Problem z filtrem polaryzacyjnym
Kupiłem filtr polaryzacyjny kołowy jakiejś firmy ,,HAIDA'', i jakoś nie widzę pozytywnych efektów jego stosowania kosztował ,,aż 40 zł''.
Proszę o radę co kupić żeby było widać efekty.
Ps.
kupiłem filtr UV z powłokami anty refleksyjnymi też tej firmy - dużo lepsza ostrość i kolory /z tego jestem zadowolony/
leszekkl
Odp: Problem z filtrem polaryzacyjnym
pokaz fotkę z polara i bez najlepiej, i wyjasnij co jest w/g Ciebie nie tak
3 załącznik(ów)
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE][/QUOTE] praktycznie nie ma różnicy
Różnica jest, polar zadziałał, zlikwidował odbicia światła z TV oraz lewej szybki w witrynce. Druga różnica to oczywiście większe szumy z polarem - masz ISO 400 bez i ISO 800 z polarem. Proponuję nie ustawiać AUTO ISO.
Jak chcesz zaobserwować działanie filtra polaryzacyjnego to najlepiej wybierz się w słoneczny dzień na jakąś zieloną łąkę i poobserwuj kręcąc polarem jak zmienia się kolorystyka traw w związku z likwidowaniem odbić światła na ich powierzchni. A jak Ci się nie chciałoby, to możesz pokręcić nim kierując obiektyw na niebo i poobserwować jak zmienia kolor. Wtedy zobaczysz czy Cię taki efekt satysfakcjonuje i czy warto kupować jakiś lepszy filtr.
Na tych zdjęciach tak jak napisał Romek widać działanie filtra, ale by np. zlikwidować odbicia na tej głównej szybie, chyba musiałbyś ustawić się do niej pod innym kątem.
Spróbuj zrobić zdjęcie nieba na świeżym powietrzu. Najlepiej na statywie raz umieszczając filtr a raz go zdejmując(aby mieć ten sam obraz). Sprawdź czy nie widzisz różnicy? Czasami w przypadku tańszych CPL tak może być, że niewiele dają. Wiem to z własnego doświadczenia. Na obiektywie 58mm uzywałem filtru taniego firmy SELCO i byłem zadowolony widziałem znaczącą różnicę. Na obiektyw 67mm kupiłem CPL firmy MASSA i moge stwierdzić, że to pieniądze wyrzucone w błoto (dlatego musiałem kupić ponownie filtr ale tym razem już nie oszczędzałem i kupiłem Marumi za 119 zł). Poza niebem z chmurami najlepiej, możesz też popróbować np na szybach samochodów, tam CPL powinien ładnie stłumić odbicia. Daj znać jak próby. Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Pierwsze zdjęcie - z polarem / następne bez + filtr [QU OTE]
praktycznie nie ma różnicy[/QUOTE]
Moim zdaniem, kiepsko zadziałał-witryna okienka po prawej-całe w odbiciach
Dziękuję wszystkim za rady /jestem stolarzem i produkuję meble, z tego powodu robię zdjęcia reklamowe mebli dla klientów mam problem z odbiciami na gładkich powierzchniach,szybach,uchwytach itd. jeszcze raz dzięki
leszekkl
Dziękuję ,,cissic'' ciekawe artykuły -myślałem o ,,hoya'' nie kupiłem bo trochę za drogo - skąpstwo nie popłaca kupię i spróbuję.