http://www.dpreview.com/news/0801/08...noneos450d.asp 12mpxl!
Wersja do druku
3.5 fps'a i do 6ćiu rawów w serii? Niewiele lepiej od mojego E-500 :)
Ale zgrabna maszynka, ciekawe jak z jakością plastikowego body. No i wychodzi, że taniutkie będzie toto.
Plastik w tej półce Canona? To zdaje się normalka, popatrz na grip-nadal jak w poprzednikach-cieńiutki, coś mnie źle sie to chwyta, ale za to maszynka da popalić po oczach 3 calowym telewizorem i to na żywo. Pozdr.
http://fotopolis.pl/index.php?n=6841
"W telegraficznym skrócie: wyższa rozdzielczość matrycy, 14-bitowe przetwarzanie obrazu, 3-calowy ekran LCD, Live View, pomiar punktowy, przejście na karty SD/SDHC, lepsza bateria i większy wizjer, a do tego jeszcze kilka drobiazgów."
Do boju olek do boju !!!!!!!!
Jedno można zaliczyć na plus - klapka od gniazda pamięci, która być może nie będzie trzeszczała w dłoni. W E-500 mnie to... wkurza, prawy dolny róg body to nieraz jedyny punkt oparcia całego sprzętu o dłoń.
z E510 nadal nie ma czym powalczyć.
widzieliście tego cenę -- na dpreview jest podana to ma kosztować 799 $ body i 899$ kit,,,
co daje u nas ceny ok 2,8 body - 3,2 kit....
po ostatnich przecenach e-510 jest ok 800-1000 zł tańsze
A jak będzie robił po prostu ładniejsze fotki? :)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Kolejny sposób na wyciągnięcie forsy. Kiedyś się mówiło: co rok - prorok. A teraz: co rok - nowy model, do którego tłumy niedoinformowanych marnych fotografów będzie się śliniło...
ceną nie powalczy, stabilizacji brak, ciekawe jak plastik, ale nie marzyłbym o dużo lepszym niż w 350/400. Bardziej mydlane fotki będzie robił, to jest pewne.
Tak jak 40D, w testach wychodzi że jest super, a na tablicy kolorów przy wyłączonym odszumianiu nie potrafi pokazac faktury papieru, tak fotki mieli.
co prawda to prawda :DCytat:
Zamieszczone przez Smerf Maruda
Cytat:
2008-01-24 07:58:41
zbyszko
jak dla mnie bomba, ale mam 400D i jak kolega podkreślil przesiadać się nie warto... zwlaszcza, że przesiadka kosztować będzie dodatkowo wymianę kart pamięci... mnie jednak naj bardziej męczy brak stabilizacji w korpusie - canon powinien się przelamać, bo konkurencja dochodzi już pod 4EV z którymi mają problem nawet najlepsze szkla canona...
no cóż, naprodukowali szkiełek z IS, trzeba je jakoś sprzedać. Nawet w kita już wkładają stabilizację. Ta sama sytuacja jest u Nikona.
Cytat:
W porównaniu z wcześniejszymi zmianami w linii amatorskiej jak na Canona tutaj zmiany są wręcz rewolucyjne (LV, 3cale LCD, 12.2 mpx, szybsza seria,pomiar punktowy światła) ;) Dziwna jest dla mnie też polityka Canona dotycząca modelów 40d i 450d- w tej chwili model z założenia bardziej amatorski posiada dużo lepsze pod niektórymi względami możliwości ( fakt że głównie marketingowyme- 3" LCD i 12.2 mpx) niż wyżej stojący w hierarchii i naprawdę niedawno pokazany korpus.
Wizualnie razi mnie LCD. Wygląda jakby wepchany na siłę i przyciski się nie mieszczą. Wydaje mi się, że to poleci po komforcie użytkowania. Reszta parametrów nie wywołuje zachwytu, a tym bardziej obawy o Olympusową konkurencję.
Pokazali również 2 eLki: EF200mm f/2L IS USM i EF800mm f/5.6L IS USM
http://www.usa.canon.com/templatedat...23_eflens.html
wkładają tylko z tego względu, że reszta ma w body... taki chłyt marketingowy,Cytat:
według mnie jest to jednak na papierze zdecydowanie lepsze body niż 400d,,, i ma kilka marketingowych chwytów
- stabilizacja w obiektywie
- 12 mpix
- pomiar punktowy
- 3 cale lcd
- większy wizjer
- live view
według mnie jest body na poziomie e-510
zadecyduje cena
Zgadzam się w zupełności... c dogonił ola w tym segmencie.
Dopiero ;) Teraz Olympus ma szansę odskoczyć ;) I kto tu kogo goni ;)
nie ważne kto kogo goni - ważne kto jak się Nazywa,,,,
Wiadomo, canon to canon, a nikon to nikon :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez andytown
Czy to ma AF z detekcją kontrastu w trybie LV? Mi się nie podoba wyświetlacz - za duży, rozdzielczość za mała, zajmuje całą tylną ściankę. Zauważcie, że przyciski zniknęły z lewej strony wyświetlacza i zostały upchane po prawej, jak w kompaktach. Może wie ktoś gdzie tu jest przycisk blokady ekspozycji i podglądu ostrości? Fajnie, że ISO jest wyświetlane w wizjerze, który jest podobno większy. Matryca też pewnie będzie niskoszumiąca, jak to u Canona. To nic, że może być mydło. Na pewno się sprzeda.
@epicure:Cytat:
Two types of auto focus are available: Quick AF flips the camera mirror momentarily to engage the AF sensor; Live AF uses the image contrast data to focus - a method familiar to anyone upgrading from a compact digital camera.
Wychodzi że ma LV na detekcji kontrastu. Trzeba zobaczyć jednak jak to będzie działało w praniu.
Typowy rozwój dla canona +2mpix + trochę więcej wyświetlacza
i to w zasadzie koniec wielkich zmian.
Rewolucja punkt pomiarowy SPOT 4%.
Jakimś plusem jest punkt krzyżowy AF....
Ale ta ergonomia będzie jak to w canonie. połowa funkcji w menu ukryta
co do LV w olku... to możliwe,że kontrast też będzie... ;)
I to całkiem ciekawie ;p
Co, gdzie, kiedy? :) A tak w ogóle gdzie nowe lustrzanki Olympusa, które podobno miały być, a na konferencji prasowej wysypano tylko worek biednych kompaktów?Cytat:
Zamieszczone przez grizz
O lustrzankach nic niewiadomo...
tylko, tyle, ze stare dostaną nowy firmware
No to mam nadzieję, że zrobią coś z bandingiem i niedoświetlającą lampą w E-410.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Czy jednak trochę nie przesadzacie w swoich ocenach?
Tak - on ma kontrast AF. Koniec więc z jakimikolwiek front/bac focusami.
Po drugie matryca CMOS 12Mpix, widziałem zdjęcia z niej już i niestety ale olek jest tu bardzo daleko w tyle - ilość mpix, szumy i rozpiętość tonalna - oczywiście to tylko pierwsze sample, ale jest na prawde dobrze.
Stabilizacji w body nie ma, ale jest tani kit stabilizowany.
Co od reszty to solidny update - większy wizjer, lepsza bateria, większy ekran, tańsze sd i kilka innych. Zobaczymy jak z ceną ale to sprzęt bez porównania lepszy od e-510, który mógł konkurować z 400D.
Na prawdę trudno mi znaleźć cechę tego nowego canona w której byłby gorszy od e-510, w kilku rzeczach już widać za to że będzie o wiele lepszy.
Canon mnie średnio obchodzi tak na prawdę i poza drukarką nie mam z nim wiele wspólnego, ale moim zdaniem nie doceniacie tej konkurencji. Wiem, że na olka miło się patrzy, jednak nie można zapominać o mocnych punktach tego modelu. Jeśli rzeczywiście olek kosztuje 2/3 tej ceny to jest ona dobra, ale jeśli ten stosunek będzie bliższy jedynce to większość zdecydowanie wybierze canona.
400D do E510 to ma bardzo daleko, ale to 450 już znośne, choć mało prawdopodobne by jakością rozpieścili. Jakoś z 350D na 400D nic nie zmienili, to i teraz nie spodziewałbym się więcej.
Dlaczego patrzysz na aparat tylko przez pryzmat wykonania i ładności? Wiem że e-510 dopingujesz i wszechmiar wydaje się ładniejszy, ale to nie zmienia faktów jakie widać na obrazie oraz które są w specyfikacji. Nawet to z czego olek słynie - czyli z LV ten canon okazuje się mieć lepsze o ten contrast AF.
Wady pewnie jeszcze wyjdą w praniu nowego modelu canona, ale specyfikacja jest nieubłagalna. Olek może tu konkurować przede wszystkim ceną.
Pomysl trochę...Cytat:
Zamieszczone przez domi
.. pomyśl...
I dopiero pisz.
Zamiast tego typu niemiłych komentarzy może byś powiedział co masz na myśli?Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Specyfikacje widziałem, znam również tę e-510. Jeśli się z czymś nie zgadzasz to chętnie o tym podyskutuję o ile to będzie na jakimś poziomie.
