W przypadku B-1B chciałbym zauważyć, ze piękno nie wyklucza groźności:-) W/g mnie ten samolot spełnia obie te cechy.
Dzięki też za wyjaśnienia odnośnie odwracaczy ciągu.
Wersja do druku
W przypadku B-1B chciałbym zauważyć, ze piękno nie wyklucza groźności:-) W/g mnie ten samolot spełnia obie te cechy.
Dzięki też za wyjaśnienia odnośnie odwracaczy ciągu.
Prawie na pewno nie. To jest typowy "urban legend", że jak samolot to musi być z tytanu. Tytan w silniku to znajdziesz w wentylatorze i w kompresorze, w komorze spalania i turbinie już nie. Nie te temperatury. Dysze wylotowe to stale nierdzewne i stopy niklowo-chromowe.
Nie wierzysz to poszukaj i sprawdź sam.
Potem napisz co znalazłeś.
Prawie robi jak wiesz niekiedy dużą różnicę. Możesz zagwarantować, że P&W nie stosuje do pokrywania elementów o których tu mowa powłok ceramicznych? Wtedy temperatury o jakich piszesz nie wykluczałyby stopów tytanu. O metalach używanych do budowy silników oczywiście wiedziałem, więc nie jest to kwestia mojej wiary. Poza tym wyraźnie napisałem, iż to ja stawiałbym na stopy tytanu, a nie, że P&W na pewno tak zrobił. Jeśli masz wątpliwości jak sprawy się mają, to radzę zasięgnąć informacji u źródła, jednak wątpię aby firma podzieliła się z Toba tajnikami technologii produkcji. Zresztą akurat te części może robić jakiś inny dostawca. Przy dzisiejszej specjalizacji już dawno nie ma nikogo, kto produkuje 100% części potrzebnych do budowy jakichś bardziej skomplikowanych maszyn. Odnośnie ''urban legend'', radzę przypomnieć sobie np. SR-71, którego w większości zbudowano ze stopów tytanu. T. Hypki w monografii na jego temat podaje, że stanowiły 93% struktury samolotu. Można by tu jeszcze wspomnieć chociażby Suchoja T-4, którego prototyp stoi w Monino. Poniżej dla zainteresowanych zamieszczam PDF-y, w których pokrótce opisano materiały używane w konstrukcjach lotniczych.
Załącznik 184219 Załącznik 184225
Przejdźmy zatem do kolejnej maszyny z Berlina - dziś będzie to Airbus A350.
Załącznik 184231
Rolls-Royce Trent XWB
Załącznik 184232
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Proszę bardzo!
Sprawdzałem w kilku źródłach i wszędzie podawano, iż to ''zwykła'' wersja transportowa. Persuader ma min. głowicę obserwacyjno-celowniczą, której tutaj nie ma.
Operator --------wielkie dzięki i to jest to :)
Świetnie pomalowany :)
Wracając na chwilę do tytanu, to na Discovery był kiedyś program o SR-71. Jego tytanowa powłoka ma taką wadę, że na zimno jest źle spasowana, ponoć nawet paliwo wycieka, dopiero po rozgrzaniu przy odpowiedniej prędkości wszystko się uszczelnia. Wygląda na to, że jednak tytan nie jest materiałem doskonałym, mimo, że czasem jest niezastąpiony :)