Idac na spacer, mam komorke z aparatem, i nie robie z siebie artysty.
Na wycieczke podobnie, jade wycieczkowac a nie onanizowac sie nad kadrami.
Jak ide na foty biore szpej i tyle.
pozdro
Wersja do druku
W niektórych wątkach strasznie dramatyzowano jeżeli chodzi właśnie o współpracę omd z 20 panasa. Pisali zresztą o tym ostatnio na fotopolis? Jeżeli się nie mylę.
---------- Post dodany o 21:10 ---------- Poprzedni post był o 21:07 ----------
Ok. Spoko. Widzę że dyskusja raczej konstruktywna nie będzie.
Matryca d700 jest wg Was o wiele lepsza od omd.
FF to ful frejm.
Sory ale ja aż takich różnic nie widzę.
No widzisz, dla mnie fotografia komunijna to taki Vietnam fotografi reportazowej. Komunie => studniowki => sluby => inne imprezy firmowe, eventy klubowe, jakies sylwestry itd. I tak dla skalii, jesli Komunia to Vietnam, Sluby to błogi relaks na plaży Copacabana...
Kiedys wydawalo mi się, że na slubie jest mało czasu. Po 3 "latach" komunii, na slubie poruszam sie tempem mocno spacerowym, z wyimaginowanym cygarem i szklaneczka whisky...
Jak możecie podeślijcie jakieś sample na 3200 z panasem.
Dzięki.
---------- Post dodany o 21:13 ---------- Poprzedni post był o 21:10 ----------
hmmm. Vietnam i Copacabana. Ciekawe porównanie.
---------- Post dodany o 21:14 ---------- Poprzedni post był o 21:13 ----------
A człowiek chce pogadać, coś zobaczyć i czegoś się dowiedzieć - takie forumowe pisanie, jak zwykle zresztą. Dzięki. Pozdrawiam.
Nie obruszaj się...;)
Sorry, ale co jest 'nie tragicznego" w czyms TAKIM???! tylko kliknij sobie w to zdjecie, i otworz ...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16209&p=12
Takie zdjecia chcesz oddać klientom? gl hf...
super material :/
http://www.flickr.com/photos/djst/8179234032/sizes/l/
Rozmiar: 15.9 MP
Aparat: Olympus OM-D E-M5
Obiektyw: Panasonic 20mm F1.7
ISO: 3200
Ogniskowa: 20 mm
Przysłona: F/1.7
Czas naświetlania: 1/25 sec
Zamiast biadolic wystarczyloby 10 sekund szukania:
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...max=none&res=3
Faktycznie to forumowe pisanie...
Pozdro
nyny - dzięki za linka, nie wiedziałem o tej stronie :)
http://www.ceneo.pl/16547743
Nie rozumiem, jak jeden sklep jest w stanie sprzedawać prawie 1000 zł taniej ten sam aparat... Pozostali, to jakaś zmowa cenowa?
przy takiej róznicy cenowej, to tylko odbiór osobisty...
Dostępność: Chwilowo niedostępny
Najważniejsze zaistnieć.
Chyba żartujesz?
Widać sklep kupił akurat ten aparat taniej, ma mniejszą marżę, mniejsze koszty prowadzenia DG, albo właściciel ma fantazję.
Zmowy cenowe są nielegalne :wink:
Poza tym, nie wszystkie sklepy są w porównywarkach cenowych (koszty), pewnie gdzieś jeszcze tanio kupisz.
kluczem jest dopisek na stronie sklepu: "Czasowo niedostępny"
Ta cena jest już z 2 tyg. i był dostępny jeszcze tydzień temu. Ludzie chwalą natopstryka. To ponoć normalny sklep we Wrocku. Przy takiej cenie nie dziwię się, że wyprzedali wszystko. Po prostu wcześniej była promocja w pozostałych sklepach, promocja się skończyła, a ceny się nie zmieniły.
Banding pierwsza klasa :mrgreen:
Potwierdzam, że z panasem 20 1,7 to się często zdarza, ale nie zawsze. Nie wiem w którym miejscu pojawia się problem. Czy to wpływ zewnetrznych czynników, np promieniowania kosmicznego (sic!), albo nakładania się fal microfalowaych sieci komórkowych. Nie wiem. Problem istnieje w konfiguracji em-5/20 1,7, ale jak dotąd żadnego rozwiązania problemu.
Z innymi szkłami (12 i 45 od olka) ten problem nie występuje.
Jakie znowu promieniowanie kosmiczne :) Jeśli problem, który jest typowo programowy (banding), występuje z konkretnym szkłem, znaczy że dochodzi do dudnień częstotliwości bazowych obu urządzeń (aparatu i obiektywu). Należałoby jedno nieco przestroić. Problem jest ogólnie znany i nie dalej jak kilka dni temu zsynchronizował mi się procesor sterujący (89s8253) z radyjkiem mikroprocesorowym, którym ów steruje i spadła czułość, a na stereo słychać było ''świerszcze''. Zmiana zegara z 6MHz na 7 z hakiem plus dopasowanie timingów zlikwidowało kłopoty.
