czy byłaby szansa aby ktoś mi wysłał rawy z tego kompakcika wykonane w jakimś pomieszczeniu czy w takich średniej jakości warunkach oświetleniowych na ISO 2000, 3200, 6400 ? Byłbym wdzięczny :)
Wersja do druku
czy byłaby szansa aby ktoś mi wysłał rawy z tego kompakcika wykonane w jakimś pomieszczeniu czy w takich średniej jakości warunkach oświetleniowych na ISO 2000, 3200, 6400 ? Byłbym wdzięczny :)
Towarzysze stała się rzecz straszna !!!
Wróciłem do domu i chciałem zrobić kilka fotek. Biorę aparat,włączam i .... (bip) i nic więcej! Tylko coś zapipczał i się nie włączył. Pomyślałem, bateria pewnie siadła. Podłączam, ale zero reakcji nie świeci się nic. Aparat padł! Czy może to być jakieś zawieszenie aparatu czy coś?
Wyjmowałem baterię wkładałem i nic.
Kupowałem w Euro RTV przez internet, 10 dni jeszcze nie minęło więc może zwrócę? Myślicie, że takie coś przejdzie?
Do 14 dni od daty zakupu sprzedający ma obowiązek wymienić sprzęt na nowy. Tak stanowi Polskie prawo handlowe. Często sprzedawcy nie chcą tego robić i oferują ewentualne odesłanie sprzętu do serwisu ale jak się uprzesz i postraszysz to muszą wymienić na sprawny egzemplaż.
Zapomnij o przyzwoitej jakości zdjęć aparatem z tak małą matrycą i to nie tylko tym modelem. Jeżeli chodzi o takie wartości ISO to jedynie Pentax K-R (z aparatów które miałem) dawał obrazek akceptowalnej jakości przy ISO 6400. Co nie znaczy dobrej czy bardzo dobrej ale po niewielkiej obróbce RAW-a dało się to oglądać. Do ISO 3200 było wręcz bardzo dobrze tylko, że to jest lustro z matrycą APS-C.Cytat:
czy byłaby szansa aby ktoś mi wysłał rawy z tego kompakcika wykonane w jakimś pomieszczeniu czy w takich średniej jakości warunkach oświetleniowych na ISO 2000, 3200, 6400 ? Byłbym wdzięczny
Przyzwoitej jakości możesz się spodziewać jedynie do ISO 1600, nic więcej. We wcześniejszych postach były moje paczki do pobrania ze zdjęciami w RAW o różnej wartości ISO. Możesz sobie ściągnąć i porównać.
A gdzie Ci je wysłać? A chcesz z lampą czy bez?
Lustrzanek już mam wystarczająco i nie potrzebna mi kolejna więc pentax odpada :) Teraz szukam kompaktu z przyzwoitą matrycą i światłem dlatego xz-2 to jeden z 4-ch, które biorę pod uwagę. Wiem że to nie taka jakość jak z lustra ale patrząc na niektóre zdjęcia z iso 2000-3200 to tragedii nie ma i moze by wystarczyło tylko chce właśnie wrzucić rawa do obróbki i zobaczyc ile się z tego da wyciągnąć :)
Przeszukam wątek - dzięki ;)
Proszę bardzo - https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7agCytat:
Przeszukam wątek - dzięki
Właśnie z tego samego powodu co Ty sprzedałem lustro i zakupiłem XZ-2. Po przekopaniu mnóstwa for i przeczytaniu takiej samej ilości testów mój wybór padł na XZ-2 właśnie i jak się okazuje nie mógł być lepszy :)
@sam13 - w tym aparacie masz obiektyw o jasności 1/1.8-2.5!
Przed prawie półtora roku odkąd używam, ani raz nie musiałem przekroczyć iso 1600.
pozdr