Proszę was o ocene i uwagi
Wersja do druku
Proszę was o ocene i uwagi
Jak dla mnie wyróżnia się 3 i 4. łAdne kolorki i ciekawe. 1 i 2 Troche wyblakłe ...;)
Są solidne, tyle mogę powiedzieć. Najbardziej przypadła mi do gustu dwójka - wyblakła tonacja, latawiec się wyróżnia kolorystycznie. Zdjęcia porządnie obrobione, wrażenie pozytywne.
w miarę poprawnie naświetlone i nic ponadto :-)
Za Smerfem - 2 jest chyba najlepsza z tego zestawienia. Można by inaczej kadrować (obciąć tą osobę po lewej) i zwiększyc odległośc między latawcem a sterującym ;)
Reszta to raczej nic nadzwyczajnego, ale przynajmniej w miarę poprawnie wykonana.
Dla mnie również 2.
Poprawne ale na 2 jest krzywe morze;-)
Nie widzicie na dwoch ostatnich rozowej dominaty? Czy moze ze mna cos nie tak?
Na 2 morze jest proste tylko linia horyzontu jest nieco pochyła. Zdarza się tak czasem przed zawodami narciarstwa wodnego. Narciarze po prostu wolą pod górę. Bo na tsunami to raczej nie wygląda. Na pewno jednak rozprasza widza osoba widoczna po lewej stronie kadru. Ta po prawej stronie kadru podobnie. Ta po prawej mogła by być atutem zdjęcia podkreślającym jego nastrój, spokój. Ale znajduje się za blisko prawej krawędzi zdjęcia.
Proszę o dalszą ocene i uwagi ostatnie wasze uwagi były bardzo ciekawe
pozdrawiam
Na wszystkich fotkach brakuje mi tego czegoś.... tego czegoś co przykuło by mój wzrok na dłużej. Tego co zapisało by te zdjęcia na dłużej w pamięci...
Popracuj trochę nad techniką, poczytaj np o złotej godzinie (tuż przed wschodem i tuż przed zachodem słońca) światło to podstawa dobrego zdjęcia. Trochę brakuje mi też zabawy w PS (krzywe, wyostrzenie itp...) nie mówię o jakiś dużych modyfikacjach tylko o szczegółach poprawiających odbiór zdjęcia. Fajnie też byłoby poczytać o kadrowanie i złotym podziale kadru...;) Dużo to daje. Parę przeczytanych artykułów i parę plenerków i będziesz patrzył na świat kadrami:)
Pozdrawiam i życzę sukcesów:)
Niezła 8, szkoda że mewa nie jest "przodem do widza". Podoba mi się piesek walczący z wiatrem, tylko kadrowałbym inaczej, tak żeby nie był tak centralnie, może w ten sposób: :roll:
witam
proszę o dalszą ocene i uwagi
pozdrawiam
Ładne są, może, MZ, trochę za ciasno kadrowane.
Ciut za ciasne, drugie gorsze, bo niestety odwrócił głowę, a wiadomo co to za portret od tyłu. ;) Osobiście lekko skorygowałabym nasycenie, bo wyszła bardzo ostra zieleń.
witam
wytłumaczcie mi proszę o co dokładnie chodzi z ciasnym kadrowaniem jak powinienem zrobić to zdjęcie
pozdrawiam
Ciasne kadrowanie to takie, kiedy główny obiekt jest zbyt blisko krawędzi zdjęcia i nie ma "przestrzeni". Czasami taki ciasny kadr może być zaletą, ale nie we wszystkich zdjęciach.
Przykład ciasnego kadru:
Zdjęcie pochodzi z tego artykułu: http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=39 który również polecam :)
Niwi, to Ty utalentowany jesteś bo zdjęcia bardzo dobre a mimochodem pytasz o "ciasny" kadr. Ciasny czyli jak najmniej w kadrze czyli tylko tyle ile potrzebne... a przykładowy kadr powyżej nie jest najlepszym tego przykładem.
Twoje zdjęcia mnie się podobają.
Witam,
Ostatnie dwa całkiem fajne, MZ nawet pasuje takie kadrowanie, jak miałbym się do czegoś czepić to chyba tylko do nasycenia zieleni na fotkach - jakoś zbyt dużo/jaskrawo.
Pozdrawiam
Bardzo podoba mi sie 5 niestety jak dla mnie swiatlo akurat bylo w tym momencie ciut za mocne.
Ładne widoczki z morza
Pzdr
proszę o dalsze oceny i rady
pozdrawiam wszystkich
12. Fontanna z gołąbkami mogłaby byc calkiem milym oku tematem ale nie pkzazana w ten sposób.
W kadrze panuje totalny bałagan, Wszstko łacznie z ogonem gołębia z przodu jest poucinane w całkiem przypadkowy spodób a budynki w tle zlewają się z pierwszym planem. Mam wrazenie, ze kadrze jest wszystkiego za dużo, o wiele lepij wyglądaloby zbliżenie jednego, dwóch golębi pluskających się w wodzie czy pijących niż tak szerkie ujęcie. Albo też mozesz spróbować fotografowac na mniejszej przysłonie i rozmyć tlo. Tak czy inaczej, fotka do poprawki.
