Odp: Wybór "Bezlusterkowca"
Cytat:
Zamieszczone przez
Prezes07
Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, więc chciałbym się serdecznie przywitać. Mam nadzieję, że nie sprawię wiele problemów.
Można powiedzieć, że celuje już w zakup aparatu i pojawił się mały problem. Troszkę cenowo zaczynają mi się układać modele, które mnie interesują. I konkurencja jest troszkę inna, może opisze.
Powiedzmy że chcę wydać około 1000zł - no maksymalnie dam 1200zł No i wychodzi tak, że tę cenę mogę mieć:
Olympusa E-PL3 ; E-PM1 ; (jak bym się postarał na ebay to E-PM2!) - Używki
Samsung NX 1000 ; NX 1100 - NOWE
Sony NEX-C3
Sony NEX-3F
Sony NEX-3N (Jakby się postarać i to w tej górnej granicy kosztów)
Sony NEX-5N
Sony NEX-5R (Jakby dobrze poszukać)
(NEX używki - fartem nówka)
Jeżeli chodzi o Panasonica GX1 to ciężko jest znaleźć w takiej cenie cokolwiek, bo przeważnie to samo body...
Widziałem również że na testach Olympus dobrze wypada pod względem JPEG.
Moglibyście moją listę w miarę posegregować, od tego co warto a co nie? Niestety ograniczenia finansowe tu odgrywają przy zakupie teraz dużą rolę.
Jeżeli chodzi o moje upodobania to zależy mi na zgrabnych wymiarach. O ile body wszystkich tych aparatów ma zbliżone wymiary o tyle z obiektywami (kitowymi) zaczyna się robić różnie. Na pewno "naleśnik" pojawi się w moim wyposażeniu, ze względu na jego wielkość. Czasem można dorwać fajny zestaw powyższych aparatów. A jak wiemy np: NEX-3N ma zooma 16-50 który jest "kieszonkowy", Panasonic ma również dwa małe zoomy 14-42 i 12-32. Samsung z 20-50 jest na granicy bo ma 40mm grubości i jakoś się da go przeboleć. Ale małe stałki mogą mieć wszystkie. Wiadomo, że 18-55 Nex'a do kieszonkowych nie należy, ale tu można mieć 16 f2.8 za około 400-500zł (używka). Dużo czytałem o tych sprzętach. Najmniej jest o Samsungach generalnie. Co byście poradzili?
Po pierwsze jak przeklejasz tekst z innego edytora przepuść go przez notatnik lub zaznacz w kolorach czcionki automatic po jego wklejeniu i zaznaczeniu , inaczej na ciemnym tle jest po prostu niewidoczny.
Po drugie napisz do czego chcesz tego aparatu używać , do jakiej fotografii.
Ponieważ to forum Olympusa to oczywiście polecę z podanych modeli Olympusa model E-PM2 (z uwagi na matrycę). Sam stałem przed podobnym dylematem chcąc pozbyć się Nikona D90 - i wybrałem Olympusa z uwagi choćby na doskonałe i malutkie stałki (12/17/20/25/45/75) których odpowiedników nie znalazłem u Sony a na pewno nie w tak małych, jasnych i tak dobrych optycznie. Wydaje mi się ponadto że jeśli nie zamierzamy bawić się często "wywoływaniem" raw-ów to jpg jaki daje Olympus jest dla mnie ładniejszy ;-)
---------- Post dodany o 08:36 ---------- Poprzedni post był o 08:30 ----------
Oczywiście przy skromnym budżecie trzeba się zastanowić czy będziemy chcieli rozbudowywać w przyszłości system i co chcemy od sprzętu. Może się bowiem okazać że bardziej odpowiedni będzie zaawansowany kompakt, który na starcie (biorąc pod uwagę tylko proste body + obiektyw "kitowy") może dawać lepsze efekty z uwagi na np. lepszą optykę w kompakcie, bardziej pasujący zakres ogniskowych, mniejsze rozmiary i niskie ceny "używek" ;-)
No właśnie, jeśli to ma być małe i dawać jakość jak bezlustro z kitem, to bierz xz-1 lub xz-2. Bezlustro ma sens jeśli chcesz podpinać coś poza kitem.
Witam,
Przepraszam za złe kopiowanie, powiem szczerze, że nie wiedziałem o czymś takim. Będę miał na uwadze.
Jestem amatorem, miałem wcześniej Panasonica DMC FZ-18 i byłem z niego bardzo zadowolony. Kiedy zaczynałem bawić się manualem bo zdjęcia na auto mi nie wystarczyły... skradziono mi aparat :-( Byłem z niego bardzo zadowolony a jakość zdjęć była dla mnie osobiście zadowalająca. Aparat głównie używany na wakacjach, do zdjęć samochodów, krajobrazów, raczej nic profesjonalnego.
Mój dylemat jest troszkę spowodowany matrycami, bo jak wiadomo - Samsung i Sony to APS-C a Olympus i Panasonic to 4/3 - wiem że to ciężko porównać.
Zależy mi na JPEG, choć nie stawiam RAW'ów w pozycji nigdy nie używanych, bo chcę się nauczyć obróbki i jestem do tego przekonany. Napisałem u was na forum bo jak oglądam przykładowe Sample w internecie to nie powiem, że robią wrażenie z Olypmusów, choć wiem, że to nie wykładnik.
Jeżeli chodzi o obiektywy Olympusa to po części zgodzę się z kolegą, że jest więcej malutkich. Lecz przykładowa 12' to dopiero odpowiednik 16' - Sony, Samsunga, ze względu na Crop. Suche liczby, "szerokości" obiektywów robią wrażenie, ale po przeliczeniu dane są jednoznaczne.
