Odp: [malutki] Canon EOS 100D
Jednak jeśli chodzi o nowy obiektyw 18-55 to widać, że Canon mocno stawia na filmowanie -kolejne szkło z silnikiem STM. Zastanawiam się, kiedy Nikon w końcu się ocknie i też wprowadzi takie obiektywy.
Dali dotykowy ekran, ciekawe co będzie można nim obsłużyć.
Jak dla mnie za mały, żeby się go wygodnie trzymało.
Ciekawe po co im kolejna entry-level lustrzanka. W dodatku jej główną cechą jest jej "małość". Przecież ludzie chcący mały aparat z dużą matrycą wpierw zajrzą do działu bezlusterkowców...
Chyba, że to tylko do filmowania ;p
W Media w koszu za 1899 PLN go widzę.
Ciekawe, że Canon całkowicie zlewa klientów-entuzjastów nastawionych na zaawansowane konstrukcje APS-C. Canon 6D to jest nadal duży wydatek - w dodatku aparat jest droższy i chyba słabszy od D-600. Po za tym na rynku są jedynie leciwe 60D i 7D. Nikon w tym czasie wprowadził już 2 modele w tym segmencie, Sony chyba jeszcze więcej. W dodatku ta matryca 18 pierdyli to już jest chyba słabsza od konkurencji m4/3 i Samsunga o liderach Sony/Fuji nie wspominając. Ja bym jednak nadal podtrzymywał tezę, że C należy czytać jak K. K jak Kodak.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
....
Jak dla mnie za mały, żeby się go wygodnie trzymało.
Te małe lustrzanki robią się jakieś takie nieproporcjonalne - dłuższe niż szersze, obawy, czy będzie się to wygodnie obsługiwało jak najbardziej uzasadnione...
Cytat:
Zamieszczone przez
Maciek_WM
Ciekawe po co im kolejna entry-level lustrzanka. W dodatku jej główną cechą jest jej "małość". Przecież ludzie chcący mały aparat z dużą matrycą wpierw zajrzą do działu bezlusterkowców...
...
Teoretycznie tak, w praktyce może być inaczej - gdy ktoś kupuje lustrzankę, często patrzy i liczy jaki zestaw obiektywów będzie mógł (musiał) nabyć... systemy bezlusterkowe mają w tym zakresie wiele słabych punktów. Owszem, w APS-C brak jest (a może ja nie znam) sensownego obiektywu o ogniskowej od ekw. 24mm. Zwłaszcza to widać u Canona z cropem 1,6... tym niemniej, można naprawdę fajną i praktyczną kolekcję szkieł zgromadzić nie rujnując się finansowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Kolejna nudna premiera.
O tyle nie nudna że jest dana podobno nowa matryca... zawsze można mieć nadzieję że będzie lepsza od dotychczasowych produktów Canona a taki zwiastun pewnie przez kilku fotografujących byłby mile przyjęty
---------- Post dodany o 09:14 ---------- Poprzedni post był o 09:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
.... Ja bym jednak nadal podtrzymywał tezę, że C należy czytać jak K. K jak Kodak.
oby Twoje słowa nie okazały się prorocze bo nic tak nie szkodzi rynkowi jak brak konkurencji. A jednak Canon jest konkurencją dla Sony-matrycowej trójki (Sony/Nikon/Pentax)
taka dygresja - pamiętam nie tak dawne czasy gdy taki 40D był obiektem pożądania i wzorcem aparatu dla zaawansowanego amatora czy początkującego profesjonalisty
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
O tyle nie nudna że jest dana podobno nowa matryca...
Tak, tak, Canon w każdym modelu chwali się nową matrycą, a od lat stosuje tę samą. Technologicznie to ten sam szrot, tyle że dodali piksele do detekcji fazy. Potwierdził to EOS-M.
Cytat:
Zamieszczone przez
Maciek_WM
Ciekawe po co im kolejna entry-level lustrzanka.
Do sprzedawania. Tak zwani zwykli użytkownicy kupią tego najwięcej ze wszystkich luster Canona, bo lustrzanka i Canon, a kosztuje mało. No i wybiorą fotoziutki robiące wesela za 500zł - jakość ta sama, co z 7D więc po co przepłacać? :)