Najlepszy zestaw/obiektyw w plener
Fotografuję głównie miasto i (o ile mam okazję) plenery. Taki rodzaj fotografii najbardziej mnie cieszy, ale z oczywistych względów czasem przyjdzie też fotografować coś innego, oraz nie wykluczam, że mogą mi się spodobać też inne rodzaje fotografii.
Który zestaw będzie najbardziej wszechstronny z lekkim wskazaniem na plener?
1) ZD 12-60
2) ZD 11-22 + ZD 50
3) ZD 14-54
Muszę kupić jakiś obiektyw, bo to co teraz posiadam nie można nazwać obiektywem..
Re: Najlepszy zestaw/obiektyw w plener
Cytat:
Zamieszczone przez dawid_
Fotografuję głównie miasto i (o ile mam okazję) plenery. Taki rodzaj fotografii najbardziej mnie cieszy, ale z oczywistych względów czasem przyjdzie też fotografować coś innego, oraz nie wykluczam, że mogą mi się spodobać też inne rodzaje fotografii.
1) ZD 12-60
2) ZD 11-22 + ZD 50
3) ZD 14-54
Muszę kupić jakiś obiektyw, bo to co teraz posiadam nie można nazwać obiektywem..
Wez z tego linka pobierz aplikacje.Instalnij.Wskaz folder z fotkami i kliknij analize.Program zanalizuje parametry Twoich fotek.Na ich podstawie dobierz sobie szkielko z odpowiednimi zakresami.Napewno statystycznie bedziesz go najczesciej uzywac.
http://www.datenschleuder.eu/get_b02...3bd47eb7a.html
haslo to moj nik na forum
Mnie wyszlo,ze taki to mi najlepszy
Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Wez z tego linka pobierz aplikacje.Instalnij.Wskaz folder z fotkami i kliknij analize.Program zanalizuje parametry Twoich fotek.Na ich podstawie dobierz sobie szkielko z odpowiednimi zakresami.Napewno statystycznie bedziesz go najczesciej uzywac.
http://www.datenschleuder.eu/get_b02...3bd47eb7a.html
haslo to moj nik na forum
Mnie wyszlo,ze taki to mi najlepszy
Oki lucca tylko pamiętać trzeba, że to bedzie analiza na podstawie już istniejących szkieł :) Ja potrzebuję szerzej niż fotografuję, - potrzeba wewnętrzna - ale z analizy tak mi nie wynika :)
pozdrowionka
Cytat:
Zamieszczone przez dobas
Oki lucca tylko pamiętać trzeba, że to bedzie analiza na podstawie już istniejących szkieł :) Ja potrzebuję szerzej niż fotografuję, - potrzeba wewnętrzna - ale z analizy tak mi nie wynika :)
pozdrowionka
Oczywiscie,ze te co masz.Jednak z tych co masz jak Ci wychodzi,ze jestes bardziej przy szerokim to napewno przyda Ci sie jeszcze szerzej.Taka moja dedukcja ;)
Cytat:
1) ZD 12-60
2) ZD 11-22 + ZD 50
3) ZD 14-54
Ja używam 2 :D Jedynie ZD50 można zarzucić że wolny jest. I nie daj się namówić na ciemne obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez C+
[..] I nie daj się namówić na ciemne obiektywy.
Dlaczego? A jak ktoś fotografuje ze statywu w południe? ;)
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez C+
[..] I nie daj się namówić na ciemne obiektywy.
Dlaczego? A jak ktoś fotografuje ze statywu w południe? ;)
i jeszcze lubi dużą GO oraz nie musi zamrażać ruchu, ma stabilizację i świetne ISO1600 :mrgreen:
BTW co toza fotograf co robi zdjęcia w ostrym słońcu :roll:
Cytat:
1) ZD 12-60
2) ZD 11-22 + ZD 50
3) ZD 14-54
Najlepszy będzie zestaw 3). Dlaczego? Bo kosztuje ok połowę tego co 1) lub 2). A jak trochę pofotografujesz i okaże się że jest zbyt wąsko do za tą drugą połowę sobie kupisz ZD 11-22 albo Sigme 10-20, albo mitycznego Zuiko 8-16. A jak się jednak okaże że przydało by się coś jaśniejszego i makro to dokupisz ZD50. Tak czy siak skończysz z zestawem najlepiej dopasowanym do twoich potrzeb za tą samą cenę co 1) lub 2).
Odp: Najlepszy zestaw/obiektyw w plener
Po czterech latach, najlepszy i na topie będzie M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ + OM-D.
Cytat:
Zamieszczone przez
dawid_
1) ZD 12-60
2) ZD 11-22 + ZD 50
3) ZD 14-54
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Po czterech latach, najlepszy będzie M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ + OM-D.
I 9-18 lub Samyang 7,5 mmw kieszeni Jeśli mowa o mikro - w 4/3 7-14, 8 i 9-18 są bardzo dobrym uzupełnieniem , dla mnie ponadto koniecznym jest ZD 50-200,
apz masz same najlepsze obiektywy w stopce.
ZD 12-60 SWD; ZD 50-200, ZD 50/2; Sigma 150/2,8;
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
I 9-18 lub Samyang 7,5 mmw kieszeni Jeśli mowa o mikro - w 4/3 7-14, 8 i 9-18 są bardzo dobrym uzupełnieniem , dla mnie ponadto koniecznym jest ZD 50-200,
Najlepszy zestaw w plener to E-30 plus ZD-50, nie wiem po co Wam ten zoom tak potrzebny
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Najlepszy zestaw w plener to E-30 plus ZD-50, nie wiem po co Wam ten zoom tak potrzebny
Po co mi zakres 150- 200 ( 300-400) ? - jak trzeba wyjąć spod nisko leżącego słońca chwilę po wschodzie fragment krajobrazu i nie oślepić matrycy to jak niby zrobisz to łatwo flarującą pięćdziesiątką?
Tobie wystarcza 50mm, mnie za mało jest 12-200 mm, I nie zoom tutaj chodzi.
---------- Post dodany o 17:20 ---------- Poprzedni post był o 15:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
apz masz same najlepsze obiektywy w stopce.
ZD 12-60 SWD; ZD 50-200, ZD 50/2; Sigma 150/2,8;
Niespiesznie kompletowałem, nie wychodzę tymczasem z systemu.