Witam :)
Postanowiłem w końcu pokazać efekty mojego focenia, nie super ale zawsze... ;)
1.
2.
Proszę oceniać i pisać co jest źle no i co Wam się podoba :)
Pozdrawiam,
Arek.
Wersja do druku
Witam :)
Postanowiłem w końcu pokazać efekty mojego focenia, nie super ale zawsze... ;)
1.
2.
Proszę oceniać i pisać co jest źle no i co Wam się podoba :)
Pozdrawiam,
Arek.
Witam,
Punkt 1 - Na wstępie wypadałoby się przywitać - mamy nawet do tego specjalny wątek (a nie od razu wstawiać foty do Galerii i w wątku pisać "proszę oceniać"...):
https://forum.olympusclub.pl/showthr...=11365&page=99
Co do fotek:
1 - dobrze, trochę przeszkadza MSZ ramka
2 - "kolorowankom" mówię zdecydowane "nie"...:wink:
A ja tam lubię kolorowanki :)
Takie nieśmiałe "Witam" było ale ok, przywitam się zaraz jak na nowego przystało ;)
Wg mnie w większości "kolorowanka" nie pasuje ale w tym przypadku spodobało mi się :)
Pierwsze zdjęcie mi sie podoba, przypomina mi reklame która znajduję się przy niektórych przejazdach kolejowych. Co do drugiego, jakoś nie przemawia do mnie. Ale to tylko moja ocena a raczej nie jestem zaawansowanym fotografem lecz totalnym amatorem.
Może i totalny amator (w tym ja) ma dużo mniejsze pojęcie o fotografii ale każda ocena jest dla mnie tak samo ważna.
Jako że pociąg bardziej przypadł Wam do gustu wstawię kolejne :)
3.
4.
W 4 chyba przegiąłem z kątem więc jeszcze w linku podam przycięte bardziej do poziomu ;]
http://img222.imageshack.us/img222/1425/3aob1.jpg
to przycięte bardziej do poziomu mi sie najbardziej podoba. Ogólnie ten pociąg fajnie Ci wyszedł :grin:
Nocne eksperymenty ciekawe.
Na prawdę spoko :)
nr 1, 2 i 4 dla mnie fajowe. Takie kolorowanki supcio i do tego ciekawy kadr. Z chęcią czekam na następne fotki.
Pozdrawiam
Zdjęcia z pociągiem fajne. Na pierwszym dodatkowo ciekawe jest też niebo. Kadr z butelką też mi się podoba.
Dzięki :)
W takim razie pozostanę przy torach :-P
5.
6.
Fotki nr 3 i 4 - fajne, całkiem ciekawe, przyjemnie się ogląda...
W zdjęciu nr 5 MSZ Pojechałeś z ostrością -no chyba że to HDR (tak czy inaczej - jestem na nie)
Nr 6 - naturalniej, lepiej...
Pozdrawiam
5 przeostrzona, nie HDR. Przedobrzyłem :-P
5. przedobrzona, 6. podoba się.
Kolej, tory, stacje, też te małe, opuszczone- to generalnie spore pole do popisu. Też mnie to czasami wciąga.
Trzeba trochę odświeżyć wątek :grin:
No i co tu napisać? no nie postarałeś się :grin: Siódemka to chyba jest poruszona. A ósemka też taka nijaka. No nie podobają mi się te dwa ostatnie zdjęcia.
Może teraz będzie lepiej :wink:
Jak się spodobają to jeszcze kilka znajdę :-P
Podoba mi się ósemka, stworzyłeś ciekawy klimat, ale trzeba się dobrze wpatrzyć w ujęcie, aby odkryć co przedstawia. Ostatnie, pseudo-bezcieniowe fotki, raczej mało udane i widzę wypalenia na przedmiotach...
To takie moje pierwsze próby :). Sprzętu do takich zabaw jeszcze się nie dorobiłem :wink:. Może kiedyś :roll:
Miło mi, że ósemka się podoba :)
Kolejne dwa... wsiowe :grin:
Gwiazda betlejemska :)
Samotne jabłko na zdjęciu 12 niezły pomysł na fote ale brak słońca wypaczył ideę, poza tym to ciemne w prawej górnej stronie wpływa na odbiór. Podczas kadrowania jabłko w mocnym punkcie lewej góry a prawa bez tego skosu. Gęsi też ciekawe podejście i z właściwej perespektywy lecz brak oświetlenia podobnie jak w poprzednim całkiem spłaszczył przestrzeń. Zdjecia gwiazdy betlejemskiej technicznie poprawnie naświetlone i z dającym przestrzeń światłem, jednak brak na każdym uwypuklenia jednego tematu robi na zdjęciu chaos i jest trudne w odbiorze.
Na ostatnich kompletnie przesadziłeś z nasyceniem kolorów :/
To powoduje, że nawet nie bardzo chce się przyglądac szczegółom...
Dzięki za komentarze, następnym razem postaram się zwracać na to wszystko większą uwagę :)
Teraz takie wigilijne + kolorowanka ;)
Trochę trupio te dłonie wyszły brrr :wink:
W tym cały urok :grin:
już było lepiej je w BW przedstawić, bo te ręce... naprawdę odrzucają ;)
12- dobry pomysł, ale nie postarałeś się przy kadrowaniu (Wiejo napisał o co chodzi), mnie przeszkadza też domek w tle.
13- nie przemawia do mnie, bałagan w tle
14,15,16- dobra ostrość, ale- w macro to nie wystarczy, kadr też ma znaczenie, poza tym przesycone kolory
17,18- za "zimne" jak na Wigilię, przecież to taka ciepła chwila. No chyba, że zamysłem było pokazanie nieszczerych życzeń, czy też Wigilii w biedzie, ubóstwie, ciężkich (wojennych?) czasach. Gdyby w rękach były pieniądze, zdjęcia miały by inny przekaz, nabrały by innego sensu. Kadry całkiem dobre.
19- ...nie wiem co napisać, dla mnie po prostu zdjęcie.
Dobrze kombinujesz, masz dobre pomysły, musisz tylko popracować nad wykonaniem.
Pozdrawiam.
To wigilijne łamanie się opłatkiem - miła czynność, a obróbka i kolorystyka tego nie sugeruje.
Same kadry fajne.
Poprawka Wigilijnych.
Jedno zrobiłem trochę cieplejsze i dwa BW. Z BW trochę po bandzie pojechałem ale takie zwykłe wydawało mi się za zwykłe i nieciekawe :-P
Lepiej? :)
20a do mnie najbardziej przemawia :)
To jeszcze wrzucę dzisiejsze, pierwsze jako tako udane zdjęcie ptaszka :wink:
A gdzie ptaszek?
Aa, jest :)
Tu właśnie na myśl przychodzi dyskusja o kadrowaniu w wizjerze i na ekranie moniitora.
Jak nie dało się podejśc bliżej, to warto było troche przyciąc fotkę.
A ptaszek jakby nie do końca ostry :roll:
Ona już trochę przycięta jest :grin: Byłem tak na oko 5-6m od ptaszka za drzewkiem i to dopiero po tym jak poczekałem aż przyleci z powrotem bo bojaźliwy strasznie :P Potem drugi raz jeszcze przyszedłem w to miejsce ale bał się przylecieć :cry:
Z dzisiejszego wypadu :)
PS. Będą kolejne :-P
23. całkiem niezłe w odbiorze.
W 22 drażni mnie zbyt mocna winieta. Co do 23 to zawsze chciałem sfotografować oszronione drzewa. Szczególnie oszronione i ładnie, miękko oświetlone, widać wtedy kontrasty między szronem a drzewami, ziemią itp. MZ, u Ciebie tego nie ma. Jest za ciemno a przede wszystkim brak koloru :(
Oba kadry są przyjemne ale za ciemne. Winieta również za mocna.
Drugi nawet bardziej mi leży tylko barkuje mu światła.