Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Auto focus w E1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Auto focus w E1

Witam
    Przed dwoma dniami dostałem E1. W pudełku nie było pełnej polskiej instrukcji tylko skrócona wersja i jakeiś ulotki nie wiem czy to wina sklepu czy nie ma takiej instrukcji po polsku.
    Czy do waszych aparatów była dołączona insrukcja np. taka jaka jest na CD po niemiecku i angilesku?
    Ale większy problem jest z AF mianowicie auto focus w aparacie w dobrych warunach oświetleniowych nie ostrzy na
    niektórych przedmiotach ( np. niezachmurzone niebo, gładka ściana, ale też meble z wyraźnie zaznaczoną fakturą drewna/słoje/, panele na podłodze). AF podejmuje próby wyostrzenia ale nie daje rady i przestaje. Co dziwne
    jednak w półmroku wtedy gdy włącza się czerwone światło pomocnicze AF aparat bez żadnych problemów i szybko ustawia ostrość. Czy jest to normalne? O ile można pogodzić się z
    nieostrzeniem na białych powierzchniach, to denerwujące jest
    przekadrowywanie każdego zdjęcia, na którym czujnik autofousa był ustawiony na niezachmurzonym niebie. W tych samych warunkach mój Minolta Dimage 5 (a nie jest to demon szybkości i precyzji AF) ustawia ostrość bez większych problemów.
    Zaktualizowałem firmware do wersji 1.4.
    Wiem że na niekontrastowych powierzchniach AF głupieje, ale dlaczego po ciemku ostrzy?
    Czy w Waszych aparatach też występuje taki problem?
    Pzdr
    Jacek

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1. Ja tez nie mam pelnej instrukcji PL do E-1. Jest tylko skrocona instrukcja PL, a pelne sa na CD w formacie pdf w kilku jezykach, m. in. po angielsku i niemiecku. Moze i dobrze, ze nie ma po polsku, bo krotka instrukcja PL do lampy FL-36 zawiera powazne bledy merytoryczne. Juz sobie wyobrazam, co by bylo w instrukcji do aparatu, liczacej ok. 200 stron. Jezeli nie masz CD w komplecie, to reklamuj.

2. Ostrzenie przy braku kontrastu czasem jest trudne. Proponuje wlaczyc w menu funkcje S-AF+MF. Latwo skorygujesz manualnie brak ostrosci. Dziala tylko z oryginalnymi obiektywami Zuiko Digital.

Piotr
    Sygnaturę usunąłem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak wiekszosc olkow tak i ten ostrzy bardziej na linie pionowe, moze masz zle usawiony pomiar ostrosci albo masz usredniony i moze sie mylic sprobuj ustawic punktowy strodkowy i wtedy skierowac na jakas linie pionowa.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    na pionowych i poziomych ostrzy bez problemu.
    Za nic w świecie nie chce ostrzyć na "gładkich" powierzchniach (bez bardzo wyraźnych wzorków),na w miare jednolicie zachmurzonym niebie, drewnianych meblach, wewnętrznej stronie dłoni, itp. Za to po ciemku ostrzy bez problemu bo podświetla sobie "tworząc" ze światła pionowe linie. Spróbujcie zrobić zdjęcie drewnianego stołu, nieba bądź wnętrza dłoni wypełniającego cały kadr. Nie wiem czy mam zepsuty egzemplarz, czy po prostu ten typ tak ma .
    Można gdzieś w menu ustawić poziom czułości czujnika AF?

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zasada dzialania kazdego AF opiera sie na badaniu kontrastu w okreslonym polu. Jezeli obiekt w tym polu jest "niekontrastowy" zaden AF nie zadziala. Wiec zmiana pola na srodkowe lub ktores z bocznych przy braku kontrastu nic nie da. Nota bene pomiar jest zawsze jednopolowy, nawet w pomiarze trójpolowym przez wybor jednego (!) najlepszego z nich, a nie przez usrednienie.

Nie ma mozliwosci ustawienia czulosci czujnika AF - nigdy o czyms takim nie slyszalem.

Twoj aparat nie jest zepsuty. Taka jest wlasnosc dzialania kazdego AF. W przypadkach zbyt malych kontrastow, zbyt jasnych obiektow lub obiektow o jednolitym wzorze AF nie zadziala i pozostaje ostrzenie manualne. A dlaczego ostrzy przy wlaczonym iluminatorze, to sam juz odpowiedziales.

P.
    Sygnaturę usunąłem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co nieco o zasadach działania AF wiem. Zdziwiło mnie i to bardzo, że Minolta Dimage 5(kto jeszcze pamięta taki aparat) bez problemu ustawia ostrość w sytuacjach gdzie E1 "pokręci" silniczkiem w przód i w tył i zaprzestaje prób. Dlatego sugerowałem usterkę aparatu, bo przecież E1 to całkiem inna półka aparatów niż D5 (chyba )

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jeśli sprawdzałeś w tych samych warunkach i w tym samym momencie to możesz mieć rację. Inaczej to z pewnością wrażenie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam,
    również jestem od niedawna użytkownikiem E1, jestem w gorszej sytuacji gdyż nie dostarczono mi nawet instrukcji obsługi na CD, jedynie książkową skróconą (coż za dziwne praktyki ?!) odebrałem to jak lekceważenie klienta. Co do ostrzenia zauważyłem kłopoty jedynie w skrajnych warunkach o, których wczesniej wspomnieliście. Ale w koncu mamy wybór - manualny - który właśnie w takich sytuacjach należy stosować. Uwage Piotra aby wlaczyc w menu funkcje S-AF+MF zastosowałem z dobrym skutkiem.

Pozdrowienia

black_bird

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Napisałem maila do Olympusa ponad tydzień temu z pytaniem o instrukcje po polsku i problemem z AF. NIestety do dzisiaj nikt mi nie odpisał. Sklep w którym kupiłem aparat twierdzi, że Olympus Polska dosyła polskie instrukcje. NIe wiadomo tylko komu i na jakich zasadach :>. AF dalej ma kłopoty z prawidłowym ostrzeniem.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter
    Juz sobie wyobrazam, co by bylo w instrukcji do aparatu, liczacej ok. 200 stron.
    ja mam po Polsku do e-300 jedyne 212 stron
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać