Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 156

Wątek: Pentax K10D i 22 bitowy ADC

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Pentax K10D i 22 bitowy ADC

Tak sobie czytam w Internecie ochy i achy na temat tego nowego body Pentaxa i zastanawia mnie jedna rzecz. Wszyscy się zachwycają uszczelnieniami, ergonomią, strząsarką kurzu, kompatybilnością ze starymi obiektywami, itp. Mało jest natomiast głosów na temat tego nowego przetwornika (przynajmniej na tym forum).

Kurcze, przecież jak to się NIE OKAŻE marketingowym chwytem to będzie chyba prawie przełom w fotografii cyfrowej. Wreszcie może ten cholerny "dynamic range" dorówna błonie fotograficznej. Jest to jedyny argument, który byłby mnie w stanie zmusić do odejścia z systemu 4/3. Powoli takie techniki jak HDR odeszłyby w zapomnienie.

Poniżej znajduje się link do prawdopodobnego producenta tego przetwornika (źródło: fotopolis.pl):

http://www.nucoretech.com/nu3/10_com....html#products

Co Wy na ten temat myślicie? Czy rzeczywiście jest szansa na zwiększenie rozpiętości tonalnej?
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: Pentax K10D i 22 bitowy ADC

Cytat Zamieszczone przez Aureus
    Tak sobie czytam w Internecie ochy i achy na temat tego nowego body Pentaxa i zastanawia mnie jedna rzecz. Wszyscy się zachwycają uszczelnieniami, ergonomią, strząsarką kurzu, kompatybilnością ze starymi obiektywami, itp. Mało jest natomiast głosów na temat tego nowego przetwornika (przynajmniej na tym forum).

Kurcze, przecież jak to się NIE OKAŻE marketingowym chwytem to będzie chyba prawie przełom w fotografii cyfrowej. Wreszcie może ten cholerny "dynamic range" dorówna błonie fotograficznej. Jest to jedyny argument, który byłby mnie w stanie zmusić do odejścia z systemu 4/3. Powoli takie techniki jak HDR odeszłyby w zapomnienie.

Poniżej znajduje się link do prawdopodobnego producenta tego przetwornika (źródło: fotopolis.pl):

http://www.nucoretech.com/nu3/10_com....html#products

Co Wy na ten temat myślicie? Czy rzeczywiście jest szansa na zwiększenie rozpiętości tonalnej?
    Przetworniki to dopiero pierwszy (ale b. słuszny) krok. Kolejne to zwiększenie RAWu do jakichś 16-bitów (a nie 12 czy 14 jak to jest teraz) a potem to napotykamy już problemy reprodukcyjne - czy drukarki są wstanie odwzorować 48-bitowy kolor? Poza tym nie wiem czy fotolaby akceptują 48-bitowe TIFFy ... empikfoto.pl np. akceptuje tylko jpgi
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ogólnie ten Pentax zapowiada się nieźle. Trzeba zaczekać do pierwszych testów i zobaczyć jak to będzie w praktyce.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cena wyjściowa Pentaxa K10d to 899$, czyli nieźle.
    Więcej szczegółów:
    dpreview
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Aureus
    Kurcze, przecież jak to się NIE OKAŻE marketingowym chwytem to będzie chyba prawie przełom w fotografii cyfrowej. Wreszcie może ten cholerny "dynamic range" dorówna błonie fotograficznej.
    Matryca już dawno ominęła kolorowy slajd, jest na poziomie kontrastowych negatywów. Niedościgniony jest w tej chwili cz-b negatyw.
    22 bitowe przetwarzanie z matrycy da szansę na lepszą jakość cieni, lepsze odszumianie, nie zwiększy znacząco DR matryc.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Przetworniki to dopiero pierwszy (ale b. słuszny) krok. Kolejne to zwiększenie RAWu do jakichś 16-bitów (a nie 12 czy 14 jak to jest teraz) a potem to napotykamy już problemy reprodukcyjne - czy drukarki są wstanie odwzorować 48-bitowy kolor? Poza tym nie wiem czy fotolaby akceptują 48-bitowe TIFFy ... empikfoto.pl np. akceptuje tylko jpgi
    wystarczy przejscie z integera na typ float (mantysa i wykladnik)
    Liczba zmiennoprzecinkowa – Wikipedia, wolna encyklopedia

ale to nie wystarczy, poniewaz oprogramowanie musi dzialac tez na tych liczbach inaczej krowi placek albo do lasu ...
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cra3y
    wystarczy przejscie z integera na typ float (mantysa i wykladnik)
    Liczba zmiennoprzecinkowa – Wikipedia, wolna encyklopedia

ale to nie wystarczy, poniewaz oprogramowanie musi dzialac tez na tych liczbach inaczej krowi placek albo do lasu ...
    Cra3y - oprogramowanie to pikuś - jak ktoś będzie chciał to zrobi. Problem jest z monitorami - w końcu wszystkie odwzorowują kolor na podstawie int'ów. Karty graficzne już ładnie śmigają na floatach - ciekawe kiedy będziemy mieli kolejny przełom w technologii wyświetlaczy?
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cra3y - oprogramowanie to pikuś - jak ktoś będzie chciał to zrobi. Problem jest z monitorami - w końcu wszystkie odwzorowują kolor na podstawie int'ów. Karty graficzne już ładnie śmigają na floatach - ciekawe kiedy będziemy mieli kolejny przełom w technologii wyświetlaczy?
    Monitory (nie LCD) to chyba nie odwzorowują koloru na podstawie intów... no ale ja się nie znam
    W kwestii dynamiki na poziomie HDR:
    http://www.bit-tech.net/hardware/200...hdr_edr/1.html
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    W kwestii dynamiki na poziomie HDR:
    http://www.bit-tech.net/hardware/200...hdr_edr/1.html
    Choć HDR w Serious Sam II wygląda fajnie, nawet grałem w nią, ale wydaje mi się, że nie wygląda to zbyt realistycznie. Jakoś tak plastikowo, nie wiem jak to ująć. Choć może ten proceso 22-bitowy coś da, a może niekoniecznie.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o tego K10D to ponoć tylko przetwornik ma 22 bity a dalej już standardowo RAW 12 bit. Zatem to co zyskamy na przetworniku później będzie już przycięte... Trudno mi się wypowiadać jakie to będzie miało praktyczne znaczenie, lecz teoretycznie rzecz ujmując takie podejście może wpłynąć jedynie na wartość najmniej znaczącego bitu w RAW... a więc na bardzo niewiele. Dopiero wprowadzenie pełnego zapisu danych uzyskanych z przetwornika dałoby jakiś postęp (no niechby choć 16-bit w porównaniu z 12-toma to taki sam przyrost w rzędach wielkości jak między 8bit a 12bit)
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary