http://www.olympusclub.pl/43/olympus-e-450.html
hmmm :roll:
Wersja do druku
http://www.olympusclub.pl/43/olympus-e-450.html
hmmm :roll:
Miało zadziałać 31 marca o 9:00
szkoda ze nie wrzucili nowego AF,, bo to była główna bolączka:( -- ten 7 punktowy mógłby ożywić ten model
Średniawo wygląda... przynajmniej jak zestawić go z e-620. Pewnie będą napierać na niska cenę. Oby.
e-420 i e-520 nie miały bezpośrednio ze sobą konkurować:) --- choćby IS miał ich różnic:D
Oby. W produkcji zmienili kość procka i wgrali nowy soft, więc mega kosztów nie ponieśli. Może cena startowa będzie < 1299 zł za korpus i 1499 zł za kita.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No i może okazać się, że między E620 a następcą E520 będzie różnica taka, że następca E520 będzie miał filtry artystowskie, stary AF i brak ruchomego LCD.
Czy ja mam deja vu, czy takiego pozycjonowania nie stosuje Sony?
http://asia.olympus-imaging.com/prod...r/e450/sample/ - tu są jakieś zdjęcia testowe, ale tylko ISO100.
aaale ciszaaaa...
Słabiutko, oj cieniutko. Cieszyć może jedynie to, że cena E-420 na pewno spadnie po wejściu tego modelu. A wystarczyłaby zmiana firmware... :/
Pozdrawiam
Robi im się tłok w masówce, dobrze że chociaż modele zmieniają nazwę a nie tylko kolor obudowy jak u Pentaxa. Chociaż i tu ostatnio zabłysnęli.
E-4xx - minimum technologii
E-5xx - j/w + stabilizacja
E-6xx - j/w + lepszy wizjer, AF, LCD
E-xx - j/w + jeszcze lepszy wizjer, AF
E-x - j/w + jeszcze lepszy wizjer, uszczelnienia
Coś przegapiłem? Jakoś za tłoczno się zrobiło. Przy takiej ilości "serii" już ni cholerę nie da się dopasować Olympusowi modele konkurencji. Miałem nadzieję, że z wyjściem serii E-6xx nastąpi zejście serii E-4xx na rzecz E-5xx jako bazowego modelu...
Wcale bym się nie zdziwił jakby się okazało ze ten aparat ma najlepszy obraz z dotychczasowych NMOS Olympusów.
Hmmm, żadnych istotnych zmian. Kiedyś krytykowaliśmy Canona za politykę odgrzewanych kotletów. Mogli mu dać stabilizację i resztę pozostawić jak jest.
Odnoszę wrażenie, że E-450 bardziej jest potrzebny Olympusowi niż jego klientom. Dla Olka będzie uzasadnieniem dla wyższej ceny E-620 a świadomy klient o mniej zasobnym portfelu raczej kupi E-510/520 ze stabilizacją za podobną kasę lub E-410/420 za mniejszą...
Po co jeszcze następca E-520? Wówczas Olympus miałby 5 półek aparatów E-systemowych i jeszcze niedługo mikro... Po mojemu za dużo, klient się pogubi i podejdzie do półki oferującej mniejszy dysonans przy zakupie...
matryca mala pod wzgledem liczby pikseli i nowy proc, moze byc ciekawie
Ja widzę to tak - trzeba wykorzystać naprodukowanych matryc 10 mpix.. bo zostało ich trochę na magazynie, to damy już nowy procek, którego nazwa mówi ze jest przejściowa, bo wraz z micro wejdzie 4 generacja, kodująca video..
a skoro zostało części ubierzmy to i sprzedajmy --- nowy procek daje większą szybkość, i może lepszy obraz być trochę :) jakieś 0,2 EV:D
Sądzisz, że może być tańszy od schodzącego z rynku E-420? Będzie droższy bo jest nowszy, być może będzie cenowo w okolicach E-520. Tu klient myślący w kategoriach cena/możliwości wybierze któryś ze starszych modeli. Nowy aparat to nie nowe wydanie gazety, starsze modele nie idą na przemiał tylko jeszcze dość długo będą obecne na rynku.
