Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Dość istotny problem poruszyłeś. Nie wiem jak w E-M10 ale w E-M5 oryginalna ładowarka ładuje do 8,8V czyli 4,4V na ogniwo, co z jednej strony powoduje wzrost pojemności a z drugiej skraca żywotność akumulatora. Np. akumulatory do zastosowań militarnych ładuje się do 3,92 V aby wydłużyć żywotność, standard to 4,2V. Wnioski nasuwają się same, zresztą easy_rider wspominał, że oryginalna ładowarka psuje akumulatorki i coś w tym jest. Ja w każdym razie rozładowuję do momentu gdy zaświeca się ostrzeżenie w aparacie i jak na razie raczej na tym źle nie wyszedłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
... Nie wiem jak w E-M10 ale w E-M5 oryginalna ładowarka ładuje do 8,8V czyli 4,4V na ogniwo, co z jednej strony powoduje wzrost pojemności a z drugiej skraca żywotność akumulatora. Np. akumulatory do zastosowań militarnych ładuje się do 3,92 V aby wydłużyć żywotność, standard to 4,2V. Wnioski nasuwają się same, zresztą easy_rider wspominał, że oryginalna ładowarka psuje akumulatorki i coś w tym jest. ...
Przyznam aż tak nie wnikałem. W każdym razie w mojej oryginalnej ładowarce od Panasonica G1 podane jest napięcie wyjściowe 8,4V / 0,65A
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Przyznam aż tak nie wnikałem. W każdym razie w mojej oryginalnej ładowarce od Panasonica G1 podane jest napięcie wyjściowe 8,4V / 0,65A
Generalnie te 8,4V to standard i chińskie ładowarki też tyle mają. Ładowarka do Olympusa BCN-1 ma podane (na spodzie - może ktoś sprawdzi jak to jest w tej do E-M10) 8,7V. Mierzyłem napięcie na naładowanym akumulatorze i było 8,8V.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
(na spodzie - może ktoś sprawdzi jak to jest w tej do E-M10)
8,35V/ 0,4A
Czuwaj!
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
8,35V/ 0,4A
Czuwaj!
Czyli standard, nie forsują pojemności kosztem żywotności :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.
W moim OMD EM10 wskaźnik baterii jest pokazywany cały czas:) Po wybudzeniu, przed zaśnięciem oraz w ciągu całej życiowej aktywności:-P
Po prostu jest tam sobie na stałe:)
Faktycznie szkoda, że procentowo nie podaje ile jeszcze żywota zostało w baterii...
Z mojego (niedługiego na razie) doświadczenia z EM10 - gdy pojawiają się dwie kreski na wskaźniku baterii, to zostało ok 100 (?) zdjęć do "czerwonego alarmu";) - pewnie gdy nie używa się zupełnie dużego LCD, to nieco więcej.
PS
Posty 1,001 - O rrrany, to ja tyle gadam:oops:?! To się musi zmienić!:???:
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski. Używany był głównie wyświetlacz, zostało wyłączone wi-fi, a stabilizacja uruchamia się dopiero po naciśnięciu spustu migawki, w tryb uśpienia aparat przechodzi po 1 minucie. Dam znać, ile jeszcze wyciągnie, ale wygląda na to, że jest co najmniej tak samo, jeśli nie lepiej jak w e-pl2.
Podsumowując obserwacje żywotności akumulatora: maluch zrobił 540 zdjęć i nakręcił 15 minut filmów do momentu "czerwonego alarmu", po pojawieniu się dwóch kresek cyknęłam grubo ponad 100 fotek. Nie narzekam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Podsumowując obserwacje żywotności akumulatora: maluch zrobił 540 zdjęć i nakręcił 15 minut filmów do momentu "czerwonego alarmu", po pojawieniu się dwóch kresek cyknęłam grubo ponad 100 fotek. Nie narzekam :)
Wygląda na to, że miałem pecha ;) W sumie dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Wygląda na to, że miałem pecha ;) W sumie dobrze.
Może dostałeś świeżą baterię, ten typ osiąga pełna wydajność po kilku cyklach ładowania.
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i od dzisiaj posiadaczem E-M10. Niestety mam z nim mały problem. Przy próbie uruchomienia Wi-Fi w oknie "Przygotowanie połączenia Wi-Fi" wyświetla mi się komunikat "Uruchamianie Wi-Fi" a po chwili otrzymuję komunikat "Zatrzymanie Wi-Fi" i aparat wychodzi z menu. Potrzebna jest jakaś dodatkowa konfiguracja czy jest to problem z aparatem?