No własnie. Efekt ok, ale uzyj rozmycia gausowskiego a nie poruszenia.
Wersja do druku
W PhotoImpakcie x3 korzystałem tylko z opcji Zoom Blur bo jego możliwości najbardziej przypominały mi te znane z PS-owskiego Lens Blur. Stąd też taki efekt poruszenia obrazu. Jako, że temat jest ciekawy, poszukam u siebie w programie inną możliwość uzyskania rozmazania soczewkowego. Jak coś z tego wyjdzie, to się pochwalę;-)
ps. Ramzes- z rozmycia gausowskiego nie próbowałem, zobaczę co z tego wyjdzie
Jak mojego UPIX3 bardziej poznam, to z tilt-shiftem jeszcze spróbuję.
Parę ostatnich wizyt na Dworcu Głównym utwierdza mnie, że tak huczne zapowiedzi generalnego remontu dworca, to daleka przyszłość albo cisza przed burzą;-) Póki co, są tam jeszcze stare klimaty... .
359.
Rynkowe pstryki albo "wesołe jest życie staruszka" i "twarze"(face2face)
360.
361.
Dzisiejsze wrzuty Kaz,świetne !
361 - fajowe.
Troszkę szkoda,że nie załapali się w kadr panowie z lewej i prawej a osoby na ławce nie popatrzały na siebie (na przykład ).Miałbyś fotę Grand Prix. ;)
Pomarzyc sobie można... :)
pozdro.
356- schody nad wodą ciekawe kolorystycznie, dziurawiec podoba mi się kadr tylko zdjęcie do wyprostowania,(korekcja obiektywu) bo ucieka na boki, a to ciekawostka
Pozdrawiam :grin:
361 bardzo ciekawe. Masz jeszcze inne kadry z tej sytuacji?
361 - kapitalne ujęcie :)
Dzięki za opinie.
e-510 , po wyprostowaniu fotki nie zostało mi za dużo pola i tak cieszę, że mogłem równo uciąć obu skrajnych panów;-)
To jest jedyna w marę "rozsądna" fotka z tego ujęcia
Jako że wpadła mi dziś do ręki płytka z mixem muzyki arabskiej, a jak ulał jest na ostatniej fotce punkt odniesienia :roll: , postanowiłem zrobić karkołomny ekperyment i jako przerywnik między fotkami podać jeden z popularnych kawałków, pełen dramaturgii, wg klasycznego wzoru z początkiem , rozwinięciem i zakończeniem... .Wykonawcą jest Muhamed Abdo (El Amaken).
Miłego słuchania.
AraMusic - eSnips, share anything
[...]
Wzięło mnie na obiektywy manualne, stąd ten rozdział mojego czasu nazwę "Projekt M42" ;-)
Pierwszym był Helios 44M 58/2 a po interesującej zabawie, fotka "motylek na jajku" i sesji na Tumskim, postanowiłem pójść krok dalej, czyli rozejrzeć się za czymś nieco dłuższym. Padło na Super- Takumara 135mm f2.5. Pod niego kupiłem też 'dandeliona'. Z trudem ale ustawiłem mu chipa i łapie ostrość. Raczej dobrze niż źle. Przy Takumarze, zwłaszcza przy scenach dynamicznych, przydałoby się body ze stabilizacją i AF wielopunktowy, dla komfortu ostrzenia, bo przy 1. punkcie AF rozrzut może być decydujący o poprawności fotki.
Poniżej przedstawiam kilka pstryków wykonanymi tymi szkłami szkłami. Dzisiaj wziąłem Takumara i jak wracałem z Rynku, to w okolicy Feniksu było sporo policji i jakieś zamieszanie. Cyknąłem też dla testów te trzy ostatnie z Panią reporterką z TVN24 i policjantem pogląd sytuacji (słabsze techn.).
Nie mogę nie wspomnieć o charakterystycznych "dziadkowych" barwach matrycy E-400 (Helios chyba "dodaje" zimniejszej dominanty do obrazu?) oraz o solidności wykonania tych manualnych szkieł, jak Heliosa tak Takumara. Ostatni chodzi jak szwajcarski zegarek mimo, że był produkowany w przedziale lat 1968- 1971.
E-400+ Helios 44M 58/2
362.
363.
E-400+ Super Takumar 135/2.5
364.
365.
366.
367.
368.