nie mam 50tki, znajomy kiedyś przy mnie przez przypadek to odkrył :)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Wersja do druku
nie mam 50tki, znajomy kiedyś przy mnie przez przypadek to odkrył :)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
ale chyba nie w E-300 :( próbowałem, FL-ka nie wchodzi w sanki...Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Hej!
Z jaką maksymalną szybkością migawki pracują 36 i 50?
W trybie FP działa z krótkimi czasami (nawet 1/4000).Cytat:
Zamieszczone przez cellarium
a co myslicie o takim soft-flashu?
1. http://cgi.ebay.de/Soft-Flash-Diffus...sid=p1638.m122
2. http://cgi.ebay.de/Velcro-Flash-Diff...sid=p1638.m122
(do fl50)
Sprytne urządzenia te softy, raz że światło rozproszy a po za tym zmiękczy dodając naturalny wygląd fotografii.
Witam serdecznie,
przeczytałem cały wątek chyba z 2 razy + wyrywkowo, i nadal nie moge się zdecydować na lampę.
A wiec tak, mam E-500 + kitowe obiektywy 14-45 i 40-150 (3.5-4.5), zdjęcia robie rozne, czesc rodzinnych, troszke ambitniejsze portrety, czasem na jakiejs imprezie rodzinnej (jak co roku - swieta, urodziny, imieniny itd...), czasem na jakims slubie, chrzcinach znajomych (nie zarobkowo), plener, makro, jakas impreza itd, itd...
Zanudziłem? jak nie to prosze o rade osób doswiadczonych przez los w uzywaniu FL 36 i Fl 50 co mam wybrac.
Z jednej strony pasuje mi cenowo 36'tka ;) ale jak poczytalem o przegrzaniach i awariach, dlugim czasie ladowania (okolo 10s sic!) to troszke zwatpilem, 50'ka z tego co poczytalem o kilka klas lepsza ale tez 2x drozsza, ale laduje sie podobno okolo 2s (na akumulatorkach).
Na ile w praktyce wystarczaja akumulatorki w obydwu lampach, nie bede kupowal dodatkowych źródeł zasilania.
Dodam ze zdjecia robie juz dosc dlugo i raczej takie bardziej ambitne niz turysta w Egipcie z kompaktem.
Wiec jesli Was nie zanudzilem to prosze o rade, dodam ze raczej nie kupuje sprzetu na 1-2 sezony, jak kupuje to uzywam do konca :) a planuje kupic jeszcze jakies tanie uzywane body E-1, tak na zapas (ale zona o tym nie wie, jeszcze :mrgreen: )
Z góry dziekuje za odpowiedz i pomoc w wyborze ;)
He he może poczekaj na Metza 48AF? a jeśli nie to skoroplanujesz używac głownie do focenia rodzinnego to FL 36 wystarczy a jeśli chcesz bardziej ambitnie i zależy Ci na szybkosci ładowania to tylko FL50 ;)
tylko fl-50 :] idzie wyrwać używkę za 1000 zł jak się zdąży okazja - szybkość i moc jaką oferuje bardzo się przydaje czasami.
Tez popieram FL 50, jest bezkonkurencyjna ...reszta to tylko namiastki. Ostatnio robię zdjecia ze swiatłem odbitym (niekoniecznie od sufitu ;-) jest po prostu swietna, daje duży zapas energii i komfort robienia. Zdjęcia są doświetlone w taki sposób, że nie domyślisz się, iż używałem lampy. Mowię to, bo nadal mam FL 36 i tą to wziałem do pracy na małe kameralne focenie...Cytat:
Zamieszczone przez MicSzu
FL 50 potaniały a nadal sie swietnie spisują nawet w nowym E3.
Dzieki za szybkie odpowiedzi :mrgreen:
Powiem tak, uzywanej lampy nie chce kupowac wiec cana nawet 800zl mnie nie skusi za 50'tke.
Wole kupic na raty nowke + gwarancja 2 lata, fl 36 to gotowka ;)
Co do firmy Metz, jakos po poczytaniu postow wydaje mi sie ze to nie to co lampa dedykowana Olympusa - to tak jak bym do Chryslera 300m wsadzal chinskie opony :roll:
Chyba jednak "zacisne pasa" i kupie te 50'tke, mysle ze lepiej miec zapas mocy niez jej brak, to prawie tak jak w jezdzie autem :mrgreen:
w euro-agd masz 30 x0%
I jest możliwość zakupienia również i lampy
Czas dowiedzie słuszności wyboru, jestem przekonany. Ja z żonką mamy dwie FL 50, obie kupiliśmy używane... ;) ale z dobrych rąk
http://www.17photo.com/product.asp?id=260101
za oceanem to chyba najniższa cena
30 rat to duze odsetki :cry: to 2,5 roku + prawie 70% wiecej, myslalem przy FL 50 na jakies 18, średnia 100zł co nie obciazy budzetu domowego ;)Cytat:
Zamieszczone przez zimny
Ale zagladne do euro-agd, moze maja taniej?
