Witam.
Oto fotki z pierwszego wyjścia w plener
1. f3,5/5s/ISO-100/14mm
2. f4,4/13s/ISO-1600/61mm
3. f5,1/3s/ISO-800/30mm
4. f3,5/3s/ISO-400/14mm
Wersja do druku
Witam.
Oto fotki z pierwszego wyjścia w plener
1. f3,5/5s/ISO-100/14mm
2. f4,4/13s/ISO-1600/61mm
3. f5,1/3s/ISO-800/30mm
4. f3,5/3s/ISO-400/14mm
witam, przy nr 1 nie wiem co jest celem, przejście czy plakaty:wink:, zaryzykuje ze plakaty...czyli różnorodność formy wzorów i kolorów, wiec polecam zdjęcie z bliska (czyli podstawy kadrowania) i większą przysłonę dla wyostrzenia...spróbuj rożne sposoby naświetlenia w kierunku ciekawej (nie zawsze prawidłowej ekspozycji), czasami rezultat może nas pozytywnie zaskoczyć:wink:.
Co do pozostałych zdjęć...po co te ISO takie wysokie...maksymalnie i to ekstremalnie 400, pamiętaj ze Olympus daje wspaniałe kolory ale też spore szumy, pozdrawiam i głowa do góry
Przy pierwszym zdjęciu miałem wizje przejścia stylizowanego na retro, a co do przysłony to kurcze nie mogłem jej bardziej przysłonić bo już zdjęcia zamazane wychodziły gdyż czas i tak już był ekstremalny jak na zdjęcia z łapy, choć teraz myślę że może jak by dał ISO200 a nawet 400 to coś by może lepiej to wyszło. A przy okazji dodam że te zdjęcie było robione jako jedno z ostatnich po godzinie 22 i bez lampy. A jak reszta zdjęć? Pewnie przy czwartym ktoś zwróci uwagę że krzywo:( bo tak mnie się to widzi ale czy to poprawne czy nie Sami ocenicie? Wracając do pierwszego zdjęcia to dopiero na piątym już myślałem o plakacie choć zdjęcie pewnie nie powala.. Dzięki za rady:) już się zabieram za lektury.
5. f5,6/5s/ISO-100/42mm
a tu po edycji:
Ciemne te zdjęcia i zafarb straszny. Pozwoliłem sobie tak na szybko trochę pogrzebać przy pierwszym, wystarczył XnView. Rozjaśniłem i zdjąłem sporo czerwonego. Jeżeli robisz zdjęcia w formacie raw, to możesz jeszcze lepiej je poprawić.
Załącznik 65084
Adambieg całkiem fajnie Ci to wyszło. Muszę zacząć ogarniać programy graficzny bo jak do tej pory to tylko działałem w paincie choć na kompie jest Olympus Master a wczoraj dołączył PS bo tak wiele o nim piszę na forum. Teraz jedynie potrzebny będzie tylko wolny czas bo ochota jest wielka:)
A co sądzicie o trzeciej i czwartej fotce?
3. Straszliwie ciemno... tak jak i na 4.
Ale na 4. dodatkowo leci kadr.
Najlepszym sposobem na jaśniejsze zdjęcia, to właściwa ekspozycja. Teraz, już niewiele da się zrobić.
Rozjaśnienie zdjęcia w programie to wzrost szumu, trzeba odszumiać a to powoduje spadek jakości.