Zakładam w końcu swój wątek. Mam nadzieję, że dzięki Wam dowiem się wielu nowych rzeczy.
Czekam na konstruktywną krytykę :)
1. Pierwsza sesja z Maciusiem
Wersja do druku
Sympatyczna fotka, przyciąłbym ją do kwadratu, bo jest za duzo nieba
"Wesoła bryka" robi wrażenie !!! Zastanawiam się tylko jaką ilość trawy musieli wypalić, ile działek LSD zarzucić by coś takiego stworzyć??
Co do bobasa - niestety widać że był pochmurny dzień. Światło nie jest malownicze, a niebo straszy. Na szczęście zachowanie "modela" wiele ratuje. Mina świetna. Wymiata.
nostar, to Ty postawiłeś 0 przy zdjęciu rządka uli (ulów???)? Jeśli to Ty, to, kurde, nie wiem, na jakiej zasadzie.
Taka myśl mnie naszła po obejrzeniu Twoich zdjęć.
Żeby nie było - fotka ulów (uli??? ;-) ) jest fotką uniwersalną, może podobać się każdemu i nie wymaga żadnego wprowadzenia, tłumaczenia itd. A Twoje fotki mogą się podobać tylko rodzinie.
Może się podobać ale nie musi!
Dlaczego mam być lżony za wyrażenie swojej opinii na temat zdjęcia??
Jest wiele gustów i nie zmusisz mnie żeby podobało mi się to co Tobie.
Nie uważam również aby autor zdjęcia potrzebował sztabu adwokatów bo jest to sprawa wyłącznie mojej subiektywnej oceny w stosunku do jego zdjęcia.
Tyle mam do powiedzenia w temacie, który mogłeś załatwić ze mną na PW a nie w wątku.
Pozdrawiam
Opcja z kwadratowym kadrem w mi nie podchodzi. Myślę, że najlepsza by była ta pierwsza jednak, żeby troche więcej dołu też pokazać.
Fajna foteczka.
Dzieciak sympatyczny chociaż fota rodzinna. Kwadrat lepszy. Domek Hipisów - przede wszystkim ciekawy obiekt - napisz o tym coś więcej - gdzie to jest...?
Foty raczej wstawaj tak aby one otwierały się w oknie Twojego wątku - ułatwi oglądalność. Ja sam często rezygnuje z oglądania fotek jeżeli muszę się przy tym naklikać...
1 bardzo fajne i takie wesołe ;) Mi też kwadrat nie podchodzi, tak ciasno się zrobiło ;)
Ktotek domek hipisów jest wszędzie gdzie tylko mają ochotę :)
Ja osobiście spotkałem ten wehikuł w Santa Barbarze w Kalifornii w zeszłe wakacje.
Mieszka w nim para hipisów którzy żyją sobie z datków czyli z tego co dostaną za zrobione zdjęcia przy samochodzie.
Właściciel auta mówił, że mieszka w nim od ponad 15 (miesiąc tu miesiąc tam). W środku na pace leży materac i stoją szafki z ciuchami. Zresztą dla zainteresowanych mogę dodać więcej zdjęć tego pojazdu.
Pozdrawiam
4. to że wskakujący jest nieostry - to nawet pożądane, ale że woda - ojoj. Szkoda, bo ujęcie ciekawe.
5. ładny widoczek.
Pięknie zdjęcia
4- widać dynamike, gość skacze- super
5- cytuje wujka sama "ładny widoczek" ;)
Dawno nic nie wrzucałem, prawdopodobnie z lenistwa jakie mnie ogarnęło po zaliczeniu sesji ;-)
Ale po tym jak doszły do mnie manualne obiektywy na m42 troszkę zacząłem eksperymentować
i takie to oto efekty poddaję pod waszą ocenę.
Pozdrawiam!
Witam - po kolei:
1 i 2 - dzieciaczek (jego mina) ratuje fotkę, jeżeli chodzi o kadrowanie to 1 - może tylko przyciąć 2 cm od góry
3 - ciekawy samochodzik - wydaje mi się że można by troszkę podciągnąć kolory
4 - bardzo fajne ujęcie - niestety nieostro (nieostry skoczek może być - bo w ruchu no ale woda?)
5 - za poprzednikami - "ładny widoczek" i ciekawa kolorystyka
6 - brakuje mi ciut ostrości ale fajne tło, kadr centralny więc może kadrować do kwadratu?
7 i 8 - bardzo fajne (jak rozumiem krótka GO była założeniem tych fotek) jakie to szkło?
6,7,8 - czy podostrzasz fotki po zmniejszaniu?
To tyle jeżeli chodzi o moje opinie - nie przejmuj się nimi zbytnio, ja dopiero zaczynam zabawę z lustrem...:wink:
Pozdrawiam
Co do szkła to 3 ostatnie robione były pancolarem 50mm/1,8 i heliosem + pierścienie pośrednie.
Trafienie w odpowiednią GO jest dla mnie problemem gdy założę pierścienie, ale staram się i ćwiczę. Zdjęcia wyostrzam w PSsie po zmniejszeniu (może powinienem mocniej..)
Dzięki za komentarze i rady!
Pozdrawiam
Mam wrażenie, że zbyt agresywnie wyostrzasz fotki.
Czy potrzebnie?
Pozytywnie wyróżniłbym kadr numer 11.
Też za mocno wyostrzony ale najbardziej mi się podoba.
Pozostałe kwiatki mocno dają po oczach ;)
Witaj
4 ostanie fajne kadry, ale coś mi nie pasuje z tym wyostrzeniem, widać wyraźna czarna ramkę na fotkach 10 i 11, czym wyostrzasz i jak? mam akurat pancolara jest to świetne i ostre szkiełko (przynajmniej mój egzemplarz), gości na moim body 95 % czasu.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ha , znów mnie Wojtek uprzedził z odpowiedzią ;-)
Pierwsze fotki bardzo fajne, chłopczyk ekstra ! - pierwsza wersja bardziej mi podchodzi, makro, kwiaty już mniej ;)
pzdr
11 jest dobrym zdjęciem, ale razi mnie ten paskudny cień. Dlatego wolę 10 tkę.
Proponuję 2 rzeczy: 1/ rozjaśnić lub w inny sposób uwypuklić biel, 2/ użyć efektu 'dyffuse' (jest np. w trialu Turbo Photo).
Znacznie lepiej.
Jeszcze zrobiłbym trochę jasniej albo u mnie na monitorze tak widać.
Wrzucam coś nowego. Za pierwszym razem nie było łatwo ale teraz zaczynam już łapać o co chodzi :) Resztę wrzucę jak obrobię.
14.
15.
14 bardzo mi się podoba :)
15 mniej, chyba za ciemno
14 bardzo fajne, w 15 za mało światła i za szeroko.
Kolejny amator kropelek i "zaklętych" w nich światow ;)
Pierwsze jest ładne, byłoby super gdybyś usunął z planu to żołte i nieostre a zostawił tylko czerwony platek z kroplą.
Drugie bardzo ładne, niebanalne kolorystyka, brakuje tylko trochę światła.
Pierwsze mi sie nie podoba z tego względu że to żółte "coś" robi cień i jakoś brzydko mi to wygląda :-P jakie wyjaśnienie :P
Drugie natomiast bardzo fajne ... i mi akurat ta szerokość sie podoba ...
Ale za poprzednikami - światła troszeczke brakuje ...
Dziękuję wszystkim za porady i komentarze. Oto kolejne zmagania z kropelkami :)
16.
17.
18.
Pozdrawiam serdecznie!
Wolałbym wieksze cropy na kropelki.