witam
czy ktoś z użytkowników 5060 robił upgrade firmware do v.756-83, co wnosi nowego ?
Wersja do druku
witam
czy ktoś z użytkowników 5060 robił upgrade firmware do v.756-83, co wnosi nowego ?
a na starym sofcie coś ci się kaszniło ? Bo jak nie to po cholerke zmieniać ? :x
nowy ponoć poprawia rawy
Ja nie narzekam na RAW-y.
Chyba, że wydłużyli ogniskową i rozjaśnili obiektyw na jej końcu!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A jak sprawdzic jaka wersja jest w aparacie?
Witam,
Ja zmieniałem (właściwie to mi serwis zmienił - sprawa oczywista pokrętło trybów ;))
Co do zmian, to niestety nigdzie nie widziałem jakiegos podsumowania co do zawartości tej wersji (wcześniej miałem -81).
Co do raw'ów to w sumie nie mam opinii. Używam gimpa z ufraw(bodajże) i z tego co przeglądałem przed oddaniem do serwisu i zdjęcia wyciągane z plików RAW nie różnią się znacznie (ale oczywiście YMMV).
Jedyne co zauważyłem *subiektywnie* to trochę gorszy autofocus (ale oczywiście może to być tylko *subiektywne* wrażenie !! aparatu nie miałem w rękach 1 miesiąc więc mogłem odzwyczaić się od tego.
a skąd zassać ten FW ?
Ja mam wgrany przez serwis, jak ktoś wie jak go zgrać z aparatu to chętnie podam (ale nie wiem czy to wogóle możliwe).
Tutaj: http://www.molon.de/5060/index.html#Firmware kiedyś widziałem link do tego firmware'u, ale dzisiaj nie działa. Strona polska wiec, może się uda jakoś załatwić 'inaczej'.
hmmm - ciekawe co wnosi ta wersja 83 - i dlaczego nie udostepniono jej w necie ...
Witam. Napiszcie jak zachowują się zdjęcia które zostały zrobione w pionie i potem obrócone na wyswietlaczu aparatu czy tez chodzą tak wolno na nowym sofcie , czy zostało to poprawione??????
ADAM12:
pierwsze pytanie: (ktora wersja softu) :
- zrobic zdjecie, wgrac do komputera, sprawdzic w naglowku EXIF wersje softu
drugie pytanie (zoom zdjec obroconych)
- tak samo jak wczesniej, czyli wolno :)
Odwazylem sie i wykonalem upgrad C5060.Wszystko poszlo gladko i z rozpedu upgradowalem tez C5060 kolegi,ktory sledzil siedzac obok moje poczynania.Podwojny sukces.
Na razie widze nastepujace roznice w stosunku do starego softu:
-duzo szybszy i pewniejszyAF
-szybszy zapis na karte pamieci
-szybsze stawanie w gotowosci
-mozliwosc focenia podczas zapisu RAW
Jak bede wiedzial wiecej, to zapodam na Forum.
Pozdrowienia.
@Tran
A jaką wersję wgrałeś ??
Witaj.Wgralem 756-84
w takim razie zapodaj z łaski swojej link do tego softu!! prosba ogromna!!
update, ok znalazlem sam :) zaraz bede robil flasz
update2, zrobione bez problemu, wszystko dziala i buczy
zaobserwowane jak narazie: jakby ciut szybszy AF w slabym swietle, moze odrobine szybsze zapisywanie na CF, auto iso dziala (ustawil aparat iso o wartosci np. 254) choc prawde mowiac jak bylo na poprzednim sofcie nie pamietam..., zdecydowanie szybciej wstaje z wygaszenia...
Gratuluje odwagi, jeszcze rada:zrob reset calkowity aparatu, a potem niech z godzinke polezy bez baterii.W ten sposob olek pozbywa sie pozostalosci po starym sofcie.
Pozdrowienia
Tran- czy sprawdziłeś w exifie jaki teraz masz numer- pytam dlatego że kilka miesięcy temu wgrałem v756-82 /taki był numer w zciągniętym pliku/ a po załadowaniu okazało się że mam w exifach v756-81. Podaj jednak linka do tego firmwera bo na stronie Olympusa jest w tej chwili 83.
