Cześć, kupiłem sobie na wakacje sobie Panasonica GF1 i po kilku tygodniach 14/2.5 do zestawu (bo nie miałem kasy na nic lepszego a nie chciałem zooma).
Teraz tak się składa, że mam możliwość zafundowania sobie nowego obiektywu ale jestem pełen wątpliwości co do wyboru.
Słoik, który aktualnie posiadam jest bardzo przyjemny w użyciu. Dobrze się nim robi zdjęcia na imprezach czy wyjazdach ale w sytuacji, gdy chciałbym uzyskać zdjęcie z rozmytym tłem bądź też zrobić jakiś portret to już nie jest tak lekko. Znowu byłbym daleki od uznania, że koniecznie chcę 45tkę, mimo iż wydaje mi się, że to może być najlepszy pomysl (28 + 90mm) ale... znalazłem 17/1.8 w cenie 20/1.7 i... korci mnie żeby nawet wymienić 14tkę na to szkło i ewentualnie zamiast 45tki kupić przejściówkę pod Rokkora 58/1.4, którego posiadam i pobawić się tym szkłem, które może nie tak ostre to jednak jaśniejsze i lekko dłuższe (teoretycznie bardziej portretowe w tym przypadku).
Może macie jakieś pomysły? Specjalnie nie piszę ceny maksymalnej, bo mimo iż 75/1.8 nie uważam, żeby było mi potrzebne to.. eh...![]()

Odpowiedz z cytatem