Witam
Przed dwoma dniami dostałem E1. W pudełku nie było pełnej polskiej instrukcji tylko skrócona wersja i jakeiś ulotki :( nie wiem czy to wina sklepu czy nie ma takiej instrukcji po polsku.
Czy do waszych aparatów była dołączona insrukcja np. taka jaka jest na CD po niemiecku i angilesku?
Ale większy problem jest z AF mianowicie auto focus w aparacie w dobrych warunach oświetleniowych nie ostrzy na
niektórych przedmiotach ( np. niezachmurzone niebo, gładka ściana, ale też meble z wyraźnie zaznaczoną fakturą drewna/słoje/, panele na podłodze). AF podejmuje próby wyostrzenia ale nie daje rady i przestaje. Co dziwne
jednak w półmroku wtedy gdy włącza się czerwone światło pomocnicze AF aparat bez żadnych problemów i szybko ustawia ostrość. Czy jest to normalne? O ile można pogodzić się z
nieostrzeniem na białych powierzchniach, to denerwujące jest
przekadrowywanie każdego zdjęcia, na którym czujnik autofousa był ustawiony na niezachmurzonym niebie. W tych samych warunkach mój Minolta Dimage 5 (a nie jest to demon szybkości i precyzji AF) ustawia ostrość bez większych problemów.
Zaktualizowałem firmware do wersji 1.4.
Wiem że na niekontrastowych powierzchniach AF głupieje, ale dlaczego po ciemku ostrzy?
Czy w Waszych aparatach też występuje taki problem?
Pzdr
Jacek