Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Mam 14tke, co dalej?

Awatar mavierk
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Mam 14tke, co dalej?

Cześć, kupiłem sobie na wakacje sobie Panasonica GF1 i po kilku tygodniach 14/2.5 do zestawu (bo nie miałem kasy na nic lepszego a nie chciałem zooma).

Teraz tak się składa, że mam możliwość zafundowania sobie nowego obiektywu ale jestem pełen wątpliwości co do wyboru.
    Słoik, który aktualnie posiadam jest bardzo przyjemny w użyciu. Dobrze się nim robi zdjęcia na imprezach czy wyjazdach ale w sytuacji, gdy chciałbym uzyskać zdjęcie z rozmytym tłem bądź też zrobić jakiś portret to już nie jest tak lekko. Znowu byłbym daleki od uznania, że koniecznie chcę 45tkę, mimo iż wydaje mi się, że to może być najlepszy pomysl (28 + 90mm) ale... znalazłem 17/1.8 w cenie 20/1.7 i... korci mnie żeby nawet wymienić 14tkę na to szkło i ewentualnie zamiast 45tki kupić przejściówkę pod Rokkora 58/1.4, którego posiadam i pobawić się tym szkłem, które może nie tak ostre to jednak jaśniejsze i lekko dłuższe (teoretycznie bardziej portretowe w tym przypadku).

Może macie jakieś pomysły? Specjalnie nie piszę ceny maksymalnej, bo mimo iż 75/1.8 nie uważam, żeby było mi potrzebne to.. eh...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Mam 14tke, co dalej?

14mm i 17mm to w sumie niedaleko od siebie. Jeśli już to lepszy byłby komplet 12mm i 17mm. Jeśli ma być albo tylko 14mm albo tylko 17mm to ja wybrałbym 17mm.

Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie 14mm i dokupił 45mm1.8 (po co się męczyć z manualem) - nie wiem jak to jest w GF1, ale w E-PM2 czy w E-P5 bardzo fajnie działa FD z ustawianiem ostrości na wybrane oko.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

A ja tam pojadę z grubej rury, a co
    sprzedać te 14 i kupić 12-40.
    12 masz szeroko, na 40 przy 2,0 masz rozmycie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Krystyna1975
    Gość

Najpierw kup Sigmę 60 mm f/2.0 ( http://www.m43.eu/obiektywy/test-sigma-60-mm-f28-dn/), a w drugiej kolejności P14 f/2.5 wymień na O12 f/2.0.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Myślę, że jak jesteś zadowolony z 14 to nie ma co zmieniać tylko wziąć do tego zestawu 45 f/1.8 i będzie super ; )

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Po pierwsze witam kolegę który kiedyś przepadł z Forum portalu optyczne.pl! Odnalazł się na forum o bezlusterkowcach !

Moim zdaniem najlepiej byłoby zakupić zestaw 17mm + 45mm 1.8 wtedy to ma się super stałki praktycznie do wszystkiego .

Ps. nie wiem czy słyszałeś o systemie dla forumowiczów co się zwie OlyJedi. Po nabiciu sobie odpowiedniej ilości punktów na forum(nie wiem ile) każdy zostaje do niego przyjęty i ma dostęp do produktów w naprawdę atrakcyjnych cenach

Awatar mavierk
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Sprzedałem d70s to i mnie wcięło z optycznych, ale teraz powoli znowu się wkręcam w zabawę w zdjęcia to i na fora internetowe znowu się wbijam
    Bodzip, najlepszy pomysł ever! Ale nie, chcę męczyć się z obiektywami stałoogniskowymi.
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_
    Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie 14mm i dokupił 45mm1.8 (po co się męczyć z manualem)
    Trochę mi głupio ale.. nie podoba mi się 45tka z wyglądu. Wiem, że to suchy argument ale prawdziwy. Za to 17/1.8 moim zdaniem jest prześliczna .Dodatkowo nie widziałem jeszcze zbyt dużo ciekawych portretów z 45ki tak na prawdę, jakieś linki inne niż flickr?
    Ale opcja sprzedania XD5 z tym obiektywem jako lekka rekompensata wydanych pieniędzy na nowy obiektyw to dobry pomysł.

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq
    Ps. nie wiem czy słyszałeś o systemie dla forumowiczów co się zwie OlyJedi.
    Widzę, że jest to w jakiś sposób powiązane z Siłą reputacji, ale myślę, że wiecie jak to jest z zabawkami - chce na już i zaraz nawet jak nie wiem czego

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Bodzip, w 12-40 na 40mm nie ma 2.0 jest jedynie 2.8 (niestety) - rozmycie będzie ale na 45mm @1.8 będzie jeszcze lepsze.
    Krystyna1975, Sigma 60mm też nie ma 2.0 lecz, 2.8 - myślę, że ona spokojne może egzystować obok mZD45mm u portretowca zapaleńca - będzie namiastka 135mm z FF. Ja pewnie skompletuję oba

PS
    17mm1.8 z wyglądu jest faktycznie seksi

Zestaw dla miłośnika stałek, w mZD, to 12/2.0, 17/1.8, 25/1.4, 45/1.8 i 75/1.8 ... jest w czym wybierać.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Bodzip, w 12-40 na 40mm nie ma 2.0 jest jedynie 2.8 (niestety) - rozmycie będzie ale na 45mm @1.8 będzie jeszcze lepsze.
    Krystyna1975, Sigma 60mm też nie ma 2.0 lecz, 2.8 - myślę, że ona spokojne może egzystować obok mZD45mm u portretowca zapaleńca - będzie namiastka 135mm z FF. Ja pewnie skompletuję oba

PS
    17mm1.8 z wyglądu jest faktycznie seksi

Zestaw dla miłośnika stałek, w mZD, to 12/2.0, 17/1.8, 25/1.4, 45/1.8 i 75/1.8 ... jest w czym wybierać.
    Uuuuu, nie zwróciłem uwagi. Popatrz, bawiłem się nim w Chełmnie i mi uciekło. To jednak moje 14-35 z dużego systemu jest The best mimo ograniczonego zakresu
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Tak, masz rację. Mój błąd. To są niedrogie (jak na obiektywy) "szkiełka", więc spokojnie można je oba nabyć.

---------- Post dodany o 08:37 ---------- Poprzedni post był o 08:30 ----------

Cytat Zamieszczone przez mavierk Zobacz posta
    Trochę mi głupio ale.. nie podoba mi się 45tka z wyglądu.
    A Ty chcesz szpanować, czy zdjęcia robić, że się tak zapytam. Nie porównuj 45 z 17, bo to zupełnie inne obiektywy - z inną perspektywą. Sigma 60 mm f/2.8 i 17 f/1.8 - też "przyjemny" zestaw, chociaż ja zdecydowanie bym wolała 12 mm f/2.0 (do krajobrazu i architektury - miodzio). A swoją drogą, to Panasonik albo Olympus mogliby pomyśleć o "stałce" 7 mm f/2.8 lub f/4 :P Zoom zoomem, ale taka "stałeczka" do architektury to byłoby cóś
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 5.11.13 o 10:59