Kwiatek w ogrodzie mojej babci :
Koniuch polny :
Fotki tylko pomniejszone w PS i nic wiecej nie kombinowane.
Wersja do druku
Kwiatek w ogrodzie mojej babci :
Koniuch polny :
Fotki tylko pomniejszone w PS i nic wiecej nie kombinowane.
Super kolory, dobra GO no i ostrosc. Reszte mowia same fotki. Robale rulez.
fajna kobyła, podoba mi się
dooomin
Ładne bardzo :) Kurcze, kiedy ja tak będę umiał :roll: [/img]
Dzieki, fajno ze sie podoba :) A najsmieszniejsze ze fotki robilem z reki i o dziwo nie poruszyly sie :]
Z "ręki", w tym wlasnie mam max problem, bowiem w 90% robie poruszone. Czas sprawic sobie plecak z mozliwoscia zewnetrznego "przymocowania" statywu :)Cytat:
Zamieszczone przez GoSciU
Oczekuje kolejnych tak dobrych foteczek.
Rrrany, świetne fotki. Ten konik polny czy inny świersz po prostu super. Jka takiego upolowac??
Poza tym - piszcie jak najwięcej o tym, jak robicie makro, bo ja mam z tym koszmarme problemy, zwłaszcza ze złapaniem ostrości na danym obiekcie... ://
Grr, podpinam sie do prosby kolegi, rowniez mam z tym ogromne problemy... :xCytat:
Zamieszczone przez Wiedźma
KOLEŻANKI! Do prośby KOLEŻANKI! ;))Cytat:
Zamieszczone przez kondi
Hhehe... Ano "kolezanko" aby takiego upolowac trzeba miec baaaaaaardzo duzo cierpliwosci .... Po 1 trza znalesc odpowiedniego a po 2 trzeba za nim sie sporo naganiac zeby mu photoska cyknac. Co do tych fotek robilem je dosc dawno i nie powiem wam w tej chwili jakie parametry poustawialem. Nastepnym razem sie poprawie :) Pozdrawiam :>
Eeee, na pewno tę trawę, na której siedzi świerszcz posmarowałeś wcześniej klejem... ;))Cytat:
Zamieszczone przez GoSciU
hehe... Nie no az tak zle to nie bylo.... Biegalem za nim chyba z10minut i chyba sie wreszcie zmeczyl i mial dosc wiec postanowil ze juz mi bedzie pozowal i dam mu spokoj :)
Moje pierwsze makro :lol: robione z ręki. Aha, automat (2.8F - 1/30 , 0EV).
Zawsze od czegoś trzeba zacząć :wink: Szczerze mówiąc, zdjęcie jak zdjęcie. Jabłko jak jabłko :) Jako, że to było pierwsze makro, nazwijmy to testowe, czekam na następne już z jakimś lepszym tematem.
Pozdrawiam
Śliczniutkie i ja ostatnio polowałam ale nie złapałam wstręciucha ale za to motylek ładnie zapozował - tylko fotki gdzieś mi się ulotniły ( przez awarie komputerka :cry: )
Ja zawsze znajduje mile robaki ktore sobie biegaja nie daja sie zatrzymac a jak juz sie zatrzymaja to chowaja nozki i takie tam... :twisted: Ostatnio zoaczylem takiego super robala naganialem sie za nim zadna fotka nie wyszla a kiedy juuz myslalem ze dal spokoj - odlecial... Kraza mi mysli o preparowaniu tych stworzen lekierem do wlosow :twisted:
hehe.... No to moze byc jakis sposob, tylko ciekawe czy jak go psiukniesz to calkiem nie padnie :D Co do Twoich robaczkow sa calkiem spoko.... Ten drugi jakis taki kamuflujacy sie do podloza :) W sumie podoba mi sie... Pozdrawiam
To moze azotem je :D ten drugi to wogole przypadek. Siedzialem z moja dziewczyna na murku takim granitowym i on na nia lecial i tak go mocno prasnela po twarzy. Uratowalem go przed jej butem (caly czas sie darla ze jest obrzydliwy), a ze mialem aparat to tak jakos wyszlo :D
hehe... to ostra ta Twoja dziewczyna :>
Kurcze ale macie szczescia do robaków. W zwiazku z tym iz niedawno aparat kupiłem a wczesniejszy nie posiadał Makra, poszukuje tematu do zdjec choc leciwie mi to idzie :( Udało mi sie upolowac muche, ale niestety zaczym jej cyknałem fotke, musialem ją stuknąć gazetą bo mi sprzed obiektywu uciekała :evil: Po zamachu bidna nie potrafiła mi ustać na nogach :cry: :cry: ehh dobrze ze jutro tez jest dzien :wink:
heheheeh.... tak to juz jest przy tych wstretnych robakach... ja za tym koniem to sie nalatalem ze uuuuuuuu... Trza miec cierpliwosci troszka oj trza :D Zycze powodzenia :D
Wiecie co mam taki pomysl... Moze to troszke nie etyczne i wogole animals mi nie da spokoju, ale... Moja mama uzywa takiego zelu w spryskiwaczu i on jest extra strong. Jako ze cierpie na zaawansowana arachnofobie (nawet zdjec nie lubie) to czesto na osmionogich delikwentach testowalem ten produkt i o ile pamietam to jak go sprzatali to byl w idealnym stanie i bez ruchu. To jest pomysl. Tylko, ze np zuki tak lubie ze nia dam rady im tego zrobic. Jak zlapie jakas muche to dam znac.
