Powiedzcie mi co lepiej kupić do portretów, ślubów i takiego swobodnego cykania. Mam jak na razie 2 pomysły 1) Kupić Sigme 50 F1.4 i ZD 25 F2.8 albo dozbierać i kupić ZD 35-100 F2.0 jak sądzicie co będzie lepsze?
Wersja do druku
Powiedzcie mi co lepiej kupić do portretów, ślubów i takiego swobodnego cykania. Mam jak na razie 2 pomysły 1) Kupić Sigme 50 F1.4 i ZD 25 F2.8 albo dozbierać i kupić ZD 35-100 F2.0 jak sądzicie co będzie lepsze?
Skad mamy wiedzieć jaki masz styl i co Ci jest wygodniejsze?
wagowo stałki, 35-100 jest niesamowitym szkłem, ale wazy ponad 1,5 kg.
Chodzi mi głównie o jakość i o jasność a moje pytanie brzmi następująco: warto kupić te 2 stałki czy lepiej jeszcze trochę oszczędzić i kupić Zd 35-100?
dokładnie, jak grizz, szerokiego 35-100, czy nawet tymi stałkami nie zrobisz
wczoraj fociłem warsztaty teatralne i używałem tylko dwóch szkieł praktycznie, czyli: 12-60/2.8-4 i 35-100/2.0, czasem zapiąłem 30/1.4, ale rzadko.
też o tym myślałem ale to jest wydatek na kiedy indziej. Zapewne i tak potem kupie zd25 albo Sigme 50 ... Ale na razie wiecie jaki dylemat co do zakupu na teraz :)
Jedną miotłą wszystkich podłóg nie oblecisz. A dywany?
Jeśli śluby, to w zakresie 14-35, rzadko kiedy ciaśniej.
Jak portrety, to raczej od 35 w górę.
Tak więc kwestię priorytetów musisz sobie rozwiązać samodzielnie.
wczoraj fociłem warsztaty teatralne i używałem tylko dwóch szkieł praktycznie, czyli: 12-60/2.8-4 i 35-100/2.0, czasem zapiąłem 30/1.4, ale rzadko. Zoom się przydaje, bo nie zawsze możesz podejść bliżej.
Ale gdzie Rzym a gdzie Krym?
Skoro dłuższa stalka to 50mm a zoom 100mm?
Te stałki nie pokrywają ci zakresu 50-100 mm.. a to dla wielu ulubiony zakres portretowy.
Raczej dozbierać do jakiegoś FF + tania stalka, a zestaw na dobre warunki oświetleniowe już masz.
(35-100 8599.00 zł)
pewnie, że warto. 35-100 jest niesamowite. Żyleta od pełnej dziury i dobry reporterski zakres ogniskowych. Gdybym miał zbywającą kasę to bym się nawet chwili nie zastanawiał nad zakupem.
Zaraz zlecą się mody i dostaniesz mandat za używanie brzydkich słów.
ps. Słowo "puki" pochodzi od "pukania" (np. puknąć lachona) - to nieeleganckie określenie zbliżenia kobiety i mężczyzny (albo mężczyzny i mężczyzny). "Puki" to liczba mnoga: np. dwa puki, trzy puki itd. :grin:
To ja nie wiem jak ty pukasz w drzwi. ;)
14-35 +40-150 stara.
Albo rzut kostką bo do wszystkiego można się przyzwyczaić.
Albo FF z dowolnym tanim jakimś obiektywem.
Matthi18:
Jeśli myślisz poważniej o ślubach czy portrecie, to i tak w końcu zmienisz barwy klubowe. Wobec tego zastanów się czy warto pogłębiać znajomość z obecnym systemem, czy stałki kupić od razu pod inny bagnet. Ucz się na doświadczeniu/błędach innych albo płać podwójnie za swoje.
Do kotlecianej reporterki w zupełności wystarczy 14-54 lub 12-60. A jak masz kasę to 14-35 byłby najlepszy.
35-100 jest mało przydatny w kościele / sali weselnej, chyba, że masz go na rezerwowym korpusie i chcesz okrasić reportaz paroma zbliżeniami gości.
Będzie doskonały do pleneru, jest doskonały optycznie, ale niestety nieporęcznie ciężki. Lepiej w zamian mieć Sigmę 30/1.4 i 50mm - 1.4 Sigmy lub 2.0 Olympusa.
Ja jakbym miał teraz kompletować to kupiłbym 14-54, 30mm i 50mm - dobrze, tanio, lekko i przyjemnie.
PS
Zakładam, że dokpujesz do korpusu jaki już masz.
Wy poważnie z tym ZD 50?
Ciężar nie jest istotny, a co do wykorzystywania tego szkła to na pewno przydało by mi się takie szkło do reporterki i do portretów. Co do body to na razie mam E-500 i E-3. Coraz bardziej jestem ku zakupowi 35-100. W stopce mam wypisany sprzęt jaki posiadam, jak uważacie takie 35-100 dużo by wniosło do mojego sprzętu do następujących celów: Śluby(od czasu do czasu), portrety( stosunkowo często), fotoreporterstwo(często), Sport(często), Pejzaże(często)
Jak dla mnie:
Do wnętrz nie za bardzo się nadaje, tzn. kilka ujęć i to wszystko, lepiej kupić 50mm
Oj nadaje się, ale wierz mi, ręka ci odpadnie przy dłuższej sesji.
Tak ale z dystansu, czyli duża szansa, że ktoś ci będzie właził w kadr bo jesteś za daleko od obiektu. Jak masz go na drugim body to ryjki wychodzą znakomicie.
W hali jak najbardziej, na zewnątrz, przy dobrym świetle 40-150 wystarczy, ale na gorsze warunki będzie doskonały. Czasami te 100mm bywa za mało.
Raczej do specyficznych ujęć. No i 40-150 całkowicie wystarcza jako zamiennik.
PS
35-100 to cudowne szkiełko, ma dwie poważne wady: wysoką cenę i sporą wagę. Poza tym ma same zalety.
Jak się zdecydujesz na kupno, to nie kupuj nowego, na używanym zaoszczędzisz 2000 - 3000 zł, a obiektyw jest nie do zniszczenia.
brał bym pod uwage zakup 12-60 + 50f2
14-35 pokrywa świetny zakres , gdyby tylko cena była ok 5.000 bo obecna ......... :wink:
ZD50 to na ślubu, a raczej zabawę weselną zbyt wąsko. Do tego zbyt wolny AF. Ostatnio miałem okazję się przekonać po raz drugi o tym. Żałowałem, że nie mam Sigmy 50/1.4 a jeszcze bardziej, że nie mam Sigmy 30/1.4 bo ta zdała by się jeszcze bardziej...
----------
Myślę, że za jakiś czas minie moda na brudne kolory przy słabym świetle i wysokim ISO ...Tymczasem marketing najbogatszych firm robi swoje, ale ja nie uważam E1/E3 za niepoważne narzędzie (szczególnie przy portretach)--W dawnych czasach przy formatach klisz ok. 13x18cm (także 6x6) walczono o możliwie dużą GO, a teraz wmówiono ludziom absolutną prawdę o konieczności fotografowania ekstremalnie jasnymi obiektywami. --- pozdrawiam
ps: Szkło i światło jest najważniejsze (poza fotografem), więc ZD35-100mm oczywiście polecam...
na 80% biorę 35-100 bo w sumie używki i tak nigdzie nie znajdę a z drugiej strony te 2 stałki mogę sobie rozłożyć w czasie bo znowu ich koszt nie jest tak astronomiczny:P
Widzialem pare fotek slubnych z fiszaja i wygladalo to naprawde fajnie
oczywiscie nie z kosciola, ale z pleneru, jako urozmaicenie sesji.
Do zestawu slubnego apsc polecam 2 stalki, sigma 30mm oraz nikon, canon 85mm
i dobry, pewny systemowy zoom.
50tka jest zbedna, lepiej mozna uzyc 85mm, troszke sie tylko odsuwajac.
W pomiesczeniach 50tka i tak bedzie za waska, dlatego mamy 30stke.
Oczywiscie ta rekomendacja wyklucza 4/3 bo tutaj nie mamy 85mm,
no chyba ze ktos specjalnie chce wydac 8.5tysiaca na 35-100 zamiast 1500zl za 85mm i nowy system.
Pozdrawiam :)