Specjalnie zdjąłeś kolor?
Wersja do druku
Az mnie rece swierzbia aby pogmerac z kolorem.
To był celowy zabieg: kastracji saturacji, tak myślę.
Dominującą miałem z uwagi na żółtą łunę - brunatno-zgniła zieleń. Będę się z nią kopał przy kolejnej obróbce.
Próby wywalenia tej dominanty kończyły mi się utratą poświaty na Mlecznej Drodze, lub utratą kontrastu na jej ciemnych polach. Puszczę to rawów ... jak skończę dziś przyjmować.
to była najczystsza noc od stycznia, smog-a wywiało skutecznie ciepłym wiatrem od Afryki.
Niebo jak zwykle niezwykle pięknie wyszło.
Ostatnie dwie partie niebieskich domków to jak w moim tekście - niebieskie.
Wiem, że piszesz wieczór, pochmurnie i tak to pewnie wyglądało...No prawie... Nasze monitory też są przecież różne.
Mimo wszystko ja bym ożywił nieco te zdjęcia, które są jakby lekko zasłonięte niebieskim "filtrem"
Jeden z kolegów napisał, że "zdjęcie niekoniecznie musi przedstawiać rzeczywistość". Ma całkowitą rację, bo może też przedstawiać interpretację rzeczywistości...
A ona była by wg. mnie ciekawsze w Twych zdjęciach.
Byłem, obejrzałem, skrytykowałem...:grin:
Dzięki za uwagi, Zawsze wysłuchuję z uwagą raw a dokładniej DNG jest tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads...C5%9Bli-chceta
---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post był o 11:58 ----------
Nie, unikam robienia zdjęć nocnych Olkiem.
Niestety ten DNG mi się nie otwiera ..... :???:
Fajnie jak jest co dawać, nie to co ja... :???: I jeszcze mnie wyzywają.
244@365 Z poprzedniej nocy - pierwsza przymiarka. Północna strona nieba.
Tak sobie przesadzam:
Załącznik 181376__Załącznik 181375
245@365 Kolejne...
Wiem, że się robi zdjęcia w warunkach... nienajlepszych.. Ale popatrz, niebieskie co by nie powiedzieć. I papierowe niebo....
No to podpadłem.:wink:
Sobie sprawdziłem:smile::
Załącznik 181559
Bardzo niebieska jest na zdjęciu (Blue -191). Taka była?, taka powinna być ?, czy taka po prostu wizja autora po obróbce ?
Co tu taka cisza nastała:wink::)
Zbyt trudne pytania, czy w ogóle nie warto odpowiadać...?
PS.
W pytaniu nr2: "Czy taka kolorystyka powinna być ?" miałem na myśli głównie bardzo niebieskie niebo, które wpłynęło na kolorystykę ścian (mooooże i tak było......, choć nie sądzę...)
246@365A;B
luminacja na kanale niebieskim +25
Pozwoliłem sobie grzebnąć pierwszą fotkę. :oops:
Mnie tam nie było, więc to tylko taka moja wizja.
Mnie tam tez nie bylo i tez sobie pozwolilem.Zaznaczylem tylko na czerwono klosz do lampy.On na 99,999% jest bialy.Gdy zarowka jest w nim zapalona to juz inna para kaloszy.Moze byc troche brudny,to jednak pojdzie w szary bez zadnej dominaty.
Wyszlo mi tak gdy na nim sie wzorowalem aby uzyskac optymalny obraz bez zafarbuZałącznik 181570Moze byc tez tak ze mam lekki daltonizm,bo i lata swoje i ciegle w kolorach.Moze sie wypalam powoli.
No wlasnie Posprawdzalem sobie w kilku miejscach.Bede bronic Krakmana.I o ile w swiatlach jest wszystko wg mnie dobrze to w cieniach dominuje za mocno niebieski.Moze nie tyle dominuje co brakuje jego barw uzupelniajacych w kole barw.Gdy w cieniach dodamy te dwie barwy to on nie zniknie, jednak troche przestanie dominowac swoja samotnoscia.A i uzyskamy obraz taki Załącznik 181571Bardziej widoczny stanie sie obraz rzucany z odbitego oswietlonego normalnym cieplym swiatlem w pokoju(zarowka normalna -chyba)co w polaczeniu z zimnym ocienionym bialym da nam wyrazniejszy obraz na scianie
Oczywiscie jest to moj taki wywod,byc moze niepotrzebny wszak tam nie bylem i nie mierzylem barwy na planie
Dzięki. Przecież nie noszę w kieszeni kolorymetru, a stale coś mi z tymi barwami nie pasowało.
247@365. Północna strona nieba, rzadko widuję ją tak bardzo szczegółowo.
Znowu bez zgody właściciela wątku. :oops:
Zgasiłem światła w miasteczku ( dwudziesty stopień zasilania :mrgreen: ) i tak mi wyszło. :cry:
248@365 +30 na zoltym i czerwonym.
Napisz Mirek w Ciemni wątek: "Jak poprawiłem to zdjęcie"
Ach,wiesz jak mirek przeprawia zdjecia.Natchnienie,suwak w prawo,drugi w lewo,szybka maska polacz warstwy i gotowe.
a tak powaznie to sie musze zastanowic,tajemnica to zadna.Troche sie obawiam pozniej tekstow typu "oplulem monitor" albo Moj ty bohaterze,czlowiek orkiestra..... i innych tego typu docinek.Mamy teraz jakies inne nowe czasy,A zdaniem generalow plucie w monitor to nie ublizanie i nie lamanie regulaminow.
Widze,teraz ze kilku tez by chcialo wiedziec-Namyslam sie,albo zrobie akcje i puszcze na PW zainteresowanym.
Puść zainteresowanym na PW. Jakiż to problem, no chyba, że akcja dotyczy tylko PS, wtedy nie każdy skorzysta...z tej akcji....
Na pewno nie uyżytkownik Linuxa, choć podobnoż Gimp dużo nie ustepuje (są zdania, że porównywalny czy nawet lepszy) programowi PS od Adobe.
jednak akcja na nic się nie zda (np. kol. Bodzipowi )