Widziałem ostatnio piękne zdjęcia amatorskie Olympusem E-PL3 u was na forum w złych warunkach pogodowych, deszczowa "szarówka" w górach, coś pięknego, ale nie mogę tego już odnaleźć a strona mi się zamknęła, ale byłem pod wrażeniem.
Jeżeli chodzi o E-PM2 to wiem własnie, że byłoby warto, ale tak jak pisałem, musiałbym mieć dużego farta, żeby go znaleźć w takiej cenie.
---------- Post dodany o 10:13 ---------- Poprzedni post był o 10:10 ----------
Odnosząc się do obiektywów.
Na początku chcę zacząć z "kitami". Wiem, że przyjdzie moment na chęć rozbudowy i ambitnego podejścia do tematu. Wtedy nowe obiektywy się pojawią w moim zestawie. Bądźmy dorośli. Nie kupię bezlusterkowca i nie zacznę kupować jak szalony obiektywów. Przecież najpierw muszę nauczyć się, czego brakuje moim podstawowym obiektywom. Dopiero później można myśleć nad zakupem dodatkowych, mając na uwadze potrzeby i "niewystarczalność" podstawowych kitów.
podpowiem jak koledzy wyżej - jeżeli budżet Ci się zamyka w 1 tys. to nie ma sensu pakować się w bezlusterkowca z kitem - w podobnej cenie kupisz XZ-2 z dużo jaśniejszym obiektywem (ekwiwalent 28 – 112 f/1.8-2.5), trochę drożej Panasonica LX7 z nieco szerszym i jaśniejszym obiektywem (24-90 mm f/1.4-2.3).
Jeżeli podchodził Ci obraz z FZ-18 z matrycą 1/2.5" to z pewnością spodoba Ci się ten z matrycy 1/1.7". ISO1600 używalne, do tego jasne obiektywy.
Z bezlusterkowców to E-PM2 ma dobry stosunek jakość/cena, z innych to NEX-3N z 16-50 i Samsung NX1000 z 20-50 (chyba najbliżej Twojego budżetu)
Czyli coś starszego niż E-PM2 nie zawracać sobie głowy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Prezes07
Jeżeli chodzi o obiektywy Olympusa to po części zgodzę się z kolegą, że jest więcej malutkich. Lecz przykładowa 12' to dopiero odpowiednik 16' - Sony, Samsunga, ze względu na Crop. Suche liczby, "szerokości" obiektywów robią wrażenie, ale po przeliczeniu dane są jednoznaczne.
Jeśli idzie o ogniskową w przeliczeniu na pełną klatkę to oczywiście że 16mm Sony to odp. 12mm Olympusa - ale oprócz tego drugą najważniejszą cechą obiektywu jest jego jasność, tu zdecydowanie w stałkach wygrywa Olympus 12mm ma f2.0 gdy Sony 2.8. Innym kryterium jest jakość szkła, a tu sądząc po opiniach - Sony też jest wyraźnie gorszy, ale chyba tańszy. Jednak trzeba patrzeć na system jako całość - Sony chyba nie ma tylu małych i jasnych obiektywów stało-ogniskowych. Wystarczy wspomnieć genialne i tanie mZD 45mm f1.8, czy tylko genialne 75mm f1.8.
To fakt. No i z tego co się orientuje jasność Sony f2.8 jest też wątpliwa, bo ostrość łapie podobno od około f5.6
Cytat:
Zamieszczone przez
Prezes07
To fakt. No i z tego co się orientuje jasność Sony f2.8 jest też wątpliwa, bo ostrość łapie podobno od około f5.6
I tak, i nie ... E16 w centrum jest ostre od f=2.8, więc jeśli robisz fotki, w których liczy się centrum, to f=2.8 jest jak najbardziej użyteczne.
Żaden NEX, nawet z E16 czy E20, nie jest kieszonkowy. Każdy wymaga jakiejś torby, pokrowca, więc rozważanie 16-50 czy 18-55 pod kątem wielkości to fanaberia. Mam NEX'a to wiem.
Jeśli ma być coś małego, z bezluster, to jedynie GM1 z 12-32 jest faktycznie mały i kieszonkowy.
Używałem też E-PM2 z dekielkiem 15mm - i mogę powiedzieć, że jest to kieszonkowy zestaw. Ale E-P5 z tym samym dekielkiem 15mm już przestaje być kieszonkowym.
LX-5 (którego posiadam) , LX-7 też zbyt kieszonkowe nie są, tym bardziej XZ-2 kieszonkowym być nie może, najbardziej kieszonkowym w tej klasie jest RX100. Ale wszystkie one spokojnie staną do rywalizacji z każdym bezlustrem wyposażonym w standardowy kit zoom. Ich niewątpliwą zaletą, poza gabarytami, jest to że nie powodują dalszych (czasami zupełnie niepotrzebnych) inwestycji np. w kolejne obiektywy.
Napisz jakie zdjęcia robisz i w jakich sytuacjach, może łatwiej będzie coś doradzić.
PS
Obojetnie jaki NEX będzie miał lepszą matrycę niż Olek PEN z serii 3 i starszej - oczywiście E-PM2 ma już lepszą matrycę od starszych Olków. W Panasonikach, też dopiero w matrycach GX7 i GM1 widać większą poprawę jakości obrazka.
Pod względem finansowym starsze, schodzące z rynku, NEXy mogą być atrakcyjnie cenowo, podobnie Panasonic i Samsung schodzą z cen, niestety Olek długo trzyma wysokie ceny.
PPS
Osobiście, gdyby nie stare obiektywy z systemu 4/3 i osprzęt w postaci lamp błyskowych, to zamiast w E-P5 wszedłbym chyba w NEX-6.