Nikon D80 - wrazenia maksymalnie subiektywne ;-)
matowka - duza, jasna i czytelna, milo, ze mozna sobie wlaczyc np linie trojpodzialu, ale przeszkadzalo nieco takie czerwonawe podswietlenie. ma nieco nizszy punkt oczny (niz E1) i w okularach musialem sie troszke przyciskac, zeby zobaczyc cala (w 30D tylko bez okularow - porazka jak dla mnie)
klawiszologia, menu itp - dosc intuicyjnie rozmieszczone klawisze skrotow - brakowalo mi robienia powiekszenia zdjecia za pomoca pokretla (tam sie robi za pomoca dwoch klawiszy z lupka), histogram RGB, bardzo fajnie dzialajace programowalne AutoISO - mozna ustawic do jakiej wartosci ISO ma isc i po jakim przekroczeniu czasu migawki - miod malina, kiedy nie ma czasu na zmiane tego parametru recznie a biega sie na zewnatrz i do srodka pomieszczenia
obudowa - jak na plastik solidna, ale pozostal mi pewien niesmak, poniewaz miodnie sciska mi sie E1 i takie skrzywienie mi zostanie, ale rownie miodnie sciskalo mi sie 1Ds Mk2, tyle, ze wole kupic autko ehhe
AF - zabojczo szybki i precyzyjny (sprawdzalem z kitowcem 18-70 3.5-4.5), tak jak wspominal Radek - mozna psioczyc na nikona, ale AF ma najlepszy w amatorskich puszkach w porownaniu do innych
pokusilem sie o drobny test: do Canona 30D zapialem 24-105L/4 a D80 mial kita wymienionego wyzej. wyciag w nikonie ustawilem na 70mm, co dalo swiatlo 4.5, L-ke canona ustawilem, zeby dawala niemal identyczny kadr. celowalem w dosc ciemne miejce i patrzylem jak ostrza, za kazdym razem gaszac kolejne lampki, zeby zrobilo sie ciemniej.
prosze zauwazyc, ze canon mial jasniejsze szklo (f4), nikon ciemniejsze (f4.5)
kiedy 30D z L-ka juz wymiekal i biegal po zakresie - nikon ostrzyl w punkt jeszcze po zgaszeniu kilku zarowek - sprawdzalem z wylaczona lampka wspomagania
nie mialem w tym czasie przy sobie E1, wiec nie odniose sie do tego, jak E1 pracowalby w takich warunkach
obraz - nikon przy tych samych parametrach iso/migawka/przyslona daje obraz ciemniejszy - musialem korygowac parametry +1/3 EV (np z 1/40 robic 1/30), zeby bylo podobny jasnoscia tego do E1 - zeby nie bylo - porownywalem rawy wolane tak samo w dcrawie jak i lightroomie. czyli np iso 1600 nie jest prawdziwym 1600 a takim 1250 ...
prosze kolege Robina o sprawdzenie tego podpunktu z posiadanym E300, grunt to stale oswietlenie, target moze byc dowolny
to tyle moich wrazen
Re: Nikon D80 - wrazenia maksymalnie subiektywne ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
................................
prosze kolege Robina o sprawdzenie tego podpunktu z posiadanym E300, grunt to stale oswietlenie, target moze byc dowolny
to tyle moich wrazen
Popstrykałem kilka fotek D80 i E300 polukałem na histogramy no i trochę potwierdzam to co Cra3y zauważył. Mój D80 wcale nie prześwietla , wrecz nawet minimalnie niedoświetla w porównaniu do E300 . Więc gdzie ten problem co Nikoniarze wałkują na swoim forum , że im nowe aparaty (D80) prześwietlają o 1 lub nawet 2 EV !!!. Nie używam innego pomiaru niż centralnie ważony . Może na ESP by coś wyszło. Nie zauważyłem tego problemu, ale może przyjdzie na to czas albo mam egzemplarz z późniejszej produkcji choć wersja softu jest ta sama.
Radek połamał koledze nogę wrzucił go do piwnicy swojego domku i na weekendos ma do dyspozycji D80 ;) .Trzeba poczekać na jego opinnię . On potrafi porządnie "przetrzepać" sprzęt na różne okoliczności.
Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Popstrykałem kilka fotek D80 i E300 polukałem na histogramy no i trochę potwierdzam to co Cra3y zauważył. Mój D80 wcale nie prześwietla , wrecz nawet minimalnie niedoświetla w porównaniu do E300 .
Robin, nie sprawdzalem pracy histogramu a prace matrycy (oba aparaty mialy tryb M i wszystkie ustawienia byly wprowadzane "z reki" - identyczne dla obu aparator) - i tu juz byla roznica ciut powyzej 1/3EV na niekorzysc nikona.
to i tak malo, D70 odwalal lipe na 2/3EV, a w stosunku do Canona byl 1EV do tylu, bo matryce Canona maja zawyzone ISO o 1/3EV-0.5EV.
pomiar w nikonach (D70) to inna sprawa i tez potrafi "zakonserwowac" swiatlo i niedoswietlic porzadnie.
Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Mój D80 wcale nie prześwietla , wrecz nawet minimalnie niedoświetla w porównaniu do E300 . Więc gdzie ten problem co Nikoniarze wałkują na swoim forum , że im nowe aparaty (D80) prześwietlają o 1 lub nawet 2 EV !!!.
Problem podobno dotyczy pomiaru matrycowego. Ile w tym jest prawdy, sam szef nikona raczy wiedzieć. Wielu ludzików próbuje matrycowego pomiaru używać jak CW, korygując w górę czy w dół. Pomiar matrycowy w Nikonie to automat. Do pamięci światłomierza wprowadzono poprawne wartości ekspozycji dla kilkudziesięciu tysięcy zdjęć, aparat zaś na podstawie odczytu 420 polowej matrycy dzięki logice rozmytej dobiera sam parametry. Jest to sposób pomiaru światła zupełnie nieprzewidywalny i powinien być używany jak go ojczulek Nikon zaprogramował. Oczywiście, jak ktoś chce sam zdjęcia robić, to powinien zapomnieć o trybach automagicznych jak Matrix czy ESP, by mu aparat zdjęć nie robił.
Pozdrawiam