Na początku chciałbym się przywitać :)
Poniżej kilka moich fotek, mam nadzieję, że ktoś zauważy w nich jakieś zdjęcie :)
Wersja do druku
Na początku chciałbym się przywitać :)
Poniżej kilka moich fotek, mam nadzieję, że ktoś zauważy w nich jakieś zdjęcie :)
Ja widzę nic. Coś popieprzyłeś z linkami.
Teraz widac...!
Jednego dzieła Danielku zapomiałes podpisac.Teraz Danielkowi ukradnie ktos i bedzie gadac,ze jego.Niech Danielek nie zapomina i poprawi sie na przyszlosc.
nie no podpis być musi:-P
Do poprzedników dodam, że wystarczy jak wrzucisz zdjęcia o dłuższym boku na 800.
Szkoda, że zdjęcie słuchawek Panasonica jest lekko zamazane. A ostatnie... hmm... ta ramka nie należy do najpiękniejszych, delikatnie to ujmując, poza tym strasznie zamazane.
Panowie uważacie, że każdą taką niespecjalną fotkę należy podpisywać ? Nie ma co się oszukiwać, nie są to jakieś piękne zdjęcia, ot zwykłe pstryki.
Tak, tu biję się w pierś, następne fotki będę już wrzucał po boku 800.
Co do Twojej opinii to nie bardzo widzę tego zamazania na słuchawkach ? a jeśli chodzi o bombkę , to ramka jak najbardziej do wyrzucenia , natomiast ostrość celowo była ustawiona na bombkę , a reszta choinki miała być tylko "świątecznym tłem" - poradź proszę jak Ty byś to ujął ( jeśli w ogóle byś ujął :) )
Na słuchawkach nie masz ostrości, a ostatnie zdjęcie jest poruszone - i tu boli. Przy Panasonicu celowałabym w napis albo szerzej, w wyeksponowaną słuchawkę. Przy ostatnim zamiar miałeś dobry, ale wykonanie właśnie przez to poruszenie legło. Masz ISO100, jak podkręcisz na 200 to nie powinno Ci się ruszyć. Poza tym - to do Ciebie należy decyzja co "sfocić" a co nie. Mnie tu już głowę zmyli, że mam nudy w wątku, więc się teraz dłuuugo zastanawiam, czy warto pociągnąć za spust i jeszcze dłużej, czy nadaje się to na zabranie miejsca na serwerze :). Z każdym zdjęciem się człowiek uczy... więc podglądaj innych i doczytuj :).
To był lekki sarkazm :):-P:-P:-P
Za chwilę miną dwa lata od założenia tego tematu. Niestety jak widać, umarł on z mojej winy. Mam nadzieję, że tym razem będę potrafił skorzystać z dobrodziejstwa tego forum :) Zacznijmy wszystko od nowa :) Proszę o ocenę moich zdjęć :) Z góry dziękuję :)
1.
2.
Dorzuć coś innego - co tu komentować?
Pozdrawiam AP.
No nie bałdzo te fotunie :roll:
apz, pewnie, że będę wrzucał :)
3
Załącznik 55880
4
Załącznik 55881
5
Załącznik 55882
To jest jakieś zacięcie na bycie artystą? Co np przedstawia zdjęcie nr 4- bo ja tylko widzę jedną dużą niewyraźną plamę na białym tle. 3- nie dość, że krzywo to jeszcze ostrości nie ma na żadnym planie. 5 taka typowa przeszkadzają poucinane kończyny.
Trójka mieni mi się w oczach ,a szkoda bo zamysł był ciekawy.O piątce napiszę tylko tyle -słyszałeś może o blendzie, czemu fotografujesz słonecznika ze spuszczoną głowa w pogodny dzień?
Dawaj następne, mam nadzieję ,że wyciągniesz coś lepszego z szuflady?
Pozdrawiam AP.
Toście go pocieszyli i ucieknie na wieki. Iszi rządzisz :D
Masz rację. Zgrzeszyłem. Pozdro!
CO nie zmienia faktu, że poszliście ostro ;)
kurokial,
uciec, nie ucieknę co najwyżej przestanę fotografować, bo to i tak nie będzie miało sensu :P
apz,
cieszę się, że chociaż zamysł się spodobał :)
iszi,
dziękuję za Twoje opinie, każda będzie dla mnie pomocna :)
Kolejna dawka zdjęć... :) Być może dziś znajdzie się choć jedno które można nazwać zdjęciem..
6. Teraz wiem, że lepiej gdyby był kadr centralny a najlepiej aby gość był po prawej.
.Załącznik 55925
7. Bałagan w kadrze zamierzony, ostrość miała być tylko na kwiatu po środku.
Załącznik 55926
8.
Załącznik 55927
Skoro wiesz to po co wstawiasz niedobre(6)
Jesli zamierzales ostrosc miec tylko na kwiatku to dlaczego wstawiasz z nieostrym kwiatkiem.(7)
A osemce troche postemplowac,troche wysokich kontrastow,moze nawet B&W i cos by tam bylo.
Napisz mi -dlaczego fotografujesz i co bys chcial pokazac Swomi zdjeciami widzowi???
Bo nie będzie mi dane powtórzyć to zdjęcie w tym miejscu i w tym czasie co było zrobione.
Oglądałem to zdjęcie kilkanaście razy i wydaje mi się, że jest ostre. Nie chcę się zasłaniać aparatem, ale wydaje (!) mi się, że to jest maks...
Chętnie bym zobaczył efekt takiej zabawy :)[/quote]
Jest to dla mnie odskocznia od 8 godzin za biurkiem, lubię szukać kadrów, próbować uwiecznić miejsca i sytuacje tak aby móc później wracać do tego, a zarazem, żeby to nie był zwykły pstryk, a żeby to miało jakiś swój "klimat". Wiem, że tego klimatu jeszcze tu nie ma, dlatego ja jestem tu...
Gilgamesz
Mirek zrobi lepiej jak już zrobi ale moja wizja jest taka:
Załącznik 55932
Co do ostrości kwiatka, zobacz sam:
Załącznik 55933
----------------------------------------------------------------------
Napisz to usunę zdjęcia.
Pozdrawiam.
A moja taka :
Ty nie podpuszczaj-dobra:wink:Kwiatka to tak widzeZałącznik 55935 A te bramke to skoro juz jest bw to moze ja w kolorze przedstawieZałącznik 55936Co by te kwiatki w okienku pokazac jak juz tam sa.
kurokial, ten kwiatek to mnie przekonuje... pytanie czy sprzętowo powinienem nadgonić te braki czy tu już tylko kwestia obróbki ?
Mirek54, tu to mnie zawstydziłeś konkretnie, dla mnie to coś niesamowitego.
Dzięki :)
Przecież robili obaj z Twoich pocztowych znaczków, Ty masz dużego JPG-a i RAW-a możesz więcej i lepiej . Naukę czas zacząć. Chyba że pytasz o komputer - każdy współczesny laptop da radę, ale może mieć badziewną matrycę do wyświetlania koloru.
Pozdrawiam AP.
---------- Post dodany o 23:12 ---------- Poprzedni post był o 23:11 ----------
Panowie, dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady :) Niestety teraz widać błąd który popełniłem na początku. Zamiast wziąć książkę to zacząłem cykać no i robiłem zdjęcia nie w rawach tylko same JPG więc możliwość obróbki była ograniczona, teraz już wiem ile straciłem i ile muszę czasu jeszcze przeznaczyć na naukę obróbki. Dziś dwa zdjęcia :
9. Kawa w deszczowe popołudnie
Załącznik 55968
10. Kwiatek
Załącznik 55969
Z góry dziękuję za kolejne odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Zaczyna się tu robić ciekawiej. Pozdrawiam AP.
Faktycznie, zaczyna się. A może kolega tylko udawał, że nie umi ?
Wedle mnie a ja się nie znam więc wiesz.. ciskasz nam wszystko co Ci się podoba, zaraz Ci przejdzie i będziesz wrzucał fajne foty.. :) :) :)
Przy zdjęciu kwiatka mogłeś spokojnie ustawić Iso 100 czas ekspozycji byłby około 30-40 co spokojnie wystarczyłoby przy przysłonie 5.6 do zrobienia zdjęcia tego statycznego kwiatka- tak widać lekki szum. Coraz lepiej pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za opinie :) Kwiatek rzeczywiście mógłby być na mniejszym iso, jednakże nie miałem statywu stąd "asekuracja" wysokim iso.
Dziś, z racji braku czasu tylko jedno zdjęcie, taki "portret", a nóż się spodoba :)
11.
Załącznik 56029
Joanna zdecydowanie OK. Jak na pierwszy portret i to taki raczej spacerowy pewnie ;-), to calkiem nieglupio.
Teraz tylko deczko obrobki wykonczeniowej i bedzie całkiem fajnie.
O tak:
Załącznik 56038
Pozdrawiam
T.
Ja bym to widział bardziej tak:
Załącznik 56044