Odp: Jaka szybka karta SD?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
moja SanDisk Extreme 30MB/s uległa awarii:
A może spróbować przeprosić się z SanDiskiem?
Zdecydowanie, mam kilka Sandisków - twoją padniętą używałem z GF1. Niby szybka z PM2, ale dopiero po włożeniu ExtremePro 95 MB/s PM2 zamienia się w bestię tj. extremalnie szybkie opróżnianie bufora przy 8 kl/s seriach. Dzisiaj te karty już są tańsze. Poza tym ztcp dobas pisał, że chyba jeszcze nikomu nie padła (oryginalna).
Ja polecam! Przynajmniej do czasu rozpoczęcia sprzedaży tej nowej tj. 280 MB/s :mrgreen:
Ps dzięki za ostrzeżenie.
Sandiska nie polecam nikomu i już nie kupię ich karty. Co z prędkości skoro są bardzo delikatne - mają strasznie słaby, kruchy delikatny plastik. Nie wiem czy to kwestia oszczędności, planowego postarzania produktów, czy braku wyobraźni "inżynierów", w sumie bez różnicy. O problemie pękających kart pisałem, chyba również na OC. Poniżej karta po zaledwie kilkukrotnym :!: włożeniu/wyjęciu w slot Olympusa E-PL1.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Sandiska nie polecam nikomu i już nie kupię ich karty. Co z prędkości skoro są bardzo delikatne - mają strasznie słaby, kruchy delikatny plastik.
O, HD Video, mam i taką w XZ-1, dosyć często wyjmuję z aparatu do czytnika. Jesteś pewny, że to oryginał?
Ps chciałbym kupić sobie S500, fajny jest ten motor, ale zrezygnuję bo A klasa "poległa na Łosiu" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jesteś pewny, że to oryginał?
Kupiona w sklepie Fotozakupy.pl. Wewnątrz karteczka z (działającym) serialem do RescurePRO. Domniemywam więc, że oryginał, chociaż pytanie o możliwość reklamacji tej karty nie doczekało się odpowiedzi z owego sklepu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Kupiona w sklepie Fotozakupy.pl. pytanie o możliwość reklamacji tej karty nie doczekało się odpowiedzi z owego sklepu.
Dlatego ja zawsze "przepłacam" za Sandiski i kupuję albo w B&H albo w lokalnym sklepiku, gdzie wiem, że mnie facet nie oszuka.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dlatego ja zawsze "przepłacam" za Sandiski i kupuję albo w B&H albo w lokalnym sklepiku, gdzie wiem, że mnie facet nie oszuka.
Przypuszczam, że zapłaciłem drożej niż w B&H i nie sądzę, żeby karta, którą kupiłem była podróbką, jakkolwiek w Fotozakupach już nie kupię.
Ja od x lat używam kart Pretec i nie mam powodów do narzekania. Zarówno przy CF jak i SD.
Co do fotozakupów, to ja na nich akurat nie mogę nic złego powiedzieć, ale nie twierdzę, że jakieś wpadki im się nie zdarzą. Jednak jak patrzę na to zdjęcie, to śmiem wątpić, by jakikolwiek sklep uwzględnił reklamację. Każdy powie, że to uszkodzenie mechaniczne i nie podlega gwarancji.
Też miałem kiedyś problem z kartą CF SanDiska Extreme III. Oryginalna raczej, także z Rescue Pro. Tylko, że tam był problem z zapisem, a nie uszkodzeniem mechanicznym.
Karty Transcend SD Class 10 są niezłe.
Przez moje ręce przewinęło się już kilka kart sd: sandisk, pretec, kingston, toshiba, goodram :cool:
Jak na razie od 10 lat działa kingston w starej nawigacji i nowa toshiba w aparacie. Wszystkie pozostałe albo się rozleciały (goodram od razu, kingston i sandisk dość szybko) albo przestały działać (pretec też szybko bo na drugi dzień po rozpakowaniu)
Z 7 czy 8 kart CF działały lub działają wszystkie.
Od kilku miesięcy mam nową toshibę 32GB w lustrzance i na razie złego słowa o trwałości powiedzieć nie mogę.