Ok, spróbuję dać pod waszą ocenę kilka moich studyjnych fotek, licze na wasze komentarze i krytyki, jak będzie zainteresowanie to będę dorzucał nowe zdjęcia :)
więc zaczynamy
1.Agata
2.Kamila
Wersja do druku
Ok, spróbuję dać pod waszą ocenę kilka moich studyjnych fotek, licze na wasze komentarze i krytyki, jak będzie zainteresowanie to będę dorzucał nowe zdjęcia :)
więc zaczynamy
1.Agata
2.Kamila
drugie jest na prawde smaczne, ostra uroda i ostry kadr, ostro tnące włosy, lekko stalowa tonacja, spory kontrast - wszystko współgra w surowym wydzwieku
no i najwazniejsze, nie widac ze to studio, czyli ogolnie zdjecie bardzo mi sie podoba
pzdr
willow,
Portrety świetne, dynamiczne (szczególnie ten drugi), nieszablonowe, zywe, oryginalne ujęcia, kompozycyjnie zrównoważone, soczyste, krwiste, z nerwem, pokazujące, jak na moje oko, modelkę prawie w ruchu, światło jest dokładnie adekwatne do póz, ujęć i dynamiki pozowania. Portrety kobiet pozbawione zupełnie sugestywnej erotyki i całe nią wypełnione. To się nazywa sztuka. Pierwszy jest bardzo dobry, drugi jeszcze lepszy. Zazdroszcze.
Musze dodać jeszcze, że dla mnie saąnadmiernie obrobione, plastik i tiul ściele sie po twarzyczkach.
Swietneeee!
Pzdr, TJ
Drugi jest siwetny. Zupelnie niestudyjny! Dynamiczny. Tez nie podoba mi sie ta obrobka. Plastikowe sie za bardzo zrobily te zdjecia, szczegolnie pierwsze. Jakos mi to nie lezy, ale to rzecz gustu. W pierwszym wolalbym wiecej faktury skory, zeby nie byla ona taka gladka. W drugim obrobka mi az tak nie przeszkadza, bo to ona glownie nadaje klimat temu zdjeciu i to jest ok.
Pzdr
na pierwszym zaparował Ci obiektyw, coś parno było :mrgreen:
Bardzo dziękuję za dość ciepłe przyjęcie moich zdjęć :)
co do obróbki to sprawa wygląda tak że zdjęcia przygotowuję pod klienta (w tym wypadku dziewczyny które mi pozowały) a nie pod was, nie chcę wam pokazać możliwości ZD 50, tylko gotowe, przygotowane zdjęcie. Uwierzcie mi że gdyby dziewczyny zobaczyły zdjęcie prosto z aparatu poprostu już bym nie żył :) Jeżeli nie leży wam prezentacja tak obrobionych zdjęć to obawiam się że nie mam wam więcej co pokazać :)
Jak już tak 1 kadrowałeś to po cholerę uciąłeś lewe ramię :|
1 dużo bardziej mi leży :D
willow,
Moim zdaniem zdjęcia sa godne prezentacji bez względu na np. moje narzekania na obróbkę. Z mojej strony to jest czepianie się. Zdjęcia sie bronią bardzo dobrze. Moje prztyczki ich nie zdezawuują.
Pzdr, TJ
w pełnym kadrze ramie jest w całości, na potrzeby wydruku musiałem zmienić format na 2:3 więc ramię poszło....Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
dla mnie najważniejsze jest to że dziewczynom się bardzo podobają a ja zdaję sobie sprawę że wszystkim nie dogodzę więc jest ok :)Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Ogólnie to jest tak że moje zdjęcia przestają mi się podobać po 24h te mimo ze dojrzewają już grubo ponad nadal mi się podobaja ;)
Oj, zle mnie zrozumiales, willow. Twoje zdjecia mi sie bardzo podobaja! Sam bym chcial takie cykac. Po prostu nie podoba mi sie obrobka, z ktora moim zdaniem troche przegiales, ale to jest drobiazg, bo to mozna przeciez dowolnie zmieniac. Nie zmnienisz natomiast wyrazu twarzy, pozy, swiatla... A te elementy podobaja mi sie bardzo :) Pokazuj, pokazuj, jest co ogladac ;)
Pzdr
ok, więc jedziem dalej :) numer 3 to księżniczka Fiona...to nie ta bajka sorry ;)
3. Ela moja miłość
willow32 twoje fotki sa na baaardzo wysokim poziomie. Dlatego tez inne sa kryteria oceny. I w Twoim przypadku musisz sie nastawic na wiecej czepialstwa anizeli jest w realu.
Dla mnie sa bomba. Kazde jest inne. Oswietlenie perfekcyjne. Widac ze wiesz co chcesz pokazac na zdjeciu i swietnie nad tym panujesz. Bravo.
wiilow brawo, wszystkie misię bradzo podobają. Pierwsza klasa. Choć mnie tez pierwsza jakby za mgiełką lekko tajemnicza, najbardziej przypadała do gustu, ale i ostatnia też super.
Brawo wiesz co robisz :mrgreen: i robisz to dobrze
Ten portrecik również się bardzo mi podoba. Nie przepadam za kadrami niecentralnymi, ale tu widzę jak gdyby grę, kontrast pomiędzy czernią z lewej, a światłem na twarzy modelki, właściwie należało by powiedzieć światłem twarzy. Podoba mi się, jak owal twarzy został zgaszony z lewej płynnym przejściem w pomrokę z pięknym światłocieniem, z pięknym akcentem łuku prawej brwi i pięknym refleksem na prawym policzku. Co też z kolei jest skontrapunktowane wyrazistym obramowaniem twarzy z prawej przez włosy z odrobinką nieładu dodającą smaczku oraz pełnią lewego policzka. Z kolei ta pełnia współgra z pełnią ust złożonych w kokieteryjny dzióbek przyciągający najbardziej moje oko. Ujęcie lekko od dołu podkreśla subtelną, zalotną prowokacyjność w spojrzeniu. Rąbek jasnego ramienia kończy kompozycję u dołu, uzupełniając ją do postaci.
Gra światła wywołuje moje duże uznanie. Ten portret prawie w całości został zrobiony światłem!
Widać pracę fotografa i współpracę oraz pojętność modelki. Portret z duszą, dziewczyna z biglem.
Troszeczkę oczy, no nie wiem, czy nie mogły być ciutek szerzej otwarte?
Dobra fota!!!
Pzdr, TJ
no skoro tak ładnie się przyjeły to zapodam jeszcze jedna i na dziś wystarczy ;) Kamila tym razem w kolorkach cukierkowych ;))
4.Kamila
willow32,
Nie moge przejsc obok do codziennosci, bez wypowiedzenia sie na temat tych portretow. Przyznam ,ze trudno wymyslic jeszcze cos zaskakujacego po komentarzach Tadeusza, przeciez to sokole oko i kazdy szczegol wypatrzy, a do tego wszystkiego jeszcze interpretuje na tyle komplementarnie, ze czuje sie zbyt malym, aby wyrzezbic jeszcze cos finezyjnego dla ucha.
Willow, Ela - ”Twoja milosc”, a mam ja przed soba na calym ekranie, jest tak prawdziwa, ze czuje sie prawie jej zapach pomadki, kremow, perfum, zapach szamponu, itd.
Pieknie oddane, naturalnie, namacalnie, aksamitnie, z polyskiem, z zapachem, zadziornie, oj tak, ale nie nachalnie. Ela trafia do widza przez tajemniczo –zaczepne spojrzenie, jakby wiedziala, ze najlepiej sie oglada postacie pure. Ona na tym zdjeciu taka jest – prawdziwa, jakby stala przede mna. Fragment odslonietego ramienia subtelnie podkresla jej kobiecosc, jest w tym odrobina pieknie podanego erotyzmu. Delikatny polysk ust i swiatelko na wlosach dodaja tempa marzeniom.
Pierwszy i drugi portret – piekne, ale mam opustoszaly zasob odpowiednio wielkich slow podziwu dla warsztatu i naturalnosci modelek, w mistrzowski sposob przez Ciebie podany. Wszystkie panie darza Ciebie wielkim zaufaniem, bez tego nie bylyby tak pieknie soba.
A oczy? - Tadeuszu, masz racje, niechze nam je pokaze.
Pozdrawiam,
excel
Tadeusz, excel
kiedy się czyta takie komentarze to człowiek wie że idzie w dobrym kierunku no i dodatkowo mobilizuje się do jeszcze większych wyzwań i jeszcze lepszych zdjęć... jednak największym chyba dla mnie komplementem jest to że zauważyliście na tych zdjęciach nić porozumienia między mną a modelkami... Kamilę i Agatę poznałem w dniu sesji, godzinę przed rozpoczęciem zdjęć, to ze udało mi się tak z nimi "dogadać" najbardziej mnie cieszy :)
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję wam za wszystkie komentarze :)
willow,
Mam mało czasu, ale nie mogę przejść obojętnie obok czwartego portretu.
W skrócie. Dynamika, ruch, modelka podaje nam sama siebie, a fotograf to pięknie podchwytuje (i fachowo!), subtelnie wpisany w kompozycję erotyzm. Dziewczyny, którą przedstawiłeś nie mógłbym nazwać sexy, to zbyt wytarte, płaskie i ludowo-tabloidowe określenie. To jest sama dziewczęcość, kobiecość, zalotność, radość przedstawiona metaforycznie w prawie metafizycznej pozie, wymalowana światłem.
Pzdr, TJ
willow !!, gdzie Kamila cukiereczek , zniknęła ??
:cry:
NIe zdążyłem się napatrzeć
już poprawiłem, galeria na której wisiało się wywaliła :)Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Masz oko. To już poprzednicy stwierdzili, więc nie ma co powtarzać.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Ale obróbka... Plastik. Szczególnie ostatnie zdjęcie...
Plastik nie plastik, ale mnie się bardzo podoba. Wspaniale się to odbiera.
Jakoś wyjątkowo w tym wypadku nie razi mnie obróbka. Zdjęcia gotowe na okładkę Elle czy innego Twojego Stylu - "plastik" nieunikniony. Są studyjne, nie udają naturalnych.
Naprawdę - w tym wypadku "plastik" nie ma znaczenia pejoratywnego. Jestem pewna (podobnie jak któryś poprzednik) że bez obróbki są równie doskonałe.
Raczej: lepsze :-)Cytat:
Zamieszczone przez agapiet
raczej doskonaleCytat:
Zamieszczone przez lgrabun
z obróbką czy bez to do doskonałości czy też okładek Elle i innych gazet to jeszcze im całkiem spoooro brakuję :) ale mimo wszystko dziękuję ;)Cytat:
Zamieszczone przez excel
zgadzam się z przedmówcami co do obróbki, swoją drogą wiem ile znaczy DOBRY plastik, bo zrobić badziewie sztuczne to nie problem. Twoje "badziewie" nadal jest fotką i to mi się w tym podoba. A najbardziej co uderza w Twoich fotach i czego Ci szczerze zazdroszczę to niesamowita kontrola nad światłem i umiejętność manipulowania nim. Ciekawe na ile to jest studio a na ile filtry PSa ( czy w ogóle filtry, choć widziałem już takie światło z PSa że głowa mała, nie wiem czy studio ma ktoś tak wyposażone :D )
Napisz coś więcej o jak operujesz światłem....jeśli to nie tajemnica warsztatu
lessie
to u mnie co w końcu jest dobry plastik czy badziewie? ;) a żeby już zamknąć temat plastiku to powiem że takie są wymogi tego typu fotografii, ma być pięknie, ma być gładko, ma być wręcz nierealnie, osobna sprawa ze dziewczyny do zdęć przygotowywała mi profi wizażystka (to ta pani ze zdjęcia nr3) więc gładzenia samej cery to naprawdę za dużo nie było. Zapytaj swojej ukochanej połóweczki czy nie chciałby mieć takich zdjęć w albumie!!
Teraz co do swiatła, nie mam żadnych tajemnic warsztatu ale też nie potrafię opisać jak swieciłem w danym ujęciu, poprostu nie należę do ludzi którzy rozrysowują schematy ustawienia świateł, robie wszystko na wyczucie wspomagając się zewnętrznym światłomierzem. Podczas robienia tych zdjęć do dyspozycji miałem 5 lamp, 4 rózne soft boxy, kilka parasolek. Zasada jest prosta światło główne, światło wypełniające i kontrowe, jedna z lamp z sb wisiała pod sufitem np. i używałem jej i jako kontry i jako głównego, tak więc jak widzisz wolna amerykanka ;) Osobiście uważam że jak dobrze nie poswiecisz to w PSie możesz się skichać i nic nie wyciągniesz...albo stworzysz grafikę :)
Pozdrawiam
Twoje badziewie jest jak najbardziej dobrym badziewiem... :D
Co do mojej połówki to raczej jej nie namówisz ( choć może o zgrozo!!! prędzej byś ją namówił niż ja ). Wiesz...to jak z lekarzem, który nie powinien leczyć rodziny ;)
Swego czasu myślałem nad tym żeby mieć z nią razem jakieś ciekawe fotki a nie bawi mnie bieganie za statyw i z powrotem , poza tym nie mam dostepu do rozsądnego studio, więc może byś mnie namówił...Ale za daleko mieszkasz... :D
Póki co, udaje mi się czasem znienacka ją sfotografować ale na sesję na legalu namówiłem ją raz, z całkiem ciekawym skutkiem. Pewnie ją pokażę, jak nabiorę odwagi....
PS
Gratuluję wizażystki ;)
Willow, zadziwia mnie, ze majac takie zdjecia na Obiektywnych, tak dla przykladu, pokazales zdjecia, ktore wygladaly raczej jak strzaly probne przed sesja.
To co tutaj zobaczylem przyprawilo mnie dosc gwaltowny opad szczeki. Dla mnie cudo. No i znow, musze to przyznac, wyladowales na liscie moich ulubionych pstrykaczy. Tutaj naprawde widac, ze swietnie wykorzystujesz warunki, w ktorych masz okazje pracowac.
I bardziej mam tu na mysli studio niz PSuja.
Z osobistych wrazen dodam, ze bardziej podobaja mi sie "ostre" portrety Kamili niz mieciutki portret Agaty (ktoremu tez uroku odmowic nie mozna). Natomiast, tak szczerze mowiac, zadnej dziewczyny nie sfotografujesz tak, jak fotografujesz swoja zone. I chwala Ci za to :)
A tak swoja droga, co pisalem Ci juz kiedys, moglbys zdradzic troche tajemnic swojej obrobki.
napisałem to dość przekornie, chodziło mi o to czy wolałaby miec zdjęcia na których wygląda pięknie i promieniście czy też naturalne na których widać każdą niedoskonałość cery a uwierz mi że ZD50 jest bezlitosne w odkrywaniu tych niedoskonałości ;)Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Wrocław to tylko 2h dobrej jazdy w jedną stronę ;) przy okazji odwiedziłbym przyjaciółkę :)Cytat:
nie pękaj tylko zapodaj :mrgreen:Cytat:
jeżeli myślisz o fotografowaniu pięknych kobiet a nie chcesz mieć z tego powodu problemów w domu jedynym wyjściem jest zaangażować w to przedsięwzięcie swoją połówkę, masz przy boku profesjonalną wizazystkę i spokój w domu ;)Cytat:
Pozdrawiam
cóż, wiem jak to jest...
już raz jechałem na warsztaty do W.Wańtucha... :mrgreen: do dziś pamiętam...
Fotki fajne :) A można wiedzieć jakie lampki w studiu były wykorzystywane do fotek ?
jadę na 90% w marcu, zabierasz się ?? ;)Cytat:
moje 2 sun-boxy i kolegi jedna elfo i 2 jakies chyba chińskie :) moc od 200 do 350WsCytat:
Zamieszczone przez djus
aż tak daleko w planach nie wybiegam ;) pewnie że liznąłbym warsztatu profesjonalnego. Zobaczymy, powoli się rozwijam choć ciągle amatorsko i bez zarobku więc przydałoby się trochę solidnych wskazówek, zwłaszcza że to porządnego światła studyjnego nie mam dostępu...a chciałbym wiedzieć co, jak i dlaczego?
To do czego mogłem dojść sam metodą prób i błędów wydaje mi się że opanowałem, powoli nadchodzi czas na wyższe stopnie wtajemniczenia, niestey to cholernie drogie hobby i nie jedyne u mnie. A pozostałe jeszcze chyba droższe... :D
lessie powolutku do wszystkiego dojdziesz byle starczyło wytrwałości ;)
ok, dziś coś dla przeciwników PSowania ;) 3 próby z 16 letnim modelem, zdjęcia wywołane z RAWa poprawione kontrasty i wyostrzone po zmniejszeniu.
5.Sergiusz
6.Sergiusz
7.Sergiusz
Cala seria za ciemno, a zwlaszcza 5,6. Zwroc uwage ze nie widac szczegolow na marynarce, zlewa sie czern cieni z kolorystyką marynarki.
u mnie było ok, widac mój monitor za bardzo świeci, no ale skoro za ciemno to rozjasniłem :)Cytat:
Zamieszczone przez kisi
ja w robocie ma szrota Neca ale też ciemno, faktury materiału nie widzę...
swoją droga to mając prawie 36l w każdej chwili mógłbym być modelem jak na to patrzę... ;) coś ta młodzież obecna jakaś taka troszkę "marna" jest...Jak bez koszuli to już ciałko trzeba dopracować żeby grało.... ;)
no nie mów że po poprawce nadal masz za ciemno :) swoją drogą to wychodzi na to że my rówieśniki ;)Cytat: