13 załącznik(ów)
Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach
Stało się. W końcu do mojej torby trafił chyba największy klasyk systemu m43-obiektyw Panasonic 20mm 1.7. Jest to chyba najczęściej polecany obiektyw jako następna inwestycja po zakupie aparatu z kitem tego systemu. Ile to się można o nim naczytać na forach:"nie ważne czy interesują Ciebie portrety,czy fotografia krajobrazowa,czy zwierząt bierz tego Panasa bo jest jasny,mały ostry i uniwersalny,wręcz do wszystkiego" tak brzmią zazwyczaj argumentacje w różnych wątkach typu "co kupić" :).
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy po wyjęciu go z pudełka i założeniu na aparat ,to to,że rzeczywiście, taki zestaw jest kwintesencją systemu m43-mały i z wielkimi możliwościami,niestety do kieszeni spodni raczej go się nie schowa ;).
Obiektyw od razu ruszył do boju,na drugi dzień odbyło się przyjęcie z okazji 25lecia małżeństwa moich rodziców,więc miałem okazję sprawdzić jego uniwersalność i ponoć największą wadę wolny autofocus.
Co do ogniskowej i do ostrości to wszystko się zgadza z mądrościami forumowymi. Ogniskowa jest idealna do trochę szerszych kadrów par przy stołach,zdjęć grupowych czy ludzi tańczących.Niestety z AF jest również podobnie,cóż fotografując w dość trudnych warunkach musimy uzbroić się w cierpliwość,ustalić ostrość i czekać na ten jedyny moment,trochę to denerwujące ale da się przywyknąć,trochę winy zwalam też na siebie,myślę,że w przyszłości będzie już tylko lepiej ;).
.Załącznik 133403
Załącznik 133404
Załącznik 133406
Załącznik 133407
Załącznik 133405
Później zabrałem obiektyw do pracy by porobić trochę zdjęć drinków i dań które tam przygotowujemy.Obiektyw też zdał egzamin chociaż niestety wyszła kolejna bolączka dotycząca bandingu przy wysokim iso. Na szczęście na większości zdjęć da się to w miarę ukryć,w przyszłości pokażę jakieś zdjęcie bardziej obrazujące ten temat.Mimo wszystko szkoda,myślałem,że aparat z tym obiektywem stworzy mi noktowizor i będę mógł spokojnie pstrykać sobie na iso3200 z przysłoną 1.7 ;)
Załącznik 133413Załącznik 133411Załącznik 133410Załącznik 133409Załącznik 133408Załącznik 133415
W niedzielę wybrałem się z bratem trochę pobawić się w błyskanie na boisku,można po tych zdjęciach ocenić jak obiektyw pracuje pod światło i co można z niego osiągnąć(większa obróbka niż w przypadku poprzednich zdjęć).
Załącznik 133417Załącznik 133418
Ciąg dalszy z bardziej testowymi fotami i Rawami nastąpi :)
Odp: Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach
Rzekł bym, że bardziej polecany jako kolejny obiektyw po kitach do mZD45. Ja tego Pasikonika jeszcze nigdy nie miałem i mieć nie zamierzam, nie leży mi ten AF, ani też ogniskowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Rzekł bym, że bardziej polecany jako kolejny obiektyw po kitach do mZD45. Ja tego Pasikonika jeszcze nigdy nie miałem i mieć nie zamierzam, nie leży mi ten AF, ani też ogniskowa.
Ciekawe. Sugerujesz wtedy do kompletu 17mm?
Cytat:
Według mnie również 20mm 1.7 jest wszedzie polecana.
45 1.8 sprawdza się wyłącznie w konkretnych zastosowaniach. 20 1.7 to totalnie uniwersalne szkło. AF fakt...najlepszy nie jest.
a ja sprawdzałem w ciemnym pomieszczeniu (słabe oświetlenie żarowe) AF 20/1.7, 25/1.8, 45/1.8 i 14-42 - Olki ostrzyły podobnie szybko a 20/1.7 tylko nieznacznie wolniej, za to chyba z lepszym skutkiem (celność) ale też i wyraźnie głośniej.
17 to już lepsza ogniskowa do reportażu. Prawie klasyczna, pełnoklatkowa 35. Olkowa 17 to mój ulubiony obiektyw na miasto.
Nie jestem pewny czy taki subiektywna recenzja pomoże, a może się przyda: http://www.thephoblographer.com/2013...nic-20mm-f1-7/
ja bardzo żałuję, że już nie mam Panasa 20/1,7.
Dzięki temu obiektywowi wszedłem w micro 4/3, kupiłem go zresztą znacznie wcześniej niż pierwszy aparat w tym systemie. Urzekły mnie sample, nie potrafię powiedzieć czy to chodzi o szczegół, klarowność, "transmisję" - te foty bardzo mi się podobają o tyle. ZD 50/2, którego się pozbyłem, też miał to "coś". Niezmiennie bardzo lubię 20/1.7, co nie znaczy, że szkiełko nie ma wad, bo ma ich kilka. Z m.zd 14-150 doskonale się uzupełniają tworząc zestaw, którym mogę zrobić prawie wszystko, przy spektakularnym zredukowaniu wagi/rozmiarów względem zestawu z lustrzanką, dającego podobne możliwości. Bardzo lubię tę ogniskową, poza tym fajnie wpisuje się pomiędzy olympusowe 17/1.8 i 25/1.8 a więc nie kuszą mnie dodatkowe wydatki i nie nękają kolejne dylematy ;-). Dobrze pamiętać, że sporo bardzo entuzjastycznych opinii o Lumixie powstało kiedy jeszcze nie było wspomnianych szkiełek Olympusa. Obecnie miałbym dylemat Panas czy m.zd 25/1.8 - szkło Olka jest bardzo dobre, nawet pod niektórymi względami lepsze od 20/1.7, nie jest jednak naleśnikiem. Dla mnie takie szkiełka to kwintesencja małego systemu, 12-40/2.8 itp. natomiast - hmmm - nie widzę w takich szkłach tego co ludzie widzą ;-).
Czasem jak ktoś sprzedaje 20/1.7 można przeczytać o jego rzekomej kultowości i podobnych cechach - irytuje mnie i śmieszy takie mitologizowanie klamotów. Gdybym jednak pozbywał się kiedyś mikrusów, 20/1.7 sprzedam jako ostatni.
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Stało się. W końcu do mojej torby trafił chyba największy klasyk systemu m43-obiektyw Panasonic 20mm 1.7. Jest to chyba najczęściej polecany obiektyw jako następna inwestycja po zakupie aparatu z kitem tego systemu....
Gratuluje zakupu. Ładnie obrazuje to szkiełko nie powiem tylko czemu to maleństwo (bez stabilizacji i z wolniejszym AF od kita) jest takie drogie ? Poczekam jak stanieje do 500 góra 600zł:wink: