Motocyklowe Mistrzostwa Polski (IV runda, tor Poznań) - może jutro scrollnę na rundę V.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Motocyklowe Mistrzostwa Polski (IV runda, tor Poznań) - może jutro scrollnę na rundę V.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
Pozdrawiam
Fajny repotrtażyk.
Czekam na kolegów-strażników miar i jednostek, którzy stwierdzą, że za dużo zdjęć i skrócili by ten reportaż o trzy, cztery kadry :)
Szkoda, że w zdjęciach nie ma exif'ów.
11 12 13.... bomba. 11 świetny moment złapany. Wszystkie ostre . Ciekawe. Powiem tyle... też chciałbym tam być ale .....
Robiłeś jakimś E-cośtam ?
Fajny reportaż :) RE co to za szkło, 50-200?
Wypadkowe: 1/200 f/2.8 ISO 200, C-AF, M.
Wcześniejsze (te z winkla od przodu)
1/125, f/4,5, ISO 100, C-AF, M.
Tryb AF punktowy aktywny, zazwyczaj cofnięty w przeciwną do kierunku jazdy stronę.
Stabilizacja IS-2.
Wszystkie kadry kompletne na szerokość, cięte z góry, bo paskudne tam otoczenie. W PL niestety banery na płotach są okropne.
Pozdrawiam
a próbowałeś IS w trybie 1szym? Bo ja mam niejaki problem z IS w E-3, podejrzewam że nie tylko ja, ale system. Może sam coś z doświadczenia skrobniesz o zastosowaniu IS przy fotkach obiektów w ruchu. Najlepeij gdyby ten ruch nie był idealnie w jednej płaszczyźnie (panning). Bo mi wychodzi że robienie takich fot ze stabilizacją pogarsza wynik, jakby IS przeszkadzał w takiej fotce. Z góry dziękuję
Zdjęcia w ruchu z tego reportażu podobają mi się najbardziej.
Przecież po to jest tryb 2 by używać go przy panoramowaniu... Oczywiście tryb 1 będzie przeszkadzać, bo aparat będzie trzymać matrycę w miejscu tak długo jak się da, po czym skoczy do jakiejś nowej pozycji, z której znów będzie stabilizować obraz, i tak w koło aż do chwili gdy zamknie się migawka. Nie próbowałem czegoś takiego, ale wyobrażam sobie że powinno powstać coś na kształt schodków.
Ale ten problem dotyczy wszystkich technik stabilizacji. W Nikosiach jest VR Active, w Canonach też.
Pozdrawiam
Panoramowanie to rozgryzłem ale zadaję sobie pytanie jak to jest z ruchem nieregularnym ( np śmigłowiec, który porusza się do przodu i w górę np, dodatkowo aparat trzymam uniesiony pod kątem do góry, co być może , ma wpływ na układ IS )?
Czy lepiej wakich przypadkach nie używać w ogóle IS? Jeśli tak to szkoda. ..
Nie wiem na jakiej zasadzie działa VR w Nikkorach i IS w Coanonach, wiem że też ma 2 tryby. I od znajomych spotterów słyszałem że mają na stałe włączony układ pion/poziom.
Wiesz coś więcej? To podziel się proszę wiedzą bo mi to sen spędza z powiek