Odp: Co zakupić najpierw?
Moim zdaniem Pen E-P3 jest dla Ciebie odpowiedni, co do lustrzanki to E-620. Co do Canona to nie to forum.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
(...)Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa zestawy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów?(...)
Na poczatek, zanim wejdziesz w jakikolwiek system, rozejzalbym sie za ksiazkami o podstawach fotografii.
Pozdrawiam
Witam !
Co do Canona to fajny jest 5D MKII.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
heyahero
Na poczatek, zanim wejdziesz w jakikolwiek system, rozejzalbym sie za ksiazkami o podstawach fotografii.
Ech, niektórzy to potrafią całą zabawę popsuć juz na początku :mrgreen:
A ile na początek jesteś w stanie wydać? Pytam serio.
Pena ze stalkami jasnymi bym Ci na początek zaproponował - jak będziesz chciał więcej to do 5Dmk2 lub D700 zawsze można powoli dozbierać . Nie podałeś jakim rodzajem fotografii chciałbyś się zajmować.
Pozdrawiam AP.
przeanalizuj sobie czego więcej bedziesz fotografował na początku. Skoro i tak chcesz 2 systemy to pewnie wiesz dlaczego dwa i wiesz że każdy system będziesz uzywał do czego innego.
Reporterka uliczna - tu będzie moim zdaniem królował mikrus mały niepozorny cichy niezauważalny, którego nawet nie przykładasz do oka
krajobrazy - mikrusem z powodzeniem zawojujesz. Jedyna wada dla mnie to problem ze stosowaniem szarych połówek HITECH czy COKIN na malutkich obiektywach ale to niuans. PEN sprawdzi się super
ludzie - tu zależy czy w ruchu i akcji czy nie. generalnie pen tez sie super sprawdzi :)
jesli natomiast na dzieńdobry bedziesz chciał robić dynamiczne akcje które wymagają od Ciebie i aparatu szybkiej reakcji to DSLR bedzie lepszym wyborem.
Ja pewnie wszedłbym na początek w PENa jesli chcesz się uczyć podstaw to spokojnie mozesz to zrobić PENem a aparat ma wiele zalet takich o których wspomniałem wczesniej.
Kamol3 - kup sobie na start E-PL1 i nie zwlekaj z tym za długo. Dostaniesz bardzo dobry obrazek, całkiem przyzwoity kit, zabawy i nauki co niemiara. Aparat teraz jest wyprzedawany za czapkę gruszek. Poużywasz trochę, będziesz wiedział czego chcesz, w którą stronę iść.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Kamol3 - kup sobie na start E-PL1 i nie zwlekaj z tym za długo. Dostaniesz bardzo dobry obrazek, całkiem przyzwoity kit, zabawy i nauki co niemiara. Aparat teraz jest wyprzedawany za czapkę gruszek. Poużywasz trochę, będziesz wiedział czego chcesz, w którą stronę iść.
Oooo. I to jest właściwy kierunek. Jak się wciągniesz to prędzej czy później, będziesz wiedział czego potrzebujesz. A wiele na początek nie wydasz.