witam, przy nr 1 nie wiem co jest celem, przejście czy plakaty, zaryzykuje ze plakaty...czyli różnorodność formy wzorów i kolorów, wiec polecam zdjęcie z bliska (czyli podstawy kadrowania) i większą przysłonę dla wyostrzenia...spróbuj rożne sposoby naświetlenia w kierunku ciekawej (nie zawsze prawidłowej ekspozycji), czasami rezultat może nas pozytywnie zaskoczyć
.
Co do pozostałych zdjęć...po co te ISO takie wysokie...maksymalnie i to ekstremalnie 400, pamiętaj ze Olympus daje wspaniałe kolory ale też spore szumy, pozdrawiam i głowa do góry
E-M1 i cała reszta wszystkiego czego potrzebuje!
zapraszam:
http://forum.olympusclub.pl/threads/...e-tylko-patrze
Przy pierwszym zdjęciu miałem wizje przejścia stylizowanego na retro, a co do przysłony to kurcze nie mogłem jej bardziej przysłonić bo już zdjęcia zamazane wychodziły gdyż czas i tak już był ekstremalny jak na zdjęcia z łapy, choć teraz myślę że może jak by dał ISO200 a nawet 400 to coś by może lepiej to wyszło. A przy okazji dodam że te zdjęcie było robione jako jedno z ostatnich po godzinie 22 i bez lampy. A jak reszta zdjęć? Pewnie przy czwartym ktoś zwróci uwagę że krzywobo tak mnie się to widzi ale czy to poprawne czy nie Sami ocenicie? Wracając do pierwszego zdjęcia to dopiero na piątym już myślałem o plakacie choć zdjęcie pewnie nie powala.. Dzięki za rady
już się zabieram za lektury.
5. f5,6/5s/ISO-100/42mm
a tu po edycji:
Ostatnio edytowane przez Crusik ; 31.05.12 o 10:35
E-510 - ZD 14-42 - ZD 40-150 - FL36
Adambieg całkiem fajnie Ci to wyszło. Muszę zacząć ogarniać programy graficzny bo jak do tej pory to tylko działałem w paincie choć na kompie jest Olympus Master a wczoraj dołączył PS bo tak wiele o nim piszę na forum. Teraz jedynie potrzebny będzie tylko wolny czas bo ochota jest wielka![]()
A co sądzicie o trzeciej i czwartej fotce?
Ostatnio edytowane przez Crusik ; 31.05.12 o 10:36 Powód: literówka
E-510 - ZD 14-42 - ZD 40-150 - FL36
3. Straszliwie ciemno... tak jak i na 4.
Ale na 4. dodatkowo leci kadr.
Najlepszym sposobem na jaśniejsze zdjęcia, to właściwa ekspozycja. Teraz, już niewiele da się zrobić.
Rozjaśnienie zdjęcia w programie to wzrost szumu, trzeba odszumiać a to powoduje spadek jakości.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA