Jesień (zdjęcia, poza zmniejszeniem i wyostrzeniem, niemodyfikowane):
http://grabun.com/zdjecia/2006/10/jesien/
(proszę o surową krytykę)
Wersja do druku
Jesień (zdjęcia, poza zmniejszeniem i wyostrzeniem, niemodyfikowane):
http://grabun.com/zdjecia/2006/10/jesien/
(proszę o surową krytykę)
na 01 w niespotykanym miejscu powiesiles go. ale to nie przeszkadza. zdjecie powiesilbym w pokoju
02 miodzio.
03 swietne rozmycie reszty obrazu elementami z blizszych planow! dla mnie szczyt szczytow!
04 - kojarzy mi sie z gra dzwoneczkow o wysokich tonach. tez bym powiesil na scianie. jesli mam skrytykowac to listki w prawym rogu. odciagaja oko z tej glownej grupy
05 - dla mnie zbyt ekstrawaganckie :)
06 - za duzo sie dzieje, a tego nie widac. cos jak 03, ale tam bardziej mi sie podoba. w sumie ciekawy pomysl z tym rozmywaniem.
Witam
5-tki trochę nie rozumiem - chyba przegięta albo zacytuję "zbyt ekstrawagancka" :)
reszta ładna nawet 6-czka mnie się podobuje ;)
Pzdr
Dziękuję za komentarze. Trójka również jest moim faworytem z tego grona.
Na robieniu podobnego rodzaju zdjęć zeszła mi wczorajsza sobota i dzień dzisiejszy. Z tymże wczoraj miast matrycy Olympusa, naświetlałem Fuji Realę i Sensię 100. Wyniki we wtorek :-)
Użyty obiektyw (w obu zresztą przypadkach) - Sonnar 200/2.8. Na wszystkich zdjęciach przesłona 2.8 właśnie.
Co do zdjęcia numer 5 - to zdjęcie zostało zrobione przez liść; szczelnie zasłaniał obiektyw, stąd ten zielonkawy zafarb. Trójka zresztą zrobiona w podobny sposób.
1 i 2 super, świetnie Ci wyszło :) gratuluje, ale 3 i 4 to już przekombinowałeś...
No i ostatnie jakby ktoś inny robił. Te mi nie leżą
A to gusta i guściki są, no! :-))) Bo ja mam na odwrót dokładnie :-)Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Cieszę się, że się podoba, jednakże.
(a ostatnie - to nie kto inny, ale czym innym ;-)
dla mnie tylko dwójka...
robi wrażenie że chciałoby się usiąść pod takim "daszkiem z liści" - rewelacyjny jesienny klimacik...pozostałe ładne ale jak to się mówi "**** mi nie urwało"...
A mnie po prawdzie żadne się nie podoba. Już wolę Twoje widoczki z drzewami.
Fajnie się bawisz GO :) Lepiej byłoby wybrać i pokazać jedno - aż cztery podobne zdjęcia pokazane obok siebie robią się nudne. Fajne to 4. ale wycinęłabym z mgły jakiś element.
Jak ma być na surowo to na surowo . Fotki poprawne technicznie, ale raczej dla konesera tematów "Co autor miał na myśli" albo dla miłośnika analizy światło i jeszcze raz światło. mało w nich jesieni albo jesień jakaś mała . Ale zdjecia mogą się podobać co ma miejsce powyżej. Zdecydowanie wolę jak łapiesz mgłe albo hektary w obiektyw.
Tak surowo subiektywnie bylo.
Ależ wysyp komentarzy - dziękuję!
Ale, do meritum.
Więc: to miała być zabawa. Zabawa nowym obiektywem i popołudniowym światłem. Ponieważ jesień zazwyczaj jest pokazywana na zdjęciach fantastycznie nudnych widoczków, na których jest multum żółtych i czerwonych, pomarańczowych i ciemnozielonych drzew, albo pojedyncze liście w centrum kadru, postanowiłem spróbować czegoś innego. Martwi mnie zdanie Roberta, bo bardziej jesiennych zdjęć chyba zrobić nie potrafię :-(
Nie każde zdjęcie musi być zobowiązujące, to oczywiste, ale na pewno trzeba się starać zrobić je jak najlepiej. Fotografia to zabawa, przede wszystkim (co nie znaczy, że każdego trzeba katować jej - tej zabawy - efektami). Nawet jeśli Wam się nie podobało, to mimo wszystko wierzę, że warto było: postanowiłem odłożyć na czas jakiś Olympusa i pobawić się aparatem analogowym. Bo daje lepsze efekty :-)))
Dziękuję jeszcze raz za komentarze.