Wow!! ...nie spodziewalem sie takiego wsparcia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
dlatego ja wskazałem najlepsze rozwiązanie, czyli nauczenie szanownej małżonki uzywania aparatu poprzez kogoś znającego się trochę na robieniu zdjęć lustrzanką. Zawsze to przyjemniej niż czytanie instrukcji.
Z lamp poleciłbym Metz 48.
Dziekuje wszystkim za pomoc ...teraz to dopiero zrobil sie dylemat.
Jesli chodzi o zonke, to choc nie ma zaciecia do technicznej strony fotografowania, to ma duza intuicje; ladnie kadruje, potrafi wyzwolic migawke w odpowiednim momencie co jest niekiedy przy niezwykle ruchliwej corci trudnym zadaniem. Stad tez o ile swiatlo pozwala zdarzaja sie jej ladne fotki.
Zanim wyjechalem probowalem jej co nieco wpoic, jak chociazby poszukanie sensownego balansu miedzy czasem otwarcia migawki a przyslona. Mam kilku znajomych, ktorzy mogli by jej co nieco jeszcze podpowiedziec ale niestety brakuje jej checi. Tak ze kurs foto nie jej
raczej dla niej :( dzemski to sie nie uda
Teraz z innej beczki, aparat choc uzywany przez nas oboje jest moim konikiem, wiec to co do niego dokupie ma zaspokoic moje potrzeby. Z tego powodu juz zdecydowalem ze 14-54 kupie na 100%
Jak myslicie czy po wejsciu kolejnej wersji cena starej wersji jeszcze spadnie??
Teraz kwestia lampy; ktos wczesniej wspomnial ze jej uzywanie wymaga doswiadczenia. No wlasnie ...mnie go brakuje. Wczesniej mimo korzystania z analogowych lustrzanek nie mialem nigdy lampy blyskowej. Czy rzeczywiscie uzywanie jej to taki problem ...czy po prostu wymaga troche wprawy ...kilkunastu nieudanych strzalow i temat po prostu sie lapie ??
Dzemski ...czemu akurat M 48 ?? ...w tej kwestii to juz w ogole jestem zielony. Myslalem jednak o jednej z systemowych.
...aha !! ...co do blyskania po oczkach - nigdy tego nie robilem mimo ze corcia ma juz 7 m-cy. Sam w zasadzie wbudowanej lampy nie uzywam ...chyba ze jest potrzeba by zdjecie po prostu bylo - nie wazne jakie np. obiadek u tesciow ;)
Przepraszam za brak polskich znakow ...korzystam z amerykanskiej kawiarenki.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrólik
Ja uważam, że kompakt będzie lepszy. Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią. Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
Nie wdając się już w przepychanki okulistyczne, lampa nie lampa, obiektyw nie obiektyw.
Oczywiscie masz racje i to rozwiazanie rowniez biore pod uwage. Tym sposobem moglbym miec teraz aparat dla siebie. Przed wyjazdem z domu byly jednak inne sprawy do zalatwienia. :)