Jak/czym drukować z użyciem profili?
Mam taki oto problem: Jest sobie drukarka (Canon iP3300), która drukuje ładnie, ale za ciemno w cieniach. Do drukarki producent dołączył profile ICC, które mają problem korygować. Wszystko na to wskazuje, bo po dodaniu ich do podglądu w GIMP-ie zdjęcia faktycznie są rozjaśnione w cieniach i lekko przebarwione w kierunku przeciwnym do tendencji drukarki. Na oko po wydrukowaniu w takiej postaci powinno być w sam raz, tzn. na ile to możliwe tak, jak na ekranie.
Sęk w tym, że nie wiem, jak ich użyć do drukowania. Wiem, że GIMP nie ma tej funkcji (wyraźnie napisane na paru forach). Co gorsza, firmowy Easy PhotoPrint EX też jej nie ma ani nie stosuje tych profili automatycznie. Również w ustawieniach drukarki nie widzę żadnej opcji.
Czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie wyjaśnić, co powinienem zrobić, żeby w trakcie drukowania zdjęcie przepuścić przez wybrany profil? Z góry dziękuję!
Profile, drukowanie, soft proofing, zamieszanie
Cytat:
Zamieszczone przez
AdSR
Dzięki za info. To chyba jest to. Nie drukowałem jeszcze, ale plik wyjściowy odpowiednio "zbladł". Gdyby ktoś potrzebował informacji, to dla iP3300 profilu trzeba użyć jako wejściowego. Nie należy też włączać kompensacji czerni (opcja -b).
Odświeżę temat, bo coś mi tu ciągle nie gra. Mam profile drukarki od producenta, ale dla mnie wygląda, że one są "w drugą stronę". Nie znam się na profilach, więc może mnie ktoś oświeci.
Podpinam sobie profil w GIMP-ie i włączam symulację druku. Spodziewam się, że zdjęcie ściemnieje, jak na wydruku z tejże drukarki. Tymczasem zdjęcie się rozjaśnia. Po wcześniejszych eksperymentach z Lcms wiem, że tak rozjaśnione zdjęcie po wydrukowaniu będzie w akceptowalnym stopniu przypominało to, co na ekranie.
No i pytanie - o co chodzi? Czy to Canon skopał profile, "odwracając" je, czy w GIMP-ie jest błąd (i co, nikt nie zauważył?), czy to ja czegoś zupełnie nie kumam?