Pozdrawiam Aldus
Aldus.Upgrad dotyczy w moim przypadku C5060.Exif pokazuje 756-84, czyli to co instalowalem.Podaje linka
http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=2453
Wazne.Jesli tego do tej pory nie robiles, to zapoznaj sie dokladnie z instrukcja wykonywania upgradu i postepuj zgodnie z nia, bo uszkodzisz Olka.Jak cos niejasne to pytaj.
Tran-dzięki za linka. Raz już wgrywałem to uda się i kolejny.
Pozdrawiam Aldus
Ja mam 756-83 i zastanwaim się czy wgrywać nowy...
Trochę się boję ;)
Ale czy też jest taka rewolucja, żeby robić upgrade ??
Wlasnie wgralem nowe oprogramowanie do OLY-5060, poszlo bez problemow - dokladnie tak jak w instrukcji ze strony podanej przez Traina. Robilem testy przed i po, roznica w jakoscie pracy AF jest wiecej niz zauwazalna - wczesniej w ciemnym miejscu by ustawic ostrosc potrzebowal kilku sek (ustawial sie w skrajnej pozycji i malutkimi kroczkami probowal ostrzyc), teraz (w tym samym miejscu) robi to o niebo szybciej (ostrzy w kilka dziesiatych sek.)
Pozostale poprawki o jakich mozna przeczytac sa (przynajmniej u mnie) na tyle subtelne - zmiejszenie czasu zapisu, pracy aparatu czy budzenia - iz ciezko wogole o nich mowic.
Pozdrawiam Bartek
Acha, no i AUTO ISO przestalo oznaczac ISO 80 - zachowuje sie juz tak jak powinno.
Po nastepnych doświadczeniach z nowym softem w C5060, moge dziś napisac, ze odczyt Raw-a w Ps jst ostrzejszy i gladszy zarazem, wydaje sie rowniez, ze kolorystyka ulegla poprawie.Jest jakas taka milsza w odbiorze.Reasumujac, to co teraz z Raw-a czyta Ps wali mnie na glebe.I mysle, ze nie przesadzilem zbytnio.
P.s.Focicie w ten mróz?Ja mam male obawy.Przepraszam , ze nie na temat.
pozdrawiam
pewnie! ale tradycyjnym pentaxem ME super :) chociaz moj 5060 przetrwal mrozy, opady sniegu, pustynne piaski, duza wilgoc, upadki na asfalt... to kawal solidnego sprzetu
A CO ZROBIĆ JAK NA KONIEC SIĘ WYŁACZY, MOŻNA WŁĄCZYĆ JUŻ NORMALNIE ?? i jeszce jedno - to mozna wgrac przez kabel USB?, TYLKO PEWNIE JAK TO SAM ZROBIE TO STRACE GWARANCJE A MAM JESZCZE 13 MIESIĘCY GWARANCJI NA NIEGO, wię pewnie pozostaje mi tylko wysyłka do serwisu z prośbą o wgranie nowszego softu, powiedzcie jeszcze 1 jak zachowują się fortki oglądane na podglącie (robione w pionie i obrócone) też tak wolno chodzą??
z fotkami na podgladzie obroconymi nic sie nie zmienilo, wgranie nowego softu jest banalne wiec chyba niema sensu wysylac do serwisu...
tak, jak aparat zgasnie mozna zrobic OFF recznie pokretlem
No i zrobiłem upgrade ;)
Trochę strachu, ale już mam :D
I pytanko.
Czy po wgraniu softu wyciągać na kilka godzin baterię ??
Osobiscie uwazam, iz wyciaganie baterii na dluzszy czas nie jest szczegolnie potrzebne - co mialoby to dac? Po resecie wszystko wraca do fabrycznych ustawien, a po ponownym wlaczeniu laduje sie juz nowy soft.
