Witam chce porobic troszke zdjec makro i nie wiem jaki obiektyw zabrac ze soba posiadam ZD 14-45mm i ZD 40-150. Czy graja one jakas kluczowa w tego typu fotkach czy moze wszystko jedno ktory????
Wersja do druku
Witam chce porobic troszke zdjec makro i nie wiem jaki obiektyw zabrac ze soba posiadam ZD 14-45mm i ZD 40-150. Czy graja one jakas kluczowa w tego typu fotkach czy moze wszystko jedno ktory????
jak masz finans to szybko zamów 35mm f3,5 bo te co masz nie bardzo się nadają
zalezy co dla kogo jest macro :P sa tacy to nawet 14-45 robia... albo 40-150. Zreszta czy to zdjecie mozna nazwac macro http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=656832 (robione ZD 40-150)?
Tak jak robin102 powiedzial - ZD 35mm macro jest najlepszym wyborem i w sumie najtanszym. Mam go od paru dni i pomimo tego ze nie mialem zbytnio czasu go ostro potestowac to juz teraz moge powiedziec ze to byl dobry wybor.
pozdrawiam
BTW.
wez wpisz w szukaj "macro" - wyskoczy pare tematow, m.in. "ZD 40-150mm w akcji - praca zbiorowa" moze tam beda jakies przyklady ktore spelniaja twoje wymagania.
Jeronimo to co się nie chwalisz ! ja już essej przygotowałem o tym szkiełku i dziś lub jutro zamieszczę. Doczep do niego jakieś prawdziwe foty makro bo ja takowych nie robię.
o to super! to dorzuce swoje 3 grosze... a co do fotek to narazie bieda bo nie mam czasu zrobic nic porzadnego (oczywiscie w 1:1)
to może ja jakieś makro wrzucę
aby nie było ze tylko 35 są w akcji:)
Jakaś 50 też może powinna przemówić... może nie tak udany kadr:)
http://www.awaskow.republika.pl/makro/m4.jpg
to 50'tka ale nie ZD? a moze Zuiko OM 3,5/50 Macro (ja tu ciagle czekam na fotki :P)
BTW.
M42 & makro
Sample cyfra+M42
/EDIT]
hehe i wszytko stalo sie jasne... :mrgreen:
już dopisuję :) to była 50 F:2,0 ZD,, godzina 7:00 rano gdzieś w sałacie:)
Ze względu na cenę i powiększenie to 35mm jest debeściakiem.
Ze względu na jakość i róznorodność mozliwych zastosowań 50mm "rulez" :)
Nie robię "w makro" ale szkiełko sobie przetestowałem. Zuiko 50mm f2 z ręki:
Makro test - Z ręki na Af
Jak chcesz z tego szkłą foty "niemakro" to z przyjemnością podeślę linki.
Taka wglądówka :)
Reporterskie strzały - Strefa Zrzutu
HejCytat:
Zamieszczone przez robin102
myslisz ze mozna tym obiektywem robic takie zblizenia?
makro
Powaznie zastanawiam sie nad tymobiektywem.
Koles pisze ze robi to Tamronem 90mm
PIKUŚ mały PIKUŚ
rozumiem ze to oznacza TAK?Cytat:
bo pytalem na powaznie.
Tamronem ale chyba z pierscieniami...Cytat:
Zamieszczone przez herman
czy mowa o tym obiektywie http://www.calibex.com/Olympus-ZUIKO...b2/prices-html
Tak to ten.
herman jak najbardziej na poważnie da się coś takiego zrobić , tylko nie moim okiem i nie moimi rękoma
czy jak kupie pierscien ex-25 do obiektywu kit 14-45(body e300) to bedzie to jakos dzialalo w dziedzinie makro? czy lepiej inwestowac w ten obiektyw o ktorym mowa wyzej (35mm)
zdecydowanie lepiej inwestować w ten obiektyw o którym mowa. Samo szkło daje ci powiększenie 1:1 (w analogu małoobrazkowym to jak 2:1!!!!!!!) za śmieszne pieniądze. Takiego powiększenia nie da Ci twój zoom z pierścieniem.
Pisał ze tylko TamronemCytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
A to czemu nie Twoim aparatem?Cytat:
On robi D70 + Tamron 90mm.
W czym E-500 odstepuje d70?
Nie myl pojęć. Skala odwzorowania 1:1 oznacza, że wyciąg = ogniskowej - 1 mm na matrycy = 1 mm fotografowanego obiektu. W materiałach reklamowych Olympusa pojawił się taki właśnie błąd i warto go skorygować.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Ja z mojego ZD 14-54 wyciagam ile sie da ;)
..tym tamronem na pewno mozna..natomiast trzeba sie zastanowic czy uda Ci sie podchodzic odpowiednio blisko ze szklem o duzo mniejszej ogniskowej zeby strzelic udane makro wazki czy motyla..Cytat:
Zamieszczone przez herman