Narazie najtaniej znalazlem za 1399, tylko na zapytanie - kiedy moga mi zalatwic towar .... brak odpowiedzi :roll:
A tu moze byc "big problem" - jak sprzet stoi w studio (bezdotykowo) to praktycznie niemozlewe jest okreslenie jego uzywalnosci :roll: :?Cytat:
Zamieszczone przez black_bird
Dlatego wole nowe rzeczy, chyab ze znam i to dobrze czlowieka.
30rat bez odsetek i bez pierwszej wpłatyCytat:
Zamieszczone przez netfinity
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1,a3.bhtml
Jeśli jest inaczej zawsze możesz zrezygnować z zakupu
DROGO, chyab przesadzaja z cenami!!!Cytat:
Zamieszczone przez zimny
Wszystko drozsze niz w znany sklepie nie dla idiotow! a towar ten sam :D
Ponadto w sklepach internetowych co maja swoje sklepy w realu
jest duzo taniej!
fl 36 - 999zl !!! SZOK :roll:
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskow...us-fl-36.bhtml
...tak pozwole sobie na pytanie, a mianowicie czy w lampie fl-36 jest jakowyś licznik wykonanych błysków...chodzi o stwierdzenie przy zakupie lampy używanej ile razy błysnęła? lub po czym poznać poza wygladem obudowy jaki jest jej naprawde stan techniczny...nadmieniam, że chodzi mi o 7 miesieczną lampę jeszcze z gwarancją...
Nie ma ale jak z gwarancją to bierz i nie pytaj, ja kupiłem FL 50 bez gwarancji i odpukać ponad rok spisuje mi się bez zarzutu. W lampie nie bardzo ma się co popsuć jeżeli obchodzi się z nią ostrożnie.Cytat:
Zamieszczone przez robak_70
A "żarówka" (czy jak to nazwać) to chyba ma jakas liczbe blyskow? Z tego co wiem to np. mechanizm lustra ma podobno dzialac niezawodnie 150.000 razy.Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
Witam, to i ja się przyłączę. Jeszcze nie zdezydowałem ostatecznie czy FL-36 czy FL-50, ciągle się zastanawiam. Tak czy inaczej pewnie niebawem podejme decyzję. Moje pytanie dotyczy innej kwestii. Czy warto dopłacić do wersji R? W jednym ze sklepów internetowych (krajowych) FL-36 kosztuje 735zł a wersja FL-36R kosztuje 759zł i odpowiednio FL-50 (1495zł) a FL-50R (1685zł). W przypadku FL-36 róznica tylko 24zł, gorzej to wygląda w przypadku FL-50 bo różnica to 190zł. Obecnie nie wykorzystam tej R-ki w moim E-510 ale budując system i myśląc o tym przyszłościowo (zmiana body, ...) czy zasadne jest dołożenie trochę i zakupienie wersji R. Przy 36 chyba to zasadne zakładając (bo też nie jestem na 100%pewny) że wersja R posiada wszystkie funkcje wcześniejszej bez R ibiorąc pod uwagę, że trzeba dopłacić tylko 24 zł.. Dobrze kombinuję?
R mają to co bezR + sterowanie bezprzewodowe
Warto kupić z R
Super, dziękuję za szybka odpowiedź, to moj pierwszy post i zauważony, miło. Chyba zdecyduję się na 36R bo zaczynam dopiero zabawę z fotografią, no chyba, że uda mi się kupić tanio FL-50.
Jeszcze jedno pytanie. Z poniżych dwóch rozwiązań, które wydaje się lepsze:
1. Zakup teraz FL-36R + w miarę szybko ZD14-54 (wtedy sprzedałbym ZD14-42)
1. Zakup teraz FL-50 i może kiedyś ZD14-54?
A jak na to Twoje fundusze??
Cytat:
Zamieszczone przez tomeko
ZDECYDOWANIE - > 1. Zakup teraz FL-36R + w miarę szybko ZD14-54 (wtedy sprzedałbym ZD14-42)
Przy czym zakupiłbym najpierw 14-54 a potem lampkę... no chociaz to zależy co fociisz ;p
Generalnie funduszu brak :D ale jeśli powód się znajdzie to i fundusz się zrobi (jakoś żoneczkę przekonam lub ostatecznie raty). Generalnie jestem zwolennikiem rozsądnych wyborów (w granicach możliwości finansowych oczywiście). Strasznie nie lubię wydać kasy na półśrodki i za chwilę żałować. Z drugiej strony szkoda wywalić sporą kasę na coś czego nie wykorzystam (tak naprawdę zaczynam przygodę z foto, wciągam się to prawda) a w końcu w innych obszarach życia też sporo potrzeb finnsowych.
Głównie zamierzam robić zdjęcia podczas zabawy rowerem i tak naprawdę na wiosnę będę mógł zacząć się spełniac w terenie. Tymczasem robie troszkę dzieciaczki i okolice no i strasznie denerwują mnie te cienie na fotach dzieciaków. Stąd chęć zakupu lampy a za jakiś cza 14-54.
nom ta cena z USA ok 270$ super jest. ja kupilem na ebayu za 300eu nówke wiec tez nie najgorzej. proponuje poszukac a nie pakowac