Odp: Mam 14tke, co dalej?
14mm i 17mm to w sumie niedaleko od siebie. Jeśli już to lepszy byłby komplet 12mm i 17mm. Jeśli ma być albo tylko 14mm albo tylko 17mm to ja wybrałbym 17mm.
Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie 14mm i dokupił 45mm1.8 (po co się męczyć z manualem) - nie wiem jak to jest w GF1, ale w E-PM2 czy w E-P5 bardzo fajnie działa FD z ustawianiem ostrości na wybrane oko.
A ja tam pojadę z grubej rury, a co :mrgreen:
sprzedać te 14 i kupić 12-40.
12 masz szeroko, na 40 przy 2,0 masz rozmycie
Najpierw kup Sigmę 60 mm f/2.0 ( http://www.m43.eu/obiektywy/test-sigma-60-mm-f28-dn/), a w drugiej kolejności P14 f/2.5 wymień na O12 f/2.0.
Myślę, że jak jesteś zadowolony z 14 to nie ma co zmieniać tylko wziąć do tego zestawu 45 f/1.8 i będzie super ; )
Po pierwsze witam kolegę który kiedyś przepadł z Forum portalu optyczne.pl! Odnalazł się na forum o bezlusterkowcach ;) !
Moim zdaniem najlepiej byłoby zakupić zestaw 17mm + 45mm 1.8 wtedy to ma się super stałki praktycznie do wszystkiego ;) .
Ps. nie wiem czy słyszałeś o systemie dla forumowiczów co się zwie OlyJedi. Po nabiciu sobie odpowiedniej ilości punktów na forum(nie wiem ile) każdy zostaje do niego przyjęty i ma dostęp do produktów w naprawdę atrakcyjnych cenach ;)
Sprzedałem d70s to i mnie wcięło z optycznych, ale teraz powoli znowu się wkręcam w zabawę w zdjęcia to i na fora internetowe znowu się wbijam ;)
Bodzip, najlepszy pomysł ever! Ale nie, chcę męczyć się z obiektywami stałoogniskowymi.
Cytat:
Zamieszczone przez tymczasowy_
Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie 14mm i dokupił 45mm1.8 (po co się męczyć z manualem)
Trochę mi głupio ale.. nie podoba mi się 45tka z wyglądu. Wiem, że to suchy argument ale prawdziwy. Za to 17/1.8 moim zdaniem jest prześliczna .Dodatkowo nie widziałem jeszcze zbyt dużo ciekawych portretów z 45ki tak na prawdę, jakieś linki inne niż flickr?
Ale opcja sprzedania XD5 z tym obiektywem jako lekka rekompensata wydanych pieniędzy na nowy obiektyw to dobry pomysł.
Cytat:
Zamieszczone przez PanMarecq
Ps. nie wiem czy słyszałeś o systemie dla forumowiczów co się zwie OlyJedi.
Widzę, że jest to w jakiś sposób powiązane z Siłą reputacji, ale myślę, że wiecie jak to jest z zabawkami - chce na już i zaraz nawet jak nie wiem czego ;)
Bodzip, w 12-40 na 40mm nie ma 2.0 jest jedynie 2.8 (niestety) - rozmycie będzie ale na 45mm @1.8 będzie jeszcze lepsze.
Krystyna1975, Sigma 60mm też nie ma 2.0 lecz, 2.8 - myślę, że ona spokojne może egzystować obok mZD45mm u portretowca zapaleńca - będzie namiastka 135mm z FF. Ja pewnie skompletuję oba :wink:
PS
17mm1.8 z wyglądu jest faktycznie seksi
Zestaw dla miłośnika stałek, w mZD, to 12/2.0, 17/1.8, 25/1.4, 45/1.8 i 75/1.8 :wink: ... jest w czym wybierać.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Bodzip, w 12-40 na 40mm nie ma 2.0 jest jedynie 2.8 (niestety) - rozmycie będzie ale na 45mm @1.8 będzie jeszcze lepsze.
Krystyna1975, Sigma 60mm też nie ma 2.0 lecz, 2.8 - myślę, że ona spokojne może egzystować obok mZD45mm u portretowca zapaleńca - będzie namiastka 135mm z FF. Ja pewnie skompletuję oba :wink:
PS
17mm1.8 z wyglądu jest faktycznie seksi
Zestaw dla miłośnika stałek, w mZD, to 12/2.0, 17/1.8, 25/1.4, 45/1.8 i 75/1.8 :wink: ... jest w czym wybierać.
Uuuuu, nie zwróciłem uwagi. Popatrz, bawiłem się nim w Chełmnie i mi uciekło. To jednak moje 14-35 z dużego systemu jest The best mimo ograniczonego zakresu :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Tak, masz rację. Mój błąd. To są niedrogie (jak na obiektywy) "szkiełka", więc spokojnie można je oba nabyć.
---------- Post dodany o 08:37 ---------- Poprzedni post był o 08:30 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
mavierk
Trochę mi głupio ale.. nie podoba mi się 45tka z wyglądu.
A Ty chcesz szpanować, czy zdjęcia robić, że się tak zapytam. Nie porównuj 45 z 17, bo to zupełnie inne obiektywy - z inną perspektywą. Sigma 60 mm f/2.8 i 17 f/1.8 - też "przyjemny" zestaw, chociaż ja zdecydowanie bym wolała 12 mm f/2.0 (do krajobrazu i architektury - miodzio). A swoją drogą, to Panasonik albo Olympus mogliby pomyśleć o "stałce" 7 mm f/2.8 lub f/4 :P Zoom zoomem, ale taka "stałeczka" do architektury to byłoby cóś ;)