Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Co zakupić najpierw?

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Co zakupić najpierw?

Przymierzam się do zakupu aparatu. Natomiast nie wiem, co kupić najpierw, czy lustrzankę, czy jednego z m4/3. Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa zestawy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów? Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie. Co polecacie na początek i jaki model aparatu? Jeżeli chodzi o lustrzankę, to chciałbym wejść w system Canon'a, a m4/3 to PEN. Z góry dziękuję za pomoc.

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Co zakupić najpierw?

Moim zdaniem Pen E-P3 jest dla Ciebie odpowiedni, co do lustrzanki to E-620. Co do Canona to nie to forum.
    Pozdrawiam
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    (...)Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa zestawy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów?(...)
    Na poczatek, zanim wejdziesz w jakikolwiek system, rozejzalbym sie za ksiazkami o podstawach fotografii.

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Co do Canona to fajny jest 5D MKII.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Na poczatek, zanim wejdziesz w jakikolwiek system, rozejzalbym sie za ksiazkami o podstawach fotografii.
    Ech, niektórzy to potrafią całą zabawę popsuć juz na początku
    The question is: What is a Mahna Mahna?

yendash
    Gość

A ile na początek jesteś w stanie wydać? Pytam serio.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Pena ze stalkami jasnymi bym Ci na początek zaproponował - jak będziesz chciał więcej to do 5Dmk2 lub D700 zawsze można powoli dozbierać . Nie podałeś jakim rodzajem fotografii chciałbyś się zajmować.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

przeanalizuj sobie czego więcej bedziesz fotografował na początku. Skoro i tak chcesz 2 systemy to pewnie wiesz dlaczego dwa i wiesz że każdy system będziesz uzywał do czego innego.

Reporterka uliczna - tu będzie moim zdaniem królował mikrus mały niepozorny cichy niezauważalny, którego nawet nie przykładasz do oka
    krajobrazy - mikrusem z powodzeniem zawojujesz. Jedyna wada dla mnie to problem ze stosowaniem szarych połówek HITECH czy COKIN na malutkich obiektywach ale to niuans. PEN sprawdzi się super
    ludzie - tu zależy czy w ruchu i akcji czy nie. generalnie pen tez sie super sprawdzi

jesli natomiast na dzieńdobry bedziesz chciał robić dynamiczne akcje które wymagają od Ciebie i aparatu szybkiej reakcji to DSLR bedzie lepszym wyborem.

Ja pewnie wszedłbym na początek w PENa jesli chcesz się uczyć podstaw to spokojnie mozesz to zrobić PENem a aparat ma wiele zalet takich o których wspomniałem wczesniej.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Kamol3 - kup sobie na start E-PL1 i nie zwlekaj z tym za długo. Dostaniesz bardzo dobry obrazek, całkiem przyzwoity kit, zabawy i nauki co niemiara. Aparat teraz jest wyprzedawany za czapkę gruszek. Poużywasz trochę, będziesz wiedział czego chcesz, w którą stronę iść.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Kamol3 - kup sobie na start E-PL1 i nie zwlekaj z tym za długo. Dostaniesz bardzo dobry obrazek, całkiem przyzwoity kit, zabawy i nauki co niemiara. Aparat teraz jest wyprzedawany za czapkę gruszek. Poużywasz trochę, będziesz wiedział czego chcesz, w którą stronę iść.
    Oooo. I to jest właściwy kierunek. Jak się wciągniesz to prędzej czy później, będziesz wiedział czego potrzebujesz. A wiele na początek nie wydasz.