Seria E-4XX ma sens. Mimo braku stabilizacji dostajemy mały i lekki korpus, do tego tani, z jakością obrazu porównywalną z resztą E Systemu. Gorzej sprawa wygląda z serią E-5XX po wprowadzeniu E-620.
Sprawa jest prosta... mają linie dla e420, a nie zamawiają już starych trupików, to zmienili literkę na body, i wsadzili ten nowy procesor. Mogli oczywiście skończyć z tą linią, ale nie kończą, czyli pewnie się sprzedaje.
A produkcja nowego trupika prawdopodobnie jest tańsza niż starego.
Jak wypuszczali na rynek E-400, to brak stabilizacji obrazu był jeszcze normą. Ale E-450 już czwartą generacją tej serii, a stabilizacji dalej w nim nie ma. Trochę wstyd...
Olek mówi otwarcie ze jest problem z miniutaryzacją stabilizacji,.,, i pracuje nad tym.. aby w m 4/3 była stablizacja
wow!
nigdy nie sądziłem że do zrobienia fotki potrzeba aż tyle wiedzy ekonomiczno-marketingowo-socjologicznej.
Półki, segmenty rynku, pozycjonowanie, linie produkcyjne, klienci docelowi, odświerzanie oferty, zamienniki/odpowiedniki, wypełnianie luk, promocje i wstrzeliwanie się w nisze rynkowe, docieranie do "świadomego" odbiorcy..., telepatia, telekineza i aura energetyczna.
Ta "fotografia" to bardzo ciekawa dyscyplina -coś jak polityka z domieszką voodoo.
Proszę kontynuujcie!!!
PS.
Ralph Gibson stwierdził kiedyś że "cyfrowa fotografia" nie istnieje.
Coraz trudniej z tym się nie zgodzić...
Zawsze można się jeszcze czegoś w życiu nauczyć.
Również tego, że to wszystko co napisałeś z lekką ironią nie jest potrzebne do zrobienia fotki. Raczej do tego, abyś swoje fotki robił właśnie tym a nie innym aparatem/obiektywem.
podejrzewam, ze skonczyli produkcje e420 to zamiast dorobic serie 420tek odswiezyli korpus i puscili e450, i bynajmniej nie jest to odgrzewany kotlet, po prostu dokladka.
Ps - mynameisnobody ma sporo racji, forum o fotografii stalo sie troche forum o marketingu pewnych firm na O, na C, na N i troche na P.
A design serii 4xx jest na moj gust wysmienity, podobnie jak serii 3xx - taki uklon w strone zamierzchlych czasow pod nazwa 35mm ;) serie 5xx ex exx juz ida w strone "nowego" co jest nieuniknione - taka krowa jak e3 bez gripa bylaby szalenstwem. canon t90 z 90 roku tez mial juz gripa [i od niego sie chyab zaczelo] - i nei bez powodu ;) Wazylo bydle swoje ;)
Wiec chwale 450tke - zamiast puszczac kolejna serie 410 puscili 420 a teraz 450 - i jest to logiczne. jak na razie tylko 620 sie wybija z tych szeregow, ale patrzac na poczynania olka doczeka sie za roku, lub dwa godnego siebie nastepcy.
Pozdrawiam,
-B
Taką jak wszystkim zabiegającym o to, abyś zostawił swoje pieniądze tutaj a nie gdzie indziej.
Równie dobrze mógłbyś pytać- co za różnica czy dojeżdżasz do pracy Pandą czy Fiestą.
Dla Ciebie -może prawie żadna. Dla pracowników salonu- 40 tys obrotu w te lub w tamte
Mnie na razie nie przekona nikt do E450 bo mam E400.
Kompaktowe rozmiary sobie cenię i taki olek mi sie bardzo podoba.
źródło: http://www.dpreview.com/news/0903/09...lympuse450.asp
Mnie się podoba ten futerał. Taki nawiązanie do starej fotografii.