Brak czasu nie pozwala na kombinacje, jednakze prosilbym o negatywy :)
Pozdrawiam.
za co negatywy, za dobre i ładne zdjęcia negatywy? Przykro mi ja nie pomogę :) i poproszę o kolejne :)
Nie przesadzajmy :D Wyjalem mamie kwiatki z doniczki ;) wlozylem aparat w statyw i pstryk. Brak czasu nie pozwolil mi na skupieniu sie nad jakoscia...ktorej staram sie uczyc, dlatego tez poprosze jednak o negatywy :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez MichelCat
to pokaż coś brzydkiego to będą negatywy :D :>
Yyy bawiłem sie WB i wyszło mi najlepsze przy ustawieniu "chmurki". Ale do czegos innego zmierzam, kolejne Makro (w koncu 5min wolnego ;) ) Poprosilbym o ocenie, przedewszystkim ostrosci...
Na pierwszym jakbym wiedzial co to jest to ym sie ustosunkowal, ale ostrosc wydaje sie byc tam gdzie powinna, natomiast na drugim kadr bardzo fajny, dobrze ze nie obciales dolnego platka, tylko ten paproch mi przeszkadza - ta nitka. Dodam ze po zmniejszeniu fotki do rozmiaru prezentowanego na forum sprzydaje sie wyostrzyc zdjecia, bo ulega rozmywaniu podczas zmniejszaniu.
Sam nie wiem Vodnik co to jest ;) Wyjąłem mamie z flakonu, bo wygladalo na pierwszy rzut jak kwiatek, a jesli o kwiatkach mowa, to obydwa powyzsze makra to kwiatki sztuczne :lol: :D :wink:
Właśnie miałem się pytać czy ta róża jest prawdziwa, ale mnie uprzedziłeś :D Oba zdjęcia są porządne, a róża bardzo dobrze skadrowana jak dla mnie.
Tak trzymać :!:
Pozdrawiam
Tzn. mam rozumiec, ze choc raz w zyciu udało mi sie zrobic w miare podobajacą sie fotkę połączoną z dobrym kadrem :shock: :shock: :shock: nie wierze, szok :D :idea:
Hi
Tymrazem moj pierwszy pajączek w trybie Macro :-) Poddaje ocenie.
No to niech bedzie krytycznie:
1. Centralny kadr - dobrze by bylo troche poszukac innego kadru (w drugim juz lepiej ale jeszcze trzebaby popracowac). Czytales cos o mocnych punktach i mocnych liniach w kadrze ?
2. Chyba delikatnie przepalony odwlok.
Co do glebi ostrosci wydaje sie byc dobra, ale w tym rozmiarze ciezko to stwierdzic. Duzo pytales sie wczesniej czy dobra ostrosc i wydaje mi sie ze tak.
Jezeli masz robala pod reka :) to strzelaj ile wlezie z ustawieniami np SPOT i ewentualna korekcja ekspozycji na minus.
No Kondi nieźle! :)
Mi osobiście bardziej przypadło drugie zdjęcie. Dobrze doświetlone, no i te rozbicie na trzy kolory w tle. Sympatyczne zdjęcie. Oby tak dalej.
Mam wrazenie ze na zdjeciu nr 2 pajaczek jest troszka przepalony.... Fotki calkiem spoko tylko ja osobiscie bym je deko inaczej skadrowal.... Ale to tylko moje skromne zdjanie, Pozdrawiam
Dziekuje za oceny :-) Pajączek zawisł na drzwiach w firmie w której pracuje. Nie zabardzo wiem o jaki inny kadr chodzi, tak wiec czekam na propozycje. Nie mam kiedy probowac focic, bowiem ostatnio sniadanie jadam o 17:00. Ciezki okres, no nic, w kazdym razie jak tylko znajde znow chwilunie i okazje zeby cos przyfocic, efekty wkleje na forum.
Poprostu chodzi mi tutaj o jakis inny kadr nie centralny. Popstrykal bym tego pajaka kilka razy w roznych kadrach i cos bym potem wybral... Pozdrawiam
Nie mialem mozliwosci zbytnio, bo pająk zawisł na drzwiach wejsciowych, musialem co chwilke wstawac i przepuszczac klientow, tak wiec musiala pojsc szybka sesja bez zastanawiania sie, poza tym...nastepnym razem (mam nadzieje) :-)
Dzisiaj wreszcie mialem troszke wolnego czasu wiec przeszedlem sie wokolo domu :) Oto rezultaty :>
1.
2.
3.
4.
5.
Fotki tylko pomniejszone w PS.
Czekam na komentarze... POZDRAWIAM
O nowy pajączek :) Całkiem niezły, przeszkadza tylko kompresja, widać ją głównie przy nitkach pajęczyny.