Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór...
Zaczęłam "bawić się" w fotografowanie całkiem niedawno... proszę o wyrozumiałość... oto pierwsze pięć do oceny :)
1
2
3
4
5
Z góry dziękuję za pomoc...
Wersja do druku
Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór...
Zaczęłam "bawić się" w fotografowanie całkiem niedawno... proszę o wyrozumiałość... oto pierwsze pięć do oceny :)
1
2
3
4
5
Z góry dziękuję za pomoc...
Jest aż tak źle czy zrobiłam coś nie tak?? :)
To nie tak. Tu użytkownicy mają po kilka tematów w których uczestniczą a na wszystkie nie maja pewnie czasu.
Z całej tej wrzutki mi się podoba tylko 1 zdjęcie. Wierzby już same w sobie są wyjątkowo ciekawe, w kadrze sa dobrze rozmieszczone, ale ten kwadrat mi nie pasuje. Obcięłabym osobiście dół, perspektywa byłaby ciekawsza.
Na ostatnim chyba sztucznie kolorowane niebo bo nawet drzewa od połowy się niebieskie zrobiły, a ja akurat nie przepadam za tak koloryzowanymi fotkami.
Kot jak kot i u mnie wygląda na nieostre zdjęcie i kadr taki trochę mało ciekawy.
To z tymi tabliczkami na drzewach intryguje, ale mało z niego wynika bo jeśli celem były tabliczki jako ważny element to co nieco chociaż musiałoby być na nich widać. A może to chmurki z tekstem wprowadzone w programie? sama nie wiem... Nic mi to nie mówi.
Tak wiec tylko wierzby przyciągają mój wzrok. Pozdrawiam i polecam się nie zniechęcać. Trening czyni mistrza a Mistrzów tak naprawdę zbyt wielu nie ma ;)
wrzucaj, czytaj, oglądaj (i podglądaj) innych. To się opłaci.
Pierwsze zdjęcie faktycznie ciekawe, drugie intrygujące ale rozmiar malutki. Zdecydowanie za mały. Trzecie i czwarte mało ciekawe, ostatni eksperyment niezbyt mi się podoba, ale to właściwa droga szukania swoich "zdjęć".
Jedno to zdjęcia, drugie obróbka. Tego też warto się nauczyć.
pozdrawiam :)
Ja też jestem za pierwszym zdjęciem.
Też myślę, że 1 jest najciekawsza, ale MZ dół nic nie wnosi do kadru. Wróciłbym tam jeszcze o różnych porach dnia i cykną kilka kontrolnych fotek ;)
Bardzo dziękuję za odpowiedź, faktycznie, dół zdjęcia nr 1 jest niezbyt ciekawy...
Co do drugiego zdjęcia - napisy faktycznie są, ale zdjęcie robione z drugiej strony jeziora, na maksymalnym zbliżeniu i więcej nie dało się wycisnąć... widać je co prawda na maksymalnym zbliżeniu, ale musiałabym wtedy wrzucać oryginalny rozmiar wszędzie...
Oto kolejna próbka, dwa zdjęcia z letniego pleneru i dwa z festiwalu lotniczego... nie wiem czy za bardzo ich nie podkręcam...
6
7
8
9
Pozdrawiam :)
Maczek wpada w oko. Przyjemny kontrast kolorów.
1. i 5.
1. - jak wszyscy piszą, za dużo dołu. Na samym dole, na drodze jest coś jasnego, nieostrego. Niepotrzebnie ściąga to uwagę. Czy aby zdjęcie nie wali się na prawo? To też przeszkadza. W samym motywie jest duży potencjał, trzeba by wrócić i popracować nad tematem.
5. - ciekawa próba, choć tu też można by popracować na efektem. Zdjęcie byłoby znacznie lepsze, gdyby za "latawcowym" i w okolicach jego sylwetki nie było drzew a jedynie równa linia łąki. Wiem, nie zawsze da się tak zrobić jak się chce, ale ja np. wtedy zwykle nie robię, no chyba że na pamiątkę.
7. i 8. fajne, ale czy aby nie za ciemne?
Jeszcze jedna dorada - gdy zamieszczasz zdjęcia, patrz aby ich waga nie przekraczała 1 MB gdyż skrypt forumowy skompresuje zdjęcia i ich jakość drastycznie spadnie.
Druga rada - wstawiaj zdjęcia jako załączniki forum, gdyż te z fotosika nie dość że wolno się ładują, są skompresowane to za jakiś czas znikną niestety.
jeszcze moja rada - jak już obrobisz zdjęcie w Lightroomie tak, że jesteś zadowolona z efektu to na koniec zmniejsz o połowę wszystkie suwaczki, które przesunęłaś :) Zdjęcia 7 i 9 "świecą" saturacją.
1, 4 i obie "lotnicze" są mbsz - bardzo dobre.
Pozdrawiam.
Witam.Nie wiem czemu ale nie widzę zdjęć...
Pewnie wcięło je na serwerze
Wrzuć dziewczynie link do Twojego poradnika jak wstawiać zdjęcia na forum.
a może MagdalenyZet już nie ma :(
Wszystko możliwe. Może za ambitna była.....
OK
Nauczyłam się wgrywać na forum, zapodaję je więc jeszcze raz, w takiej samej numeracji.
Dziękuję za wszystkie rady, to mnie mobilizuje do dalszej pracy :)
Nie wiem czy nie za mały rozmiar teraz, następne wrzucę ciut większe...
No i coś to okienko po 2x kliknięciu nie chce wskakiwać...
1
Załącznik 160189 2Załącznik 160190 3Załącznik 160188 4Załącznik 160186 5Załącznik 160187
6Załącznik 160185 7Załącznik 160184 8Załącznik 160192 9Załącznik 160191
Nie mam pojęcia dlaczego dodają się jako załącznik anie jako miniatura...
Nie nauczyłas sie :P nie działa...
1.klikasz opcje zaawansowane
2.Gdy piszesz posta poniżej masz dodatkowe opcje,szukasz "ZAŁĄCZNIKI" klikasz zarządzaj załącznikami
3.Otwiera Ci się okno, klikasz dodaj pliki
4.Otwiera Ci się kolejne okno, klikasz "WYBIERZ PLIKI"
5.Gdy wybierzesz dane zdjęcie klikasz "WGRAJ PLIKI"
6.Załącznik 160196 Gdy masz więcej fot, klikasz "DODAJ W LINII" po cyzm klikasz "UKONCZONE"
7. prościej się nie da :) :) musi działac :) pozdrawiam
Czyli ambitna jesteś.... Można? Można... :wink:
Tak trzymaj... :grin:
No to z rozpędu wrzucam kolejne :)
10Załącznik 16023311Załącznik 16022812Załącznik 16022913Załącznik 16023014Załącznik 16023115Załącznik 16023216Załącznik 160227
Przesadziłaś delikatnie z kontrastem, zdjęcia są też lekko niedoświetlone. Wrzuć na linku jakiś plik z aparatu (nap ten z makiem) to wspólnie powalczymy z suwaczkami ;)
Mam wrażenie, że może trzeba poprawić monitor bo cuś za ciemnawe nieco są....
Ale może u mnie tak jest , choć nie sądzę.
Oryginalne zdjęcie (te z powyższego linku) naświetlone całkiem prawidłowo:
oryginał (.orf) bez obróbki:Załącznik 160234
tak bym na szybko to "poprawił":) :Załącznik 160235 a to Twoje: Załącznik 160236
Zgadzam się z wcześniejszymi komentarzami, że za ciemne po obróbce (nie tylko to zdjęcie zresztą) i zbyt nasycone mz. kolory
PS.
Staraj się unikać przysłony f22 jak w tym zdjęciu. To raczej więcej szkody (ostrość) przynosi niż pożytku.
Koleżanko sympatyczna a po co dałaś f22?
---------- Post dodany o 19:37 ---------- Poprzedni post był o 19:29 ----------
Moja propozycja jest bardziej kontrastowa, ale chyba takie lubisz bo wszystkie są mocno przeciągnięte. Nie przekraczałbym jednak pewnej granicy. U mnie jest jest MZ max. To zdjęcie też zrobiłaś troszkę pod światło a to nie zawsze wychodzi fotce na zdrowie ;)
Myślę, że to automat dał...
Obaj zrobiliście nieźle.... :wink: Nie są za ciemne i mówią, że mój monitor jest OK :grin:
No więc teoretycznie tak powinno jakoś wyjść bo fotka jest trochę pod światło. Możemy się spotkać w pół drogi ;)
Ja zgasiłem chmury, ale już nie będę wrzucał, bo bez sensu - Wasze są ok.
Dorada dla koleżanki - na początek ustaw aparat na A. To taki złoty środek. Przy A sama ustawiasz sobie przysłonę, a aparat dobiera czas. POtem jak zaczniesz "czuć" aparat możesz zacząć bawić się innymi opcjami.
No dobra to jeszcze raz bo kolega andtor2 ma troszkę racji. Wklejam więc miks z naszych propozycji. Najlepsze jest to, że właśnie wysiadła mi wywoływarka w PS :(
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:53 ----------
Teraz jak tak patrzę to najbardziej podoba mi się wersja "z automatu" :)
I to już mi się podoba:), bardziej od mojej wersji także:)