I ja rowniez z mila checia dolacze by podzielic sie swoimi poczatkami z zabawa w fotografią. Bede bardzo wdzieczny za uwagi i komentarze!
1.
2.
3.
4.
Wersja do druku
I ja rowniez z mila checia dolacze by podzielic sie swoimi poczatkami z zabawa w fotografią. Bede bardzo wdzieczny za uwagi i komentarze!
1.
2.
3.
4.
Ciekawie pokazujesz kolor, nad kompozycją kadru mógłbys jeszcze popracować.
I tak,
1. Piękny bokeh, naturalne światło i obcięte źdźbło a caly kłos zbyt centralnie.
2. Ładnie rzomazane swiatło, odbior psuja mi boki, wykadrowalbym w kwadrat albo umieścił "kolo" niecentralnie.
3. Znów przyjemne światło i kolor ale kiepska kompozycja. Albo było przesunąc sie w prawo, żeby pomnik byl bliżej lewej krawędzi i nie "leżał" na budynku, albo teraz spróbował rattowac kadr, obcinając lewa strne i kawałek ściany.
4. Umieszczony centralnie kosciól jest OK, wyprostowqałbym tylko walące się ściany.
2- wszystkie światła stałe są prześwietlone. Spróbuj przy wywoływaniu z RAW-a zmniejszyć ekpozycję ("koło" wyjdzie ciemniejsze). Boki można wyciąć ale dołu się nie da, poza tym młyn musi mieć podstawę. ;)
no wlasnie i tu byl moj blad gdyz jak RAWa wywolalem to go usunalem a zmarzniety "walczylem" zeby osiagnac jakis kompromis - kolo ladnie doswietlone, ale dol daje po oczach - niestety jak rano sie obudzilem bylem zly ze RAWy juz sa dawno usuniete moglem sie wstrzymac i przespac z tym jak to zrobic.Cytat:
Zamieszczone przez helmuth
Rawy mozesz bezproblemowo odzyskac,nawet jak karte formatowales.Cytat:
Zamieszczone przez WildLight
Co do fotek to tak jak Ci wyzej.
Kolo postaraj sie,zeby kolem bylo,dol mozesz na warstwach poprawic.Popracuj nad kadrowaniem,czasem lepiej aparat odwrocic o 90°.(pierwsza i ostatnia)
A moze tak te kolo
No to lipa, może da się jeszcze coś poprawić w PS, ale to już może ktoś inny się wypowie (ja nie mam PS :razz: )
Numer 2 wygląda fajnie ale kompozycja niebyt dobra. Wykorzystaj sugestie moich przedmówców a będzie lepiej ;)
nie wiem czemu ale jakos nie jestem zwolennikiem robienia zdjec w kadrze pionowym jednak nie bede sie spieral te zdjecia o ktorych pisaliscie po zmianie kadru bylyby duzo lepsze - a zatem trzeba wprowadzic poprawki :)
Zdjecie z dzis tzn w sumie juz z wczoraj ;)
5.
Ładny kadr, aż czuje się wiosnę ;)
A nie przeszkadza ten kawalek drzewa po lewej i lodygi na dole? bo wlasnie co do tego nie jestem pewien - zatem sie pytam;)Cytat:
Zamieszczone przez rocco