Czasami tu i tam można wyczytac że grip w E1 sprawia że prędkość AF szkła 50-200 wzrasta.
1. Czym to jest spowodowane ?
2. Więcej prądu ?
3. Bardzo mnei ciekawie jak to jest z innymi szkłami ? Też wzrasta prędkość AF ?
Pozdrawiam
Czasami tu i tam można wyczytac że grip w E1 sprawia że prędkość AF szkła 50-200 wzrasta.
1. Czym to jest spowodowane ?
2. Więcej prądu ?
3. Bardzo mnei ciekawie jak to jest z innymi szkłami ? Też wzrasta prędkość AF ?
Pozdrawiam
było sobie życie
Tak czysto teoretycznie , ale pewnie da sie to zmierzyć to pojemnosć bateri nie jest bez znaczenia dla szybkosci pracy AF wszak ten soczewki i tubus ciąga silniczek. Prąd rozruchu tego motorka jest wiekszy niż prąd pracy ciagłej tak ,że w tych okolicznosciach wieksza pojemność większy chwilowy prąd oddany , a tym samym większy moment w silniczku i subiektywnie może się to przełożyć na jakby szybsze działanie AF. UFFFFFF ale sie nawymądrzalem.
złote myśli Robina :P :P
A czy w przypadku innych szkieł występuje wzrost prędkości AF, bo narazie tylko słyszałem o 50-200, ale logicznie rzecz biorąc powinno byćpodobnie w innych szkłach. Czy może ktoś to potwierdzić?
EDIT: blady gdzie twój tekst o czaku![]()
było sobie życie
jeszcze się okaże że połowa ekipy pobiegnie po gripy, póki są...
grip niegłupia sprawa, ale sprzęt się strasznie rozrasta i trzebaby torbę zmieniać...
Kiedyś kolega taki ambitniejszy fotografik mówi do mnie tak( canoniarz z 20D) wiesz co jak robie foty na tym kitowym szkielku to akumulator działa i działa , jak doczepię tego dużego białego zoma to mam wrażenie ,że szybciej się wyczerpuje. To chyba potwierdzenie tego co wcześniej napisałem , nie używa gripa.
KaarooL jedna duża torba to piękna sprawa , ja się pałętam z dwoma w jednej aparat z obiektywem , w drugiej lampa , pierółki i drugi obiektyw - zupełnie bez sensu
Dwa akumulatory w gripie pracują równolegle. Dzięki temu pakiet ma dwukrotnie mniejszą rezystancję wewnętrzną a co za tym idzie dwukrotnie większą wydajnośc prądową oraz tylko połowę spadku napięcia na rezystacji wewnętrznej ogniwa. Np. przy dwukrotnie większym pradzie pobieranym przez aparat akumulatory są w stanie utrzymać takie same napięcie. Przełożenie tego na praktyczny efekt zapewne jest widoczne. Nie należy się jednak spodziewać cudów. To nie jest dwukrotny wzrost napięcia a co za tym idzie mocy. To pojedyncze procenty. W najlepszym wypadku kilkanaście %.
Mam pytanie: .......
Juz nieaktualne. Znalazłem własnie na nie odpowiedź![]()
E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść
Niestety nie mogę teraz tego znaleźć.... ale gdzieś natrafiłem na (jeśli dobrze pamiętam) oficjalne stwierdzenie, że battery grip zwiększa prędkość AF nawet do 30% (w zależności od obiektywu).
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
W skrajnych przypadkach, być może tak? Nie testowałem z największymi szkłami, bo mnie na nie nie stać. Teoretycznie jest to możliwe, ale obciążenie silnika napędzającego mechanizmy musiałoby być wielokrotnie większe. Biorąc pod uwagę masę takiego ED300 w stosunku do EZ1445, kto wie?