-
Alfy A500, A550 i A850 - oficjalnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jps
Super, będzie na co Olka wymienić - o A850 mówię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Super, będzie na co Olka wymienić - o A850 mówię.
~8000 PLN w PL.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RadioErewan
~8000 PLN w PL.
To nie mało, ale za jakiś czas spadnie. Jeśli będę miał możliwość wyłożenia takiej kwoty na to plus słoiki i lampa, a w zasadzie do tego zmierzam, to myślę że warto. Jak by nie było, E-3 i A850/A900 dzieli przepaść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
To nie mało, ale za jakiś czas spadnie. Jeśli będę miał możliwość wyłożenia takiej kwoty na to plus słoiki i lampa, a w zasadzie do tego zmierzam, to myślę że warto. Jak by nie było, E-3 i A850/A900 dzieli przepaść.
Tyle że tak na prawdę nie wiadomo który lepszy, bo w jednym olbrzymią przewagę ma Sony, a w drugim Olympus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Przy takim budżecie celowanie w Sony? :?: Pożywiom, uwidim, ale nie sądzę, by AF zachwycał. d700 na pewno podąży ceną za nowością Sony. Podobnie pewnie c5mk2. Fakt, że te cenę nowości dzieli od konkurencji 1500-2000 zł, ale hmmm, sama kostka synchro to kilka stówek. Do pejzażu świetny aparat, ale ty chyba robisz nieco inne zdjęcia?
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RadioErewan
Przy takim budżecie celowanie w Sony? :?: Pożywiom, uwidim, ale nie sądzę, by AF zachwycał. d700 na pewno podąży ceną za nowością Sony. Podobnie pewnie c5mk2. Fakt, że te cenę nowości dzieli od konkurencji 1500-2000 zł, ale hmmm, sama kostka synchro to kilka stówek. Do pejzażu świetny aparat, ale ty chyba robisz nieco inne zdjęcia?
Pozdrawiam
Ano, tak jakoś wyszło, że zdecydowanie inne.
Jeśli o AF chodzi, macałem i robiłem sobie zdjęcia testowe A900, zastrzeżeń nie miałem. Co innego jednak testowanie na statycznym przedmiocie a co innego w "walce".
Co mnie przeraża w tych aparatach to rozdzielczość matrycy. Ale jakoś mam sentyment do A900.
Ostatecznie jednak i tak wychodzi wszystko w praniu, jak rzekłeś - pożyjemy, zobaczymy.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Tyle że tak na prawdę nie wiadomo który lepszy, bo w jednym olbrzymią przewagę ma Sony, a w drugim Olympus.
Mnie interesuje przede wszystkim obraz. E-3 w pewnych sprawach jednak kuleje mocno, nie lubi poważnych wyzwań w postaci dużych kontrastów i większych obszarów cienia, a banding jest jego zmorą. Bez względu na sympatię jaką mam dla tego aparatu, za te kolorowe pasy mam ochotę mu nakopać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Ano, tak jakoś wyszło, że zdecydowanie inne.
Jeśli o AF chodzi, macałem i robiłem sobie zdjęcia testowe A900, zastrzeżeń nie miałem. Co innego jednak testowanie na statycznym przedmiocie a co innego w "walce".
Co mnie przeraża w tych aparatach to rozdzielczość matrycy. Ale jakoś mam sentyment do A900.
Ostatecznie jednak i tak wychodzi wszystko w praniu, jak rzekłeś - pożyjemy, zobaczymy.
Jak patrzę w Twoją galerię to jakiś oszałamiająco szybki AF raczej nie będzie Ci chyba potrzebny (ale ja się nie znam). Natomiast jeśli rozdzielczość jest dla Ciebie problemem to czemu nie Nikon D700? Z drugiej strony znowu patrząc w Twoją galerię to Sony może być dla Ciebie dobrym wyborem z uwagi na szkła: 85mm f/1.4, 135mm f/1.8, 135mm f/2.8 (T4.5) STF - któryś powinien Ci spasować.
A i zestaw 24-70mm f/2.8 SSM + 70-200mm f2.8 G jest niczego sobie :-)
O ile tyle chcesz wydać. Natomiast ta nowość dzisiejsza: 28-75mm F2.8 SAM to mi z daleka śmierdzi Tamronem :(
Cytat:
Mnie interesuje przede wszystkim obraz. E-3 w pewnych sprawach jednak kuleje mocno, nie lubi poważnych wyzwań w postaci dużych kontrastów i większych obszarów cienia, a banding jest jego zmorą. Bez względu na sympatię jaką mam dla tego aparatu, za te kolorowe pasy mam ochotę mu nakopać.
Poczekajmy na testy, A700 z firmware 4.0 bardzo poprawiła jakość obrazu, może w końcu zrobili też te poprawki w A850? Fakt że jeśli chodzi o jakość i sposób obrazowania to trudno porównywać E-3 z A900.
-
MAF, dokładnie tak jak piszesz- o tym samym myślę i tym samym się kieruję.
Pewnie, o Nikonie D700 też ostatnio myślałem - to tak przy okazji, skoro o nim mowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Natomiast jeśli rozdzielczość jest dla Ciebie problemem to czemu nie Nikon D700? Z drugiej strony znowu patrząc w Twoją galerię to Sony może być dla Ciebie dobrym wyborem z uwagi na szkła: 85mm f/1.4, 135mm f/1.8, 135mm f/2.8 (T4.5) STF - któryś powinien Ci spasować.
A i zestaw 24-70mm f/2.8 SSM + 70-200mm f2.8 G jest niczego sobie :-)
Praktycznie takie same szkła są w nikonie (światło/zakres) ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
S4INT
Praktycznie takie same szkła są w nikonie (światło/zakres) ;)
Praktycznie takie same szkła są w Nikonie i Canonie na dodatek też. Nie w tym rzecz jednak.
-
:idea: Poczekam na wersję slim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
:idea: Poczekam na wersję slim.
Slim już jest -> A230, A330, A380 :lol:
-
Slim to one nie są. Wyglądają jak E-4xx, który ktoś napompował nadmiernie ;)
-
czekam na slim 900 (wielkość OM4 lub FM2) a nie "kwakwarakwa"
-
pierwszy test i już pierwsza wada: Szum przy ISO200 (A850)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA850/AA850A.HTM
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
Czyli jak w A900, ale też bez przesady z tym szumem. To 24MPix, jaki wielki wydruk trzeba by zrobić żeby ten szum przy 200ISO był widoczny?
A swoją drogą, Sony chyba się czegoś o szumach nauczyło:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Czyli jak w A900, ale też bez przesady z tym szumem. To 24MPix, jaki wielki wydruk trzeba by zrobić żeby ten szum przy 200ISO był widoczny?
Wydruk? Człowieku! O czym ty gadasz... liczy się tylko crop 1:1... wyruki sa dla starych na niczym się nieznających ramoli
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Wydruk? Człowieku! O czym ty gadasz... liczy się tylko crop 1:1... wyruki sa dla starych na niczym się nieznających ramoli
;)
W sumie jak ktoś ma monitor o rozdzielczości 6048x4032... ;-)
A850 to nic specjalnego, ot taka ciut okrojona A900, żadna rewelacja.
Dla mnie bardziej interesujące są A500/A550.
Jak Wam się podoba funkcja auto HDR?
Bo ja przyznaję mam mieszane uczucia...
Zwykłe zdjęcie:
Auto HDR:
-
no nie wiem z tym szumem. Aparacik wyraźnie jest przygotowywany do studia (bo z 3 kl/s nie powalczy na ulicach), a tu się liczy jakość, bo wydruki z tego spore się robi czasem.
-
Auto HDR ? To z jednego zdjecia jest robione ?
-
Cena zrobi swoje 2000$ za body, 800$ za szkiełko (28-75/2.8) daje w przeliczeniu 8100 zł. W komplecie pewnie 100$ mniej.
D700 i 5DII są na korpusie 700$ droższe, na szkiełku kolejne 500-700$ i robi się 4000zł różnicy to dużo kasy.
Tak na dobrą sprawę lepszy korpus APS-C z lepszym zoomem strandardowym kosztuje tyle samo co A850 i 28-75/2.8
-
A850 to obnizka ceny A900 pod przykrywka nowego modelu, kosmetyczne zmiany za 700$.
A swoja droga jesli ktos nie wykorzystuje wysokich ISO i nie potrzebuje 10kl/s to sprzet ciekawy. 3kl to nie jest jakis dramat, jak AF bedzie sprawny to wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
no nie wiem z tym szumem. Aparacik wyraźnie jest przygotowywany do studia (bo z 3 kl/s nie powalczy na ulicach), a tu się liczy jakość, bo wydruki z tego spore się robi czasem.
Nie wiem czy 3 kl/s to dużo czy mało, bo nigdy jeszcze nie włączyłem trybu seryjnego w swoim aparacie ;-), możliwe że masz i to jest za mało na ulicę, z drugiej strony ile klatek na sekundę robi się dalmierzami?
A850 to na pewno nie jest sprzęt reporterski, do studia pewnie się nada, choć znani mi fotografowie studyjni narzekali że nie ma natywnego ISO100, to podobno przeszkadza w studio - nie wiem, nie znam się.
Ja osobiście odbieram A850 jak aparat dla zaawansowanego amatora. Na "zachodzie" będzie on względnie tani.
Pamiętajmy że jeszcze nie tak dawno cieszyliśmy się z pierwszej lustrzanki za 1000USD (EOS300D?)
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Auto HDR ? To z jednego zdjecia jest robione ?
2 zdjęcia, więc tylko sceny statyczne i raczej statyw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie wiem czy 3 kl/s to dużo czy mało, bo nigdy jeszcze nie włączyłem trybu seryjnego w swoim aparacie ;-),
A bład ;) Zawsze lepiej miec tryb seryjny na stałe :) Nigdy nie wiesz czy si enie przyda, a w niczym nie przeszkadza :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
A bład ;) Zawsze lepiej miec tryb seryjny na stałe :) Nigdy nie wiesz czy si enie przyda, a w niczym nie przeszkadza :D
Mam odruch "snajpera" :lol:, delikatnie ściągam spust i potem go przytrzymuję przez chwilę, tryb seryjny mi tylko przeszkadza, ale może spróbuję się przestawić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Mam odruch "snajpera" :lol:, delikatnie ściągam spust i potem go przytrzymuję przez chwilę, tryb seryjny mi tylko przeszkadza, ale może spróbuję się przestawić?
Chyba każdy na początku strzela duble :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
2 zdjęcia, więc tylko sceny statyczne i raczej statyw.
Wygląda na to że przy krótszych czasach (cokolwiek by to znaczyło) dla Auto HDR nie potrzeba statywu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
Panowie nie żartujcie, mam pewną puszkę, pewnej wiadomej firmy i na wielu fotkach, często widziałem szum na ISO 200 (i nie tylko na 200) i nie jest to E-1.
Powiedzmy sobie szczerze, że jeśli naszym sprzętem zrobimy jakąś fotkę, to i A850 zrobimy też taką samą.
PS1
I proszę nie mówić, że biadolę, i żebym sobie poszedł do sklepu i kupił Sony, bo mi w zupełności wystarcza dobry stary E-1. Tak poprawdzie przy dobrych warunkach oświetleniowych, żadna nowsza puszka nie podskakuje E-1 nawet do kostek, wiem bo mam takowe. Tyle, że nie robię fotek jak nie ma odpowiednich warunków, i naprawdę wiele nie tracę.
PS2
Trybu seryjnego też nie używam bo szkoda migawki, i przestrzeni dyskowej.
-
Jeszcze jeden przykład HDR:
Ciągle nie jestem przekonany...
Efekt HDR jest regulowany, ten przykład to maksymalne ustawienie 3EV (zakres regulacji od 0.5EV do 3EV, nie wiem z jakim skokiem, ale podejrzewam 0.5EV)
-
To drugie koszmarek.
ps. Za kilka dni pokaże coś jeszcze kilka innych firm...
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RadioErewan
To drugie koszmarek.
ps. Za kilka dni pokaże coś jeszcze kilka innych firm...
Pozdrawiam
I na to prawdopodobnie warto poczekać, żeby w o ogóle się zastanawiać nad wydatkami na przyszły rok ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Jeszcze jeden przykład HDR:
Ciągle nie jestem przekonany...
Efekt HDR jest regulowany, ten przykład to maksymalne ustawienie 3EV (zakres regulacji od 0.5EV do 3EV, nie wiem z jakim skokiem, ale podejrzewam 0.5EV)
No to już widzę jak qbic sprzedaje A900 i bierze A850 dla tych HDRów ;) Będzie miał mniej roboty, same się będą robić ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
No to już widzę jak qbic sprzedaje A900 i bierze A850 dla tych HDRów ;) Będzie miał mniej roboty, same się będą robić ;)
E niee, A850 nie ma auto HDR. TYlko A500/A550 mają auto HDR :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
OMG... już czekam na wysyp takich syfów na plfoto...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
S4INT
bez tego są.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
S4INT
Zauważ że tutaj jest zastosowane maksymalne ustawienie, możliwe że gdyby zmniejszyć intensywność efektu to byłoby znacznie lepiej. Używany z umiarem może być ciekawy.
-
HDR prosto z aparatu to ciekawa opcja. W powodzi różnych gadżetów i bajerów to jest naprawdę użyteczna funkcja. A że można w ten sposób spieprzyć zdjęcie, to wiadomo - zawsze można.
Olek ma podobno jakiś swój patent na HDRy i mam nadzieję, że go w końcu wcieli w życie, skoro konkurencja już zrobiła pierwszy krok.
-
Na optyczne.pl pojawiły się sample z A550
Jak dla mnie zupełnie nieźle. Nie bawiłem się w porównywanie do czegokolwiek innego (z moją A700 włącznie) ale na pierwszy rzut oka mnie taka jakość satysfakcjonuje. Zdjęcia trochę mydlane, ale to może być przez manierę optycznych do ustawiania najmniejszego wyostrzenia.
Czyli jak ktoś nie potrzebuje filmów to w Sony jest w końcu przyzwoity amatorski korpus.
-
Nie no, jest dobrze. Wygląda na to, że Sony poszedł trochę do przodu.
Już jest pełny test A850:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA850/AA850A.HTM
Szybcy są...