13. Temat znany i często wykorzystywany w fotografii co nie znaczy, że nie wart sfotografowania. Tylko na pewno nie tak, jak Ty to zrobiłeś. Rola słomy jest centralnie w kadrze, z lewej jest pusto a na prawej krawędzi widać przeciętą inną. Poczytaj o kompozycji w fotografii i mocnych punktach i zabierz się do tego jeszcze raz.
Główny motyw mogłby być na przykład bardziej w lewo i wyżej, byłby wtedy w mocnym punkce obrazu, po prawej zmieściłoby sie więcej a wzrok patrzącego podążalby swobodnie od glównego motywu zdłuż linii pozostałych bel słomy aż do krawędzi kadru. No i byloby mniej widać nieciekawego nieba.
Jeszcze może odwrócilbym widok, żeby wzrok nie uciekał poza kadr albo zamknął go (kadr) jakimś elementem ale na początek spróbuj zrobić tak, jak napisałem.
14. "Koń jaki jest, każdy widzi". To napisano już dawno i jeśli go fotografujesz, staraj sie pokazać go lepiej, ciekawiej przyciągnąc uwagę widza jakimś szczegołem, ciekawą pozą czy sytuacją.
Tu nic z tego nie ma. Kadr znów centralny a samego konia widać raptem z połowę spoza nieciekawego zielska.
Z tego kadru wyciąłbym głowe konią z częścią szyi. Ładnie tu wygląda z postawionymi uszami, rozwianą grzywą, pochylony nad różowym kwiatuszkem.
Czy chce go zjeść? ;)
15 i 16. Temat równie wdzęczny: konie w pelnym galopie.
Ładniej jednak wyglądałyby ujęte z przodu.
14-ka również pokazuje Twoją chęc do umieszczenia najważniejszego punktu w środku kadru. To błąd. Pędzącycy z przodu (z lewej) koń powinien mieć więcej miejsca przed sobą bo za chwilę wybiegnie Ci z kadru ;)
15-ka jest zrobiona z daleka, taki kadr wyglądałby nieźle ale od przodu. Tu widać tylko końskie zadki. Znów kadrowane bardzo przypadkowo i poobcinane.
Pamiętaj, to co wychodzi z aparatu to dopiero materiał wyjściowy do tego, co chcesz nam pokazać. Nie jesteś w żaden sposób zobowiązany do pokazywania całego, pstrykniętego kadru, Jeśli nie udało Ci się skadrować ciekawie od razu przy fotografowaniu to w komputerze zawsze mozesz poodcinac to, co zbędne a zostawić coś ciekawego i ładnie skomponowanego.
Do obróbki się nie przyczepię, nie jest źle :)
Poczytaj o kompozycji w fotografii i przed naciśnięciem migawki pomyśl, co chcesz pokazać a będzie coraz lepiej :)
Uff, ale się rozpisałem z samego rana ;)
dzięki Ci wielkie za te uwagi
Dla mnie wyglądają jak zrobione po najmniejszej linii oporu. Gdzie stałeś tam podniosłeś aparat i cyknąłeś. Nie szukałeś kadru, nie chciało ci się ruszyć z miejsca i wyszło jak wyszło. Dzięku lenistwu dokonano wielu wspaniałych wynalazków (np. samochód, bo się chodzić nie chce), ale nie zrobiono dzięki niemu super foty.
Może się mylę, ale tak to wygląda.
witam
zdjęcie to nie jest napewno dobre technicznie ale bardzo mi się podoba proszę was o ocene nazwałem to zdjęcie "Trzy Grcje Rubensa" :-)
pozdrawiam
Kapitalne foto, technicznie też wcale nie najgorzej, może odrobinę za ciasne i lekko poucinane, ale za to ma swoja wymowę :-)
proszę o dalszą ocenę i rady
Proszę o ocenę
Bardzo interesujące ulęcia; dobre kadry, ale "trzech muszkieterów" - chyba najlepsze - mimo obciętej lewej.
Pozdrwiam i powodzenia.
Fajne zdjęcia, udane kadry oczywiście są niedociągnięcia i wyłapałem też poruszenia. Życzę powodzenia i czekam na nowe fotki ;)
Proszę o ocenę
Może błędy w tytule wątku dobrze by było poprawić?
https://forum.olympusclub.pl/images/.../separator.gif23 MZ jakby za dużo w kadrze i wszystko sie zlewa, a ten ptaszek mało widoczny wśród tego tła... ;)
dzięki spróbuje