Czasami tu i tam można wyczytac że grip w E1 sprawia że prędkość AF szkła 50-200 wzrasta.
1. Czym to jest spowodowane ?
2. Więcej prądu ?
3. Bardzo mnei ciekawie jak to jest z innymi szkłami ? Też wzrasta prędkość AF ?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Czasami tu i tam można wyczytac że grip w E1 sprawia że prędkość AF szkła 50-200 wzrasta.
1. Czym to jest spowodowane ?
2. Więcej prądu ?
3. Bardzo mnei ciekawie jak to jest z innymi szkłami ? Też wzrasta prędkość AF ?
Pozdrawiam
Tak czysto teoretycznie , ale pewnie da sie to zmierzyć to pojemnosć bateri nie jest bez znaczenia dla szybkosci pracy AF wszak ten soczewki i tubus ciąga silniczek. Prąd rozruchu tego motorka jest wiekszy niż prąd pracy ciagłej tak ,że w tych okolicznosciach wieksza pojemność większy chwilowy prąd oddany , a tym samym większy moment w silniczku i subiektywnie może się to przełożyć na jakby szybsze działanie AF. UFFFFFF ale sie nawymądrzalem.
złote myśli Robina :P :P
A czy w przypadku innych szkieł występuje wzrost prędkości AF, bo narazie tylko słyszałem o 50-200, ale logicznie rzecz biorąc powinno byćpodobnie w innych szkłach. Czy może ktoś to potwierdzić?
EDIT: blady gdzie twój tekst o czaku :D
jeszcze się okaże że połowa ekipy pobiegnie po gripy, póki są...
grip niegłupia sprawa, ale sprzęt się strasznie rozrasta i trzebaby torbę zmieniać...
Kiedyś kolega taki ambitniejszy fotografik mówi do mnie tak( canoniarz z 20D) wiesz co jak robie foty na tym kitowym szkielku to akumulator działa i działa , jak doczepię tego dużego białego zoma to mam wrażenie ,że szybciej się wyczerpuje. To chyba potwierdzenie tego co wcześniej napisałem , nie używa gripa.
KaarooL jedna duża torba to piękna sprawa , ja się pałętam z dwoma w jednej aparat z obiektywem , w drugiej lampa , pierółki i drugi obiektyw - zupełnie bez sensu
Dwa akumulatory w gripie pracują równolegle. Dzięki temu pakiet ma dwukrotnie mniejszą rezystancję wewnętrzną a co za tym idzie dwukrotnie większą wydajnośc prądową oraz tylko połowę spadku napięcia na rezystacji wewnętrznej ogniwa. Np. przy dwukrotnie większym pradzie pobieranym przez aparat akumulatory są w stanie utrzymać takie same napięcie. Przełożenie tego na praktyczny efekt zapewne jest widoczne. Nie należy się jednak spodziewać cudów. To nie jest dwukrotny wzrost napięcia a co za tym idzie mocy. To pojedyncze procenty. W najlepszym wypadku kilkanaście %.
Mam pytanie: .......
Juz nieaktualne. Znalazłem własnie na nie odpowiedź :)
Niestety nie mogę teraz tego znaleźć.... ale gdzieś natrafiłem na (jeśli dobrze pamiętam) oficjalne stwierdzenie, że battery grip zwiększa prędkość AF nawet do 30% (w zależności od obiektywu).
W skrajnych przypadkach, być może tak? Nie testowałem z największymi szkłami, bo mnie na nie nie stać. Teoretycznie jest to możliwe, ale obciążenie silnika napędzającego mechanizmy musiałoby być wielokrotnie większe. Biorąc pod uwagę masę takiego ED300 w stosunku do EZ1445, kto wie?