pogon tez wisazystke,bo powinna sie poprawic.
Zolty wygrywa z innymi kolorami.
Zdjęcia są robione oczywiście całkowicie nieprofesjonalnie - tak więc powinienem siebie gonić ;-) Oświetlenie jest oczywiście naturalne, również nic nie było poprawiane na komputerze, fotki po prostu "z aparatu" (jakoś nie potrafię znaleźć czasu na obróbkę). "Modelką" jest moja narzeczona, która również sama się "wizażowała", nie lubi zbyt mocnego makijażu, dlatego też głównie służy on ochronie przed mrozem ;-)
AAAaa to zmienia postac rzeczy.Czyli byles z dziewczyna na spacerze i zrobiliscie sobie przy okazji pare fotek na pamiatke.
Nie jest zle.Popraw obrobke na kompie ,oddaj do labu i pozostaje cieszyc sie ze wspolnego wypadu.
Dokładnie tak jak Mirek mówisz - był to spacer z nastawieniem na zdjęcia, jednak ze względu na dość zimną aurę i szybkie marznięcie mojej dziewczyny nie mógłbym się pobawić ustawieniem blendy (dziewczyna jest dość niecierpliwa, a w dodatku dość lekko się ubrała). Dzięki za wytknięcie błędów nad którymi mogę sam w jakiś sposób popracować (choćby próba z oświetleniem blendą, choć nigdy nie używałem i nie wiem czy coś pomoże) :-) Pozdrawiam i nadal proszę o wytykanie błędów i tych ewidentnych i tych mniejszych.
Fotki będę starał się wrzucać na bieżąco, choć mój dość ograniczony czas jak również zimowa aura (jak wracam z pracy już jest ciemno) pozwala mi na pobawienie się aparatem tylko w weekendy :-)
modelka bardzo ladna ,checi bardzo wiele ( mroz ) bedzie dobrze..........pozdrawiam ps. 3 najlepsza ,a 4 chyba byla by lepza bez tej dziury w scianie po lewej.
Znalazłem chwilę aby lekko poprawić zdjęcie nr 3 na komputerze, co sądzicie o takiej wersji?
5
Może to wina monitora, ale Pani ma skórę koloru marchewki... :/
Widze to samo, kolega przedobrzyl z poprawa..
Tego nie można raczej nazwać poprawą.
Jeśli u Ciebie jest ok na monitorze to jest on do skalibrowania.
Czyli niestety wyszły mi "zalety" "dobrych" monitorów w laptopach, postaram się już nie próbować "ulepszeń" na tym komputerze - rzeczywiście włączając w domu jest "marchewkowo" :-)
A na lekkie "ostudzenie" kilka fotek z wakacji do oceny:
6,7,8
nie wiem czy Ci pomoge Maestro, ale cos mi sie wydaje ze na ostatnim zdjeciu polecial gdzies WB pozwolilem sobie na mala przerobke, co Ty na to? widzisz roznice?
Tomashh, pewnie że widać różnicę, ale z tego co jeszcze pamiętam to lepiej jednak moja wersja oddaje to co widziało ludzkie oko - tzn. kolor tej ściany był jednak ciemniejszy niż pokazałeś na przeróbce, choć głowy uciąć sobie nie dam ;-) Ale dzięki za pokazanie jak według Ciebie to zdjęcie wyglądać powinno :-)
Mirek Twoja przeróbka mnie tak dość można powiedzieć przeraziła ;-)
Pewnie masz racje,obrobka zawsze przeraza.Cwicz dalej.Sukcesow zycze.
Dziś kolejna porcja moich zdjęć, tym razem próba zrobienia czegoś mniej portretowego. Proszę o wytykanie błędów, ocenę, podpowiedzi itp. :-)
9 10 11 12 13 podrygi jesieni tej zimy :-)
Problem z ostroscia na tych fotkach...
Co jak co, ale do ostrości to chyba najmniej bym się tu przyczepił.
W odbiorze podoba mi się 10
Ale ze mnie taki znawca, że...
wyrażę jednak swoje zdanie:
9. Ciemność, prawie nie widzę żadnych szczegółów w ciemnych partiach zdjęcia (może to być wina kalibracji, a raczej jej braku mojego monitora).
10. Najfajniejsze z serii MSZ. Przeszkadza ucięta ławka z prawej oraz przepalony śnieg.
11. Lepiej niż na pierwszym. Widzę już coś na tym pomniku. Niemniej nie podoba mi się po prostu to zdjęcie. Ot sobie struś od d... strony pokazany (do tego niestety pogoda jaka jest taka jest i jeszcze nic na niebie nie ma :().
12. Lepsze by było gdyby inaczej skadrować. Ja bym to zrobił w pionie a potem ew. przyciął nadmiar. Tak żeby zaczynało się od góry płotka, a nie ściętego filara. Ale to taka moja wizja tylko.
Ale tym co mówię to się do końca nie przejmuj. Tak samo się uczę cały czas (a raczej jak mam czas :/). Rób jak najwięcej zdjęć. Oglądaj zdjęcia innych. Czytaj książki, poradniki na necie, wszystko co Ci wpadnie w ręce. Wszystko przychodzi z czasem (tj. taką mam nadzieję ;))
Dzięki NightCrawler za wyczerpującą wypowiedź. Tak naprawdę to człowiek uczy się całe życie :-)
Muszę się też przyznać że wybrałem porę chyba najgorszą z możliwych do robienia tych zdjęć (13-14), bałem się trochę przepaleń dlatego też tak ciemno na tych fotkach (ze względu na wysoko położone słońce przy zwiększaniu ekspozycji od razu zdjęcia mi się przepalały czy to na niebie czy na śniegu).
Pierwszy raz też fotografowałem ZD50 i jakoś jeszcze nie potrafię się do niego przyzwyczaić.
Co do ostrości to może trochę padła przy zmniejszaniu, bo nie wydaje mi się żeby uciekła mi sprzed obiektywu, choć przyznam że na niektórych zdjęciach (których nie pokazałem) obiektyw łapał mi ostrość na padający śnieg.
Witaj,
Wszystkie jakieś takie ciemne wyszły...
9 - MSZ za ciemno. A dół wygląda jak negatyw...
10 - ma potencjał, ale kadr leży - szkoda że uciąłeś z prawej.
11 - krzywo.
12 - fajne, ale jednak czegoś w nim brakuje.
13 - cieeeemneee.
Wrzucaj kolejne, pozdrawiam
Ławka świetna :) !
Jako że w ten weekend udało mi się wybrać do Wrocławia i mimo że pogoda nie do końca była taka jak sobie wyobrażałem, udało mi się zrobić kilka zdjęć. Jak zwykle proszę o ocenę, jako że lekko również poPSułem (głównie nasycenie i ostrzenie) proszę o zwrócenie uwagi również na ten element :-)
Na początek 4 zdjęcia:
14. Jedna z fasad Katedry św. Marii Magdaleny odbijająca się w pobliskim budynku.
15. Widok od ściany wschodniej (jeżeli się mylę to proszę o poprawę) na Rynek Główny.
16. Kościół Dominikański (bodajże św. Wojciecha) odbijający się w na fasadzie Galerii Dominikańskiej.
17. Kościół Dominikański bardziej składany w puzzle.
Pozdrawiam :-)
16 troche krzywo;) 1 zdjecie z setu jakos mi sie najbardziej podoba;)
Tak zdjęcie nr 14 najlepsze z serii :lol:
Mnie również 14 najbardziej przypadłą do gustu, 15 może być, dwa kolejne wg mnie dziwne kadry.
MZ 14 najlepsze, ale Maestro poszperaj w necie o prostowaniu perspektywy, bo budynki leca w rozne strony:wink: nr 15 mam zwlaszcza na mysli
Jak dla mnie rowniez 14.
Dzięki za komentarze. Próbowałem 15 prostować narzędziem "korekcja obiektywu" ale zaraz musiałbym dół ciąć i zaczęłaby wychodzić panorama, czego nie chciałem.
Jeszcze kilka zdjęć z Wrocławia. Jak zwykle zachęcam do komentowania:
18. "Zabytki" Psiego Pola (dzielnica Wrocławia jakby ktoś pytał ;-))
19. Coś dla miłośników "okienek"
No i na koniec portreciki:
21. 22.
Pozdrawiam :-)
Masz dar do robienia zdjęć ławkom :)
Filtry > Korekcja obiektywu?
Zabrałeś się do tego niewłaściwym narzędziem. Wygodniej jest Obraz > Przekształcenie > Zniekształcenia. Tu możesz "ciągnąć" każy róg i przekaszać każdy bok z osobna a więc skuteczność prostowania jest większa (zał 1). Korekcja obiektywu najlepiej sprawdza się przy korekcji zniekształceń obiektywu typu beczka czy poduszka.
Pomysł na odbicia miałeś dobry, niestety kadry kiepskie. Jeżeli masz takie "czyste" odbicie, niezakłócone elewacją, jak na 14, skup się na samym odbiciu. Nie pokazuj elewacji a te fragmenty, które muszą być w kadrze, staraj się wyprostować (zał 2)
W zdjęciach, gdzie elewacja zajmuje znaczną powierzchnię zdjęcia, staraj się pokazać właśnie tą elewację. Odbicie jest tu raczej drugorzędnym elementem