kit-naleśnik (14-42mm EZ): problemy z af
Zdecydowałam się zostawić sobie nowego kita i nawet zaczęłam nim ostatnio trochę robić zdjęcia. Po zrzuceniu serii zdjęć po spacerze musiałam wyrzucić sporo fotek, jako że miały nietrafioną ostrość: zawsze była na tło, a nie postaci na froncie. Zrzuciłam to na moje roztargnienie i nieuwagę, ale potem sytuacja powtórzyła się przy robieniu portretu (proste zdjęcie do dyplomu): ostrość poszła na szyję, mimo że potwierdzał na zielono na twarzy. Dzisiaj znowu wyruszyłam z nim na ulicę i upewniłam się w moich obawach: obiektyw mimo potwierdzania ostrości na żądanym obiekcie, nie łapie na nim ostrości, która zazwyczaj ląduje na tle. I objawia się to w prostych, kontrastowych scenach. Zazwyczaj potrzeba kilku prób, by ostrość jednak została ustawiona w odpowiednim miejscu, bez względu na odległość od fotografowanego obiektu, chyba tylko na zbliżeniach nie ma problemu.
Zatem teraz prośba do Forumowiczów o radę, a do posiadaczy obiektywu o sprawdzenie, czy dolegliwość występuje także w innych egzemplarzach.
Odp: kit-naleśnik (14-42mm EZ): problemy z af
Używasz dużego czy małego pola AF?
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Na tym zwykłym.
Czyli duże pole AF. Pole AF obejmuje zarówno obiekt główny i tło. Tu może być problem.
Dałbym sobie spokój z tym kitem, poza małością niewiele one tak na prawdę oferują, chociaż niektórym wystarczają dekielki...
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Czyli duże pole AF. Pole AF obejmuje zarówno obiekt główny i tło. Tu może być problem.
Nie, nie tu leży problem i dokładnie to sprawdziłam. Zresztą napisałam, że pojawił się też w przypadku portretu, gdzie ostrość była na szyję zamiast na twarz, mimo wykrycia i podświetlenia jej.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dałbym sobie spokój z tym kitem, poza małością niewiele one tak na prawdę oferują, chociaż niektórym wystarczają dekielki...
Ale czasami się przydaje do czysto amatorskich zastosowań, jak chociażby wyjazdy wakacyjne. A jak już wydałam na niego sporo kasy, to wolałabym, żeby dział jak należy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Nie, nie tu leży problem i dokładnie to sprawdziłam. Zresztą napisałam, że pojawił się też w przypadku portretu, gdzie ostrość była na szyję zamiast na twarz, mimo wykrycia i podświetlenia jej.
Na małym polu AF problem też występuje (rozumiem, że dotyczy to E-M10)?
Ustaw najmniejsze pole i na sztywno centralny punkt, przekadrowywanie nie boli i jest (dla mnie) pewniejsze niż te wszystkie automaty. Jak problem nadal występuje to pewnie serwis..
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Na małym polu AF problem też występuje (rozumiem, że dotyczy to E-M10)?
Tak, M10. Sprawdzę, ale mam nie najlepsze przeczucia, zwłaszcza że 1) wiedząc już, że coś jest na rzeczy, kadrowałam tak, by w punkcie ostrości była tylko jedna płaszczyzna 2) z innymi obiektywami nie mam tego problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
spirit
Ustaw najmniejsze pole i na sztywno centralny punkt, przekadrowywanie nie boli i jest (dla mnie) pewniejsze niż te wszystkie automaty. Jak problem nadal występuje to pewnie serwis..
Mam na sztywno ustawiony na centralny punkt (tylko nie najmniejszy), faktycznie nie boli. Ale problem polega na tym, że aparat potwierdza ostrość gdzieś indziej, niż ją ustawia.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Tak, M10. Sprawdzę, ale mam nie najlepsze przeczucia, zwłaszcza że 1) wiedząc już, że coś jest na rzeczy, kadrowałam tak, by w punkcie ostrości była tylko jedna płaszczyzna 2) z innymi obiektywami nie mam tego problemu.
Mam na sztywno ustawiony na centralny punkt (tylko nie najmniejszy), faktycznie nie boli. Ale problem polega na tym, że aparat potwierdza ostrość gdzieś indziej, niż ją ustawia.
Od czasu pierwszych penów spotykałem się z takim problemem jak wybieranie przez aparat punktu ostrzenia. Po prostu mu nie wierzę i sprawdzam mając ustawiony S-AF + MF.