Oczywiście tu jest rzecz o wiele bardziej złożona, ale takie są podstawy.
Dokładnie, to zwykły wabik, mają nadzieję, że klient zadzwoni, zapyta, no to mu się sprowadzi od dystrybutora nieco taniej niż w innych sklepach. Standardzik nie tylko w PRL'u.
Najniższą cenę ma teraz chyba FotoIT, kilka dni temu mieli ok 4400,-, najlepiej zadzwonić.
Albo sprowadzić z łuesa ;)
Może kogoś używka interesuje? to jest:
http://allegro.pl/olympus-om-d-e-m5-...955387137.html
Za 4800 masz na giełdzie, caaaaały system wysprzedaje kolega.
o, tu!
https://forum.olympusclub.pl/threads...537#post911537
Przegięte czy nie...ale można się zastanawiać nad decyzją kolegi.
Zacny zestaw ma
Masz na myśli, że niedawno kupił i jest rozczarowany?
To nie pierwsza osoba, która szybko sprzedaje zestawik.
Do EM-5 trzeba dojrzeć. Przesiadka z C7D i C60D trwała dosyć długo, siła przyzwyczajenia była duża, system poznałem dobrze więc był dla mnie przewidywalny.
Cierpliwie szukałem alternatywy dla ciężkiego sprzętu, który towarzyszy mi w mniejszych lub większych wyjazdach.
Pierwsza próba przesiadki miała miejsce w zeszłym roku w maju, kupiłem PEN'a EP3, po miesiącu przygody wiedziałem, że kwestią czasu będzie przesiadka na "maluchy".
W tzw. "międzyczasie" poznawałem możliwości, ograniczenia systemu m4/3, jego wady i zalety. Zalet ma zdecydowanie więcej niż wad.
Świadomie więc jestem posiadaczem E-M5'ki. Stosunek jakości obrazowania do wielkości korpusu i szkiełek, wypada znakomicie.
Jedyne co mi przeszkadzało wcześniej, to początkowa cena ;). Warto było poczekać i znaleźć w odpowiedniej cenie :)
Jak czas dopisze i pogoda to coś będę wrzucał.
Chyba w sierpniu rozmawiałem z gościem, który sprzedawał podobny, miesięczny zestaw na Alledrogo. Przesiadł się z APS-C na m4/3 i .........., nie mógł się przyzwyczaić do małych gabarytów (!), mniejszej dynamiki obrazka.
Zapytałem i tyle? Tak tyle. Brak słów.
No cóż, albo słabo poznał możliwości OM-D, albo powód był inny.
---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post był o 16:05 ----------
rewelacyjnie ;)
A nie przyszlo Wam do glowy:
a: bylo zlecenie, potrzebowal konkretnego sprzetu, zarobil, sprzet niepotrzebny, to na handel i odzyskuje kase
b: kupil z mysla o fantastycznych parametrach (ktore raczej ciezko na samym ciemnokicie potestowac), i sie rozczarowal bo topowe apsc czy ff to jednak nadal inna liga
c: mial kaprys i siano, kupil, pobawil sie, i goni dalej bo nie chce sie wiecej bawic
Wiec nie rozumiem tych zdziwien.
pozdro
Fotomaniac - ale dlaczego brak słów, ktoś kupił, popróbował, stwierdził że to nie dla niego i postanowił poszukać czegoś innego... Jakby nie spróbował to mógłby tylko gdybać i przypuszczać a tak to ma pewność... OMD jest świetne, ale w wielu obszarach są lepsze rozwiązania.
A wspomniana dynamika obrazka to jest konkretna i mierzalna cecha. Taki D7000/D5100 czy K5 oferują więcej za mniej. A nie każdy potrzebuje gibanego ekraniku czy uszczelnień...
Dziwne jest tylko tyle, że ktoś kto miałby kupować "na próbe" gromadzi taki topowy zestaw...
Zresztą, jeden z lubianych tu Forumowiczów, też sprzedał świeżo zakupione OMD i powrócił do starego D700... i jakoś nie wzbudziło to powszechnej dyskusji...
---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post był o 16:23 ----------
Gdybym miał odpowiednio dużą kasę to robiłby dokładnie tak samo, jak ktoś lubi nowinki techniczne to doceni frajdę jaką daje możliwość "testowania" ciągle nowych zabawek... To drogie hobby ale znam droższe :)
Jej, ktoś kupił i sprzedał, a tu od razu grupowa terapia i analiza psychologiczna :)
Ja wiem, czemu sprzedaje, zapytałem na priv. Nie wiem co w tym dziwnego? Ktoś ma pieniądze, to może robić z nimi co zechce, jego sprawa. Nie rozumiem po co te dywagacje.
Ale macie problemy...