Pentax K10D i 22 bitowy ADC
Tak sobie czytam w Internecie ochy i achy na temat tego nowego body Pentaxa i zastanawia mnie jedna rzecz. Wszyscy się zachwycają uszczelnieniami, ergonomią, strząsarką kurzu, kompatybilnością ze starymi obiektywami, itp. Mało jest natomiast głosów na temat tego nowego przetwornika (przynajmniej na tym forum).
Kurcze, przecież jak to się NIE OKAŻE marketingowym chwytem to będzie chyba prawie przełom w fotografii cyfrowej. Wreszcie może ten cholerny "dynamic range" dorówna błonie fotograficznej. Jest to jedyny argument, który byłby mnie w stanie zmusić do odejścia z systemu 4/3. Powoli takie techniki jak HDR odeszłyby w zapomnienie.
Poniżej znajduje się link do prawdopodobnego producenta tego przetwornika (źródło: fotopolis.pl):
http://www.nucoretech.com/nu3/10_com....html#products
Co Wy na ten temat myślicie? Czy rzeczywiście jest szansa na zwiększenie rozpiętości tonalnej?
Re: Pentax K10D i 22 bitowy ADC
Cytat:
Zamieszczone przez Aureus
Tak sobie czytam w Internecie ochy i achy na temat tego nowego body Pentaxa i zastanawia mnie jedna rzecz. Wszyscy się zachwycają uszczelnieniami, ergonomią, strząsarką kurzu, kompatybilnością ze starymi obiektywami, itp. Mało jest natomiast głosów na temat tego nowego przetwornika (przynajmniej na tym forum).
Kurcze, przecież jak to się NIE OKAŻE marketingowym chwytem to będzie chyba prawie przełom w fotografii cyfrowej. Wreszcie może ten cholerny "dynamic range" dorówna błonie fotograficznej. Jest to jedyny argument, który byłby mnie w stanie zmusić do odejścia z systemu 4/3. Powoli takie techniki jak HDR odeszłyby w zapomnienie.
Poniżej znajduje się link do prawdopodobnego producenta tego przetwornika (źródło: fotopolis.pl):
http://www.nucoretech.com/nu3/10_com....html#products
Co Wy na ten temat myślicie? Czy rzeczywiście jest szansa na zwiększenie rozpiętości tonalnej?
Przetworniki to dopiero pierwszy (ale b. słuszny) krok. Kolejne to zwiększenie RAWu do jakichś 16-bitów (a nie 12 czy 14 jak to jest teraz) a potem to napotykamy już problemy reprodukcyjne - czy drukarki są wstanie odwzorować 48-bitowy kolor? Poza tym nie wiem czy fotolaby akceptują 48-bitowe TIFFy ... empikfoto.pl np. akceptuje tylko jpgi :(
Cytat:
Zamieszczone przez Aureus
Kurcze, przecież jak to się NIE OKAŻE marketingowym chwytem to będzie chyba prawie przełom w fotografii cyfrowej. Wreszcie może ten cholerny "dynamic range" dorówna błonie fotograficznej.
Matryca już dawno ominęła kolorowy slajd, jest na poziomie kontrastowych negatywów. Niedościgniony jest w tej chwili cz-b negatyw.
22 bitowe przetwarzanie z matrycy da szansę na lepszą jakość cieni, lepsze odszumianie, nie zwiększy znacząco DR matryc.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Przetworniki to dopiero pierwszy (ale b. słuszny) krok. Kolejne to zwiększenie RAWu do jakichś 16-bitów (a nie 12 czy 14 jak to jest teraz) a potem to napotykamy już problemy reprodukcyjne - czy drukarki są wstanie odwzorować 48-bitowy kolor? Poza tym nie wiem czy fotolaby akceptują 48-bitowe TIFFy ... empikfoto.pl np. akceptuje tylko jpgi :(
wystarczy przejscie z integera na typ float (mantysa i wykladnik)
Liczba zmiennoprzecinkowa â Wikipedia, wolna encyklopedia
ale to nie wystarczy, poniewaz oprogramowanie musi dzialac tez na tych liczbach inaczej krowi placek albo do lasu ...
Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Cytat:
wystarczy przejscie z integera na typ float (mantysa i wykladnik)
Liczba zmiennoprzecinkowa â Wikipedia, wolna encyklopedia
ale to nie wystarczy, poniewaz oprogramowanie musi dzialac tez na tych liczbach inaczej krowi placek albo do lasu ...
Cra3y - oprogramowanie to pikuś - jak ktoś będzie chciał to zrobi. Problem jest z monitorami - w końcu wszystkie odwzorowują kolor na podstawie int'ów. Karty graficzne już ładnie śmigają na floatach - ciekawe kiedy będziemy mieli kolejny przełom w technologii wyświetlaczy?
Cytat:
Cra3y - oprogramowanie to pikuś - jak ktoś będzie chciał to zrobi. Problem jest z monitorami - w końcu wszystkie odwzorowują kolor na podstawie int'ów. Karty graficzne już ładnie śmigają na floatach - ciekawe kiedy będziemy mieli kolejny przełom w technologii wyświetlaczy?
Monitory (nie LCD) to chyba nie odwzorowują koloru na podstawie intów... no ale ja się nie znam ;-)
W kwestii dynamiki na poziomie HDR:
http://www.bit-tech.net/hardware/200...hdr_edr/1.html
Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Choć HDR w Serious Sam II wygląda fajnie, nawet grałem w nią, ale wydaje mi się, że nie wygląda to zbyt realistycznie. Jakoś tak plastikowo, nie wiem jak to ująć. Choć może ten proceso 22-bitowy coś da, a może niekoniecznie.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Cytat:
Monitory (nie LCD) to chyba nie odwzorowują koloru na podstawie intów... no ale ja się nie znam ;-)
W kwestii dynamiki na poziomie HDR:
http://www.bit-tech.net/hardware/200...hdr_edr/1.html
Ha!
Znalazłem Twój link do monitora o którym wspominałeś podczas wykładu przy okazji HDR, którego producent podaje kontrast na poziomie 200.000:1.
Nie wiem jak producent policzył taki kontrast, bo mój kalkulator podaje błąd dzielenia przez zero... ale pewnie tak właśnie naukowcy policzyli. :)
Niestety na podanej stronie nie jest napisane, że ów policzony kontrast 200k:1 jest dostępny jedynie przy rozdzielczości 45x31 pixeli (podali taką liczbę na stronie http://www.bit-tech.net/hardware/200...hdr_edr/7.html)
Moja latarka ma sporo większy kontrast, a niedużo mniejszą rozdzielczość (1 x 1 pixel) :D
Jeśli się jednak nie upierać przy kontraście wyznaczanym między dwoma _dowolnymi_ punktami na ekranie, to taki ekranik jest przyjemnym urządzeniem, z tym, że przyłbica spawacza nie będzie potrzebna, bo i tak nie wyświetli jaśniej, niż 4000 cd/m2, a kontrast na poziomie 200k:1 sugerował luminancję na poziomie spawarki. :)
Jeszcze raz dziękuję za przyjemnie przedstawiony wykład. :)