Panas 14-45 czy 14-42? Który wybrać?
Wracam jako ten syn marnotrawny w łono 4/3. Co prawda w wydaniu mikro, ale zawsze to 4/3. ;-)
Zanabyłem drogą kupna Panasa GF1. I potrzebuję do niego kita. Czytałem trochę w necie, ale jak to w takich sytuacjach bywa - głupszy jestem po lekturze niż przed.
Warto zapłacić więcej za starego kita?
Odp: Panas 14-45 czy 14-42? Który wybrać?
po moich ostatnich zakupach do mikrusa E-PX zdecydowałem się na pansa 14-45 obmacałem olkowego kita w sklepach i jakoś mnie irytowało że trzeba otwierać/zamykać ech .. padło na pasikonika :) miałem w ten weekend w górach jak to zwykle bywa 28mm za wąsko a 45mm za krótko może w przyszłości 14-150 albo 14-140?
Cytat:
Zamieszczone przez
micky
po moich ostatnich zakupach do mikrusa E-PX zdecydowałem się na pansa 14-45 obmacałem olkowego kita w sklepach i jakoś mnie irytowało że trzeba otwierać/zamykać ech .. padło na pasikonika :) miałem w ten weekend w górach jak to zwykle bywa 28mm za wąsko a 45mm za krótko może w przyszłości 14-150 albo 14-140?
Ale patrząc na wersję 14-42 II R wcale nie trzeba go odblokowywać, żeby zaczynać z nim pracę. Ruch jak przy zmianie ogniskowej i można pstrykać. Jedynie przy składaniu trzeba przesunąć ten dzynks na obiektywie. Wracając do samego zuikacza - myślałem, że będzie gorzej. Jednak w centrum wydaje się być przyzwoicie ostry, a i sama korekcja beczki i winiety jest do przełknięcia.
Ani 14-45, ani starego kita (tyle co w Zamościu) u siebie nie miałem.
Pozdrawiam
Orientuje się ktoś po ile chodzi 14-45 (stara wersja)? W tej chwili na Allegro jest tylko jeden - licytacja.
Starsza wersja ponoć jest lepsza optycznie, chociaż widziałem różne porównania i nie zawsze to było takie oczywiste. Na pewno jest mniej plastikowa i ma przełącznik stabilizacji obrazu, co bardzo ułatwia obsługę. Nie trzeba grzebać w menu.
Janeczek dzięki za linki baardzo fajne i nawet coś miga i się zmienia fajne kolorowe wykresy ale nie wiem "o soo chodzi" w tym porównaniu wytłumaczy mi ktoś łopatologicznie, który jest lepszy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Cytat:
Orientuje się ktoś po ile chodzi 14-45 (stara wersja)?
Sprzedałem swojego niedawno za 480PLN. Miał 2 miesiące, więc można powiedzieć - prawie nówka
aha, miałem obydwa, i 14-42 i 14-45. Na moje oko amatora 14-45 był lepszy - ostrzejszy, subiektywnie lepsze kolory + lepsze wykonanie
14-45 Panasa jest best ever so far.
14-42 mydli po rogach i w ogole jakies takie niedorobione.
Olkowe 14-42 najlepsze od E-PL1, ale rozkladane i bez stabilizacji na Panasie.
Rafal,
uderz do Jara z allegro (Wroclaw bodajze), jak ma zestaw to Ci rozlozy na czesci...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
14-45 Panasa jest best ever so far.
uderz do Jara z allegro (Wroclaw bodajze), jak ma zestaw to Ci rozlozy na czesci...
Nie musisz uderzać. Jaro oferuje 14-45 za 699 zł + koszty wysyłki w dziale 4/3.
A ja właśnie sprzedaję (kupiony od Jaro w czerwcu br) https://forum.olympusclub.pl/threads...-ASPH.-M.O.I.S.