Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Wybór "Bezlusterkowca"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wybór "Bezlusterkowca"

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, więc chciałbym się serdecznie przywitać. Mam nadzieję, że nie sprawię wiele problemów.

Można powiedzieć, że celuje już w zakup aparatu i pojawił się mały problem. Troszkę cenowo zaczynają mi się układać modele, które mnie interesują. I konkurencja jest troszkę inna, może opisze.

Powiedzmy że chcę wydać około 1000zł - no maksymalnie dam 1200zł No i wychodzi tak, że tę cenę mogę mieć:

Olympusa E-PL3 ; E-PM1 ; (jak bym się postarał na ebay to E-PM2!) - Używki
    Samsung NX 1000 ; NX 1100 - NOWE
    Sony NEX-C3
    Sony NEX-3F
    Sony NEX-3N (Jakby się postarać i to w tej górnej granicy kosztów)
    Sony NEX-5N
    Sony NEX-5R (Jakby dobrze poszukać)
    (NEX używki - fartem nówka)

Jeżeli chodzi o Panasonica GX1 to ciężko jest znaleźć w takiej cenie cokolwiek, bo przeważnie to samo body...

Widziałem również że na testach Olympus dobrze wypada pod względem JPEG.

Moglibyście moją listę w miarę posegregować, od tego co warto a co nie? Niestety ograniczenia finansowe tu odgrywają przy zakupie teraz dużą rolę.

Jeżeli chodzi o moje upodobania to zależy mi na zgrabnych wymiarach. O ile body wszystkich tych aparatów ma zbliżone wymiary o tyle z obiektywami (kitowymi) zaczyna się robić różnie. Na pewno "naleśnik" pojawi się w moim wyposażeniu, ze względu na jego wielkość. Czasem można dorwać fajny zestaw powyższych aparatów. A jak wiemy np: NEX-3N ma zooma 16-50 który jest "kieszonkowy", Panasonic ma również dwa małe zoomy 14-42 i 12-32. Samsung z 20-50 jest na granicy bo ma 40mm grubości i jakoś się da go przeboleć. Ale małe stałki mogą mieć wszystkie. Wiadomo, że 18-55 Nex'a do kieszonkowych nie należy, ale tu można mieć 16 f2.8 za około 400-500zł (używka). Dużo czytałem o tych sprzętach. Najmniej jest o Samsungach generalnie. Co byście poradzili?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Wybór "Bezlusterkowca"

Cytat Zamieszczone przez Prezes07 Zobacz posta
    Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, więc chciałbym się serdecznie przywitać. Mam nadzieję, że nie sprawię wiele problemów.

Można powiedzieć, że celuje już w zakup aparatu i pojawił się mały problem. Troszkę cenowo zaczynają mi się układać modele, które mnie interesują. I konkurencja jest troszkę inna, może opisze.

Powiedzmy że chcę wydać około 1000zł - no maksymalnie dam 1200zł No i wychodzi tak, że tę cenę mogę mieć:

Olympusa E-PL3 ; E-PM1 ; (jak bym się postarał na ebay to E-PM2!) - Używki
    Samsung NX 1000 ; NX 1100 - NOWE
    Sony NEX-C3
    Sony NEX-3F
    Sony NEX-3N (Jakby się postarać i to w tej górnej granicy kosztów)
    Sony NEX-5N
    Sony NEX-5R (Jakby dobrze poszukać)
    (NEX używki - fartem nówka)

Jeżeli chodzi o Panasonica GX1 to ciężko jest znaleźć w takiej cenie cokolwiek, bo przeważnie to samo body...
    Widziałem również że na testach Olympus dobrze wypada pod względem JPEG.

Moglibyście moją listę w miarę posegregować, od tego co warto a co nie? Niestety ograniczenia finansowe tu odgrywają przy zakupie teraz dużą rolę.

Jeżeli chodzi o moje upodobania to zależy mi na zgrabnych wymiarach. O ile body wszystkich tych aparatów ma zbliżone wymiary o tyle z obiektywami (kitowymi) zaczyna się robić różnie. Na pewno "naleśnik" pojawi się w moim wyposażeniu, ze względu na jego wielkość. Czasem można dorwać fajny zestaw powyższych aparatów. A jak wiemy np: NEX-3N ma zooma 16-50 który jest "kieszonkowy", Panasonic ma również dwa małe zoomy 14-42 i 12-32. Samsung z 20-50 jest na granicy bo ma 40mm grubości i jakoś się da go przeboleć. Ale małe stałki mogą mieć wszystkie. Wiadomo, że 18-55 Nex'a do kieszonkowych nie należy, ale tu można mieć 16 f2.8 za około 400-500zł (używka). Dużo czytałem o tych sprzętach. Najmniej jest o Samsungach generalnie. Co byście poradzili?
    Po pierwsze jak przeklejasz tekst z innego edytora przepuść go przez notatnik lub zaznacz w kolorach czcionki automatic po jego wklejeniu i zaznaczeniu , inaczej na ciemnym tle jest po prostu niewidoczny.
    Po drugie napisz do czego chcesz tego aparatu używać , do jakiej fotografii.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.12.13 o 10:41
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Ponieważ to forum Olympusa to oczywiście polecę z podanych modeli Olympusa model E-PM2 (z uwagi na matrycę). Sam stałem przed podobnym dylematem chcąc pozbyć się Nikona D90 - i wybrałem Olympusa z uwagi choćby na doskonałe i malutkie stałki (12/17/20/25/45/75) których odpowiedników nie znalazłem u Sony a na pewno nie w tak małych, jasnych i tak dobrych optycznie. Wydaje mi się ponadto że jeśli nie zamierzamy bawić się często "wywoływaniem" raw-ów to jpg jaki daje Olympus jest dla mnie ładniejszy

---------- Post dodany o 08:36 ---------- Poprzedni post był o 08:30 ----------

Oczywiście przy skromnym budżecie trzeba się zastanowić czy będziemy chcieli rozbudowywać w przyszłości system i co chcemy od sprzętu. Może się bowiem okazać że bardziej odpowiedni będzie zaawansowany kompakt, który na starcie (biorąc pod uwagę tylko proste body + obiektyw "kitowy") może dawać lepsze efekty z uwagi na np. lepszą optykę w kompakcie, bardziej pasujący zakres ogniskowych, mniejsze rozmiary i niskie ceny "używek"
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

No właśnie, jeśli to ma być małe i dawać jakość jak bezlustro z kitem, to bierz xz-1 lub xz-2. Bezlustro ma sens jeśli chcesz podpinać coś poza kitem.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam,
    Przepraszam za złe kopiowanie, powiem szczerze, że nie wiedziałem o czymś takim. Będę miał na uwadze.

Jestem amatorem, miałem wcześniej Panasonica DMC FZ-18 i byłem z niego bardzo zadowolony. Kiedy zaczynałem bawić się manualem bo zdjęcia na auto mi nie wystarczyły... skradziono mi aparat Byłem z niego bardzo zadowolony a jakość zdjęć była dla mnie osobiście zadowalająca. Aparat głównie używany na wakacjach, do zdjęć samochodów, krajobrazów, raczej nic profesjonalnego.

Mój dylemat jest troszkę spowodowany matrycami, bo jak wiadomo - Samsung i Sony to APS-C a Olympus i Panasonic to 4/3 - wiem że to ciężko porównać.

Zależy mi na JPEG, choć nie stawiam RAW'ów w pozycji nigdy nie używanych, bo chcę się nauczyć obróbki i jestem do tego przekonany. Napisałem u was na forum bo jak oglądam przykładowe Sample w internecie to nie powiem, że robią wrażenie z Olypmusów, choć wiem, że to nie wykładnik.

Jeżeli chodzi o obiektywy Olympusa to po części zgodzę się z kolegą, że jest więcej malutkich. Lecz przykładowa 12' to dopiero odpowiednik 16' - Sony, Samsunga, ze względu na Crop. Suche liczby, "szerokości" obiektywów robią wrażenie, ale po przeliczeniu dane są jednoznaczne.

Widziałem ostatnio piękne zdjęcia amatorskie Olympusem E-PL3 u was na forum w złych warunkach pogodowych, deszczowa "szarówka" w górach, coś pięknego, ale nie mogę tego już odnaleźć a strona mi się zamknęła, ale byłem pod wrażeniem.

Jeżeli chodzi o E-PM2 to wiem własnie, że byłoby warto, ale tak jak pisałem, musiałbym mieć dużego farta, żeby go znaleźć w takiej cenie.

---------- Post dodany o 10:13 ---------- Poprzedni post był o 10:10 ----------

Odnosząc się do obiektywów.

Na początku chcę zacząć z "kitami". Wiem, że przyjdzie moment na chęć rozbudowy i ambitnego podejścia do tematu. Wtedy nowe obiektywy się pojawią w moim zestawie. Bądźmy dorośli. Nie kupię bezlusterkowca i nie zacznę kupować jak szalony obiektywów. Przecież najpierw muszę nauczyć się, czego brakuje moim podstawowym obiektywom. Dopiero później można myśleć nad zakupem dodatkowych, mając na uwadze potrzeby i "niewystarczalność" podstawowych kitów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

podpowiem jak koledzy wyżej - jeżeli budżet Ci się zamyka w 1 tys. to nie ma sensu pakować się w bezlusterkowca z kitem - w podobnej cenie kupisz XZ-2 z dużo jaśniejszym obiektywem (ekwiwalent 28 – 112 f/1.8-2.5), trochę drożej Panasonica LX7 z nieco szerszym i jaśniejszym obiektywem (24-90 mm f/1.4-2.3).
    Jeżeli podchodził Ci obraz z FZ-18 z matrycą 1/2.5" to z pewnością spodoba Ci się ten z matrycy 1/1.7". ISO1600 używalne, do tego jasne obiektywy.

Z bezlusterkowców to E-PM2 ma dobry stosunek jakość/cena, z innych to NEX-3N z 16-50 i Samsung NX1000 z 20-50 (chyba najbliżej Twojego budżetu)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czyli coś starszego niż E-PM2 nie zawracać sobie głowy?

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Jeżeli chodzi o obiektywy Olympusa to po części zgodzę się z kolegą, że jest więcej malutkich. Lecz przykładowa 12' to dopiero odpowiednik 16' - Sony, Samsunga, ze względu na Crop. Suche liczby, "szerokości" obiektywów robią wrażenie, ale po przeliczeniu dane są jednoznaczne.

Jeśli idzie o ogniskową w przeliczeniu na pełną klatkę to oczywiście że 16mm Sony to odp. 12mm Olympusa - ale oprócz tego drugą najważniejszą cechą obiektywu jest jego jasność, tu zdecydowanie w stałkach wygrywa Olympus 12mm ma f2.0 gdy Sony 2.8. Innym kryterium jest jakość szkła, a tu sądząc po opiniach - Sony też jest wyraźnie gorszy, ale chyba tańszy. Jednak trzeba patrzeć na system jako całość - Sony chyba nie ma tylu małych i jasnych obiektywów stało-ogniskowych. Wystarczy wspomnieć genialne i tanie mZD 45mm f1.8, czy tylko genialne 75mm f1.8.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

To fakt. No i z tego co się orientuje jasność Sony f2.8 jest też wątpliwa, bo ostrość łapie podobno od około f5.6

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

To fakt. No i z tego co się orientuje jasność Sony f2.8 jest też wątpliwa, bo ostrość łapie podobno od około f5.6
    I tak, i nie ... E16 w centrum jest ostre od f=2.8, więc jeśli robisz fotki, w których liczy się centrum, to f=2.8 jest jak najbardziej użyteczne.
    Żaden NEX, nawet z E16 czy E20, nie jest kieszonkowy. Każdy wymaga jakiejś torby, pokrowca, więc rozważanie 16-50 czy 18-55 pod kątem wielkości to fanaberia. Mam NEX'a to wiem.
    Jeśli ma być coś małego, z bezluster, to jedynie GM1 z 12-32 jest faktycznie mały i kieszonkowy.
    Używałem też E-PM2 z dekielkiem 15mm - i mogę powiedzieć, że jest to kieszonkowy zestaw. Ale E-P5 z tym samym dekielkiem 15mm już przestaje być kieszonkowym.

LX-5 (którego posiadam) , LX-7 też zbyt kieszonkowe nie są, tym bardziej XZ-2 kieszonkowym być nie może, najbardziej kieszonkowym w tej klasie jest RX100. Ale wszystkie one spokojnie staną do rywalizacji z każdym bezlustrem wyposażonym w standardowy kit zoom. Ich niewątpliwą zaletą, poza gabarytami, jest to że nie powodują dalszych (czasami zupełnie niepotrzebnych) inwestycji np. w kolejne obiektywy.

Napisz jakie zdjęcia robisz i w jakich sytuacjach, może łatwiej będzie coś doradzić.

PS
    Obojetnie jaki NEX będzie miał lepszą matrycę niż Olek PEN z serii 3 i starszej - oczywiście E-PM2 ma już lepszą matrycę od starszych Olków. W Panasonikach, też dopiero w matrycach GX7 i GM1 widać większą poprawę jakości obrazka.

Pod względem finansowym starsze, schodzące z rynku, NEXy mogą być atrakcyjnie cenowo, podobnie Panasonic i Samsung schodzą z cen, niestety Olek długo trzyma wysokie ceny.

PPS
    Osobiście, gdyby nie stare obiektywy z systemu 4/3 i osprzęt w postaci lamp błyskowych, to zamiast w E-P5 wszedłbym chyba w NEX-6.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 19.12.13 o 13:48