Wiem, że bardzo dopingujesz swojemu faworytowi ale to nie zwalnia z obiektywizmu. Tylko nie pisz proszę, że olek ładniejszy, milszy w dotyku i takie tam bo to rzecz gustu. Fakty są za to w specyfikacji i niestety, ale ta w wielu punktach jest mocniejsza.
każdy pasywny system AF:
polega na mierzeniu kontrastu lub przesunięcia fazowego pomiędzy detalami w kadrze. Maksimum kontrastu oznacza prawidłowe ustawienie ostrości. Ten rodzaj ustawiania ostrości nazywany jest też "AF z detekcją kontrastu lub fazy TTL"
Czyli palnąłeś domi głupotę, bo AF w każdym olku działa tak samo jak w tej definicji. I żadne FF i BF od tego akurat nie zależą.
Podejrzewam że obraz z tego będzie zbliżony do 40D. A więc DUŻO lepiej niż E510. Reszta mniej ważna, stabilizacji brak w body (ale ma w szkłach, Panas też trzyma się tej drogi), a z LV już dogonili Olka. No i znaczek Canon, kupa akcesoriów, niezależni producenci szkieł, z E510 wygra konkurencję.
Dlatego postuluję, nawet jeśli Olek potrzebuje jeszcze pół roku na sklecenie następcy E510 który stanie do równego pojedynku z 450D oraz z następcą D40x Nikona który się wkrótce pojawi, to mógłby wsadzić na razie do E510 matrycę z E3 i resztę, do opracowania następcy, zostawić bez zmian. Niech nazwie model E510n czy E511 i ma czas na dopracowanie E520. Bo inaczej będzie musiał jeszcze spuścić z ceny by utrzymać sprzedaż.
To nie tak. Z tego co wiem olek posiada półprzepuszczalne lustro, które połowę śle w wizjer, a połowę do czujników AF. Stąd jest możliwe ustawienie ostrości widząc obraz w wizjerze. System aktywny AF był dawno temu gdy aparat wysyłały jakieś sygnały i mierzyły np czas ich odbić a tak ustawiały odległość. Dzisiaj wszystkie systemy są pasywne.Cytat:
Nowość to, że w trybie LV ten canon będzie potrafił bez kłapania lustrem tylko na podstawie tego co ma na matrycy ustawić kontrast, czyli dokładnie tak jak dzieje się to teraz w wszelkich kompaktach. Czy w olku działa to dokładnie tak samo jak w kompakcie? Tzn czy naciskając przycisk spustu po prostu jest ustawiana odległość w oparciu o dane tylko z matrycy i zbierany sygnał w pełnej rozdzielczości? Jeśli tak to też mają ten tzw. kontrast AF w trybie LV. Bo że czujniki pod lustrem i one polegaja na detekcji fazowej to nie nowość.
M.in dlatego nie będzie problemów z BF/FF - skoro na matrycy obraz będzie ostry po ustawieniu kontrastu w oparciu o informacje z tamtąd - to i zdjęcie będzie ostre, nawet jak obiektyw będzie łapał normalne ostrość źle.
system aktywny to dalmierz.
Jak bierzesz udział w dyskusji, to staraj się na przyszłość wyrażać precyzyjnie. :)
Ok, ale to wszystko nie ma nic do rzeczy - rozmawiamy - przypomnę o contrast AF działającym w oparciu o LV. Czy coś źle zrozumiałem albo gdzieś się pomyliłem w tym wywodzie?Cytat:
Osobiście tak czy siak jestem przyzwyczajony do wizjera, dla mnie nie jest to więc najwazniejsza cecha, wolałbym odchylany ekran tak jak w E-3, który na razie jako jedyny ma taki zestaw z nowych lustrzanek, no chyba, że sony coś pokaże i te obrazki o A300 nie są przesadzone :) Zobaczymy wszystko. Poza tym casio i tak nic nie mam zamiaru kupować jakiejkolwiek z firm teraz, ale ogromnie się cieszę, że konkurencja daje sobie po tyłku bo skorzystamy na tym wszyscy :)
To będzie własnie działało jak w kompakcie - czyli przeraźliwie wooolno!Cytat:
Zamieszczone przez domi
pobaw się troche nikonem d3 - porażka a nie ostrzenie na matrycy :/
Czyli do wyboru będzie albo BF/FF albo zółwie tempo? ;)
Papierowo 450D faktycznie wygląda lepiej niż E-510.
No popatrz, nowa matryca, większy wizjer, większy wyświetlacz, 14 bitowe przetworniki, LV, SD, bateria i mówią, że mało.Cytat:
Wychodzi że ma LV na detekcji kontrastu. Trzeba zobaczyć jednak jak to będzie działało w praniu.
Typowy rozwój dla canona +2mpix + trochę więcej wyświetlacza
i to w zasadzie koniec wielkich zmian.
Rewolucja punkt pomiarowy SPOT 4%.
Jakimś plusem jest punkt krzyżowy AF....
Ale ta ergonomia będzie jak to w canonie. połowa funkcji w menu ukryta
A u olka za samo powiększenie wizjera cieszymy się jak dzieci :mrgreen:
Oj panowie, mało obiektywizmu widzę :P