Co kupić? XZ-2, PEN E-PL1, a może coś innego?
Witam!
Co Waszym zdaniem lepiej kupić: XZ-2, PEN E-PL1, a może coś innego?
Zdjęcia robię zwykle "w ruchu" (kilkudniowe/ kilkutygodniowe wyjazdy: stopem, pociągiem, łażąc po górkach i dołkach itp.). Z tego też względu dobrze by było, żeby sprzęt nie rzucał się zbytnio w oczy i oba wymienione sprzęty raczej ten warunek spełniają.
Dotychczas cykałem fotki za pomocą Panasonica DMC-LS75, ale chciałbym mieć coś, czym będę mógł zrobić zdjęcia na wyższym poziomie i z czasem nauczyć się korzystać z bardziej zaawansowanych trybów, a nie tylko auto ;)
Zdjęcia robię w różnych sceneriach - co życie przyniesie ;) Zależy mi jednak, na dobrych zdjęciach nocnych np. panorama miasta nocą, czy zdjęcie znajomych w trakcie nocnego zwiedzania. Tego typu. Bo w ciągu dnia, to raczej większość sprzętów sobie radzi ;) Oczywiście szybki AF, się przyda, bo często trzeba się spieszyć, żeby coś "uchwycić".
Oba aparaty przypadły mi do gustu - XZ-2 z racji na gabaryty i jakość zdjęć, PEN z racji możliwości systemu micro4/3. Zakup planuję "raz na długi czas" i chciałbym być zadowolony z zakupu, dlatego pytam.
Znalazłem E-PL1 z obiektywem 14-42mm za 1000zł Do tego pewnie jeszcze obiektyw "naleśnik" (w Saturnie za ok 350zł) co razem daje 1350 zł. XZ-2 to ok 1200 zł.
Co możecie poradzić? Co wybrać? Bo mam straszny mętlik w głowie...
Za rozwianie wątpliwości serdecznie dziękuję i pozdrawiam ;)
Odp: Co kupić? XZ-2, PEN E-PL1, a może coś innego?
Kup XZ-2.
Ma jaśniejszy, bardziej uniwersalny obiektyw, zestaw jest mniejszy, mniej się będzie rzucał w oczy. Ma tryby manualne, zapis plików RAW. Nie wiem, co to za naleśnik za 350 zł możesz kupić w Saturnie, nie kojarzę żadnego obiektywu m4/3 w tej cenie (tym bardziej naleśnika).
PEN z ciemnym 14-42 przy zdjęciach nocnych będzie wymagał statywu i długich czasów naświetlania, albo podniesienia czułości ISO. W XZ-2 jasny obiektyw pozwoli na użycie mniejszych czułości i jakość będzie pewnie podobna do PENa.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Kup XZ-2.
Ma jaśniejszy, bardziej uniwersalny obiektyw, zestaw jest mniejszy, mniej się będzie rzucał w oczy. Ma tryby manualne, zapis plików RAW. Nie wiem, co to za naleśnik za 350 zł możesz kupić w Saturnie, nie kojarzę żadnego obiektywu m4/3 w tej cenie (tym bardziej naleśnika).
PEN z ciemnym 14-42 przy zdjęciach nocnych będzie wymagał statywu i długich czasów naświetlania, albo podniesienia czułości ISO. W XZ-2 jasny obiektyw pozwoli na użycie mniejszych czułości i jakość będzie pewnie podobna do PENa.
Naleśnik to pewnie dekielek.
Kup XZ-2. Ostatnio w MM były poniżej 1200zł i taka cena zaczyna być standardem dla tego modelu. Taniej to raczej nie będzie :)
Podobna kwestia była poruszana w tym wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads...-E-pl1-vs.-XZ1
Poczytaj, znalazło się tam kilka celnych spostrzeżeń.
Tutaj też ktoś rozważał kupno XZ-2: https://forum.olympusclub.pl/threads...Ce-jednak-OM-D
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Kiedyś była zasada że zanim napisało się coś na Forum to sprawdzało się czy już takiego tematu nie poruszano... a tu taki "wysyp" wątków o kupnie XZ-2. realnasty trafnie to dostrzegła (plusik poleciał)
dołożyłbym jeszcze ten wątek (w dziale kompaktów) https://forum.olympusclub.pl/threads...atywy-dla-XZ-2
Czytałem temat o XZ-2 w dziale kompaktów, ale dział "Co kupić " wydał mi się bardziej adekwatny do zapytania. Pozostałych wątków nie widziałem i nie czytałem, ale nadrobię zaległości.
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. ;)
Pozdrawiam :)
Trzeba zaraportować "wykrzyknikiem" i Iwo poskleja wątki. Ja tam się cieszę na kupca XZ-2 :)
E-PL1 ma dość powolny AF niestety.
Do zdjęć nocnych przyda się też statyw, by wyszły nieporuszone.
Do fotografii podróżniczej brałbym raczej xz-2 zwłaszcza dlatego, że nie chcesz wydać więcej. Żeby E-PL1 rozwinął skrzydła przydałyby się do niego lepsze obiektywy (ale to pewnie przez moja kolekcjonerską naturę).
Można też rozważyć EPM2. Teraz chodzi za 1299 zł z obiektywem
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5336827
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Można trafić body epm-2 z roczną gwarancją za 600 zł ;)