Pozdrawiam
Bartek
NO DOBRA TO MAM POBRANY NOWY SOFT Z NETU , I CO DALEJ JAK TO WGRAĆ - mam jakiś plik ze skrótem .bin i co dalej, jaki kabel zwykły USB??
no dobra ja też zmieniłem soft , skuszony wypowiedziami kolegow , miałem wersję 56-82 , teraz mam 84 , hmm powiem tak ; rakiety z AF nie zrobicie , może cosik tam szybciej , ale tam gdzie AF wspomaga się lampką na moje oko nic się nie zmieniło , też trwa to okoła 3 sek ( na oko :) )
może zapis RAW na kartę i odczyt jest troszkę szybszy , ale o ile nie dam głowy .
nie potwierdzam w MOIM przypadku że można focić przy zapisie zdjęcie w RAWIE :(
co do instrukcji flaszowania wzorowałem się tym http://www.master.pl/~cinek74/olek/a...firmwareu.html
i tym http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=2453
pozdr. właścicieli c-5060 :)
ja chyba narazie odpuszcze sobie zmiane softu, kolosalnych różnic nie ma a jak narazie ten soft chodzi mi stabilnie i nic się nie wiesza :)
stracha miałem , ale zrobiłem jak kolesie łopatologicznie wytłumaczyli ii poszło dobrze , aparat zachowuje się extra .
co jedno moge powiedzieć odnośnie pracy AF , bawiłem się ostatnio kolesia Sonym H1 a w sklepie hitem wielu forum - FZ30 , szybkość AF w C-5060 jest taka sama lub nawet lepsza ( H1 ) , więc jak komuś chodzi po glacy wymiana sprzętu ( nie biorąc pod uwagę zooma ) to tylko lustro . pozdr.
Yacek.Przyjzyj sie jak kolosalna jest różnica w Raw-ach odczytanych na Ps
Ja jestem pod wrazeniem.Takiej jakosci u Olka c5060 nawet nie podejrzewalem.Teraz dopiero widze jaka jakośc mozna z niego wydusic.
Af tez w slabych warunkach swietlnych duzo sie wachal , teraz dziala troche szybciej i duzo pewniej.
Nie zaluja tych kilku chwil robienia w pampersa.Naprawde jest dostrzegalnie lepiej.Koles ktorego namowilem na ten sam grzech Potwierdza moje spostrzezenia i tez jest strasznie zadowolony.
Pozdrawiam fanow Olka i wszystkich zapamietale focacych , no i reszte Swiata.
Tran
Porys51- żyjesz po Upgradzie Olka?
Tran
troche sie " pobawiłem " po zmianie softu , Tran to prawda w kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie aparat wspomaga się lampką AF troche pewniej działa ( mniej silniczek terkocze ;) ) . RAWów nie sprawdzałem jeszcze . Pozdr.
a i z tymi 3 sekundami to przesadziłem ( powiedzmy mocno :D ) , sprawdzałem z zegarkiem ( sic ! )
Tran - powiedz mi jedno ta różnica w RAW to co masz na myśli - mniejsze szumy? - większa ostrość? - kolory? co jest lepiej??
Kolego WSZYSTKO! MNiejsze szumy, lepsza kolorystyka , wlasciwa ostrosc.
Teraz, po zmianie softu na nowo polubilem Olka.Jak zobaczylem pierwsze Raw-y po zmianie softu to malo z krzesla nie zlecialem.Nie mialem dotad pojecia , jak wysoka jakosc moze oferowac ten aparat.To co ogladalem dotad (dotyczy Raw-ow)wystarczalo mi i miescilo sie w przyzwoitej jakosci.Tym bardziej , ze i tak wszystko po wywolaniu koryguje po swojemu.
Ale teraz to bajka .Prawie wcale nie ma potrzeby ingerencji przy fotach poprawnie naswietlonych i zbalansowanych.To, co sie oglada w Ps. po wywolaniu , to MIODZIOOO!
Pozdrawiam
Witam linki do firmware nieaktualne :( czy ktoś może posiada aktualne linki do najnowszego firmware do 5060 ? :) prosze o pomoc !!!
tu jest ten plik
mam wersję -81 i chciałbym przejść na -84. może ktoś pomóc mi z tym? mógłby ktoś dać instrukcję jak zrobić ten update czy coś w tym stylu? ale dobrą tak żeby nie zwalić aparatu bo nie mam pieniędzy na nowy aparat...
błagam pomóżcie...
P.S.
jak znajdzię się ktoś kto zechce mi pomóc proszony jest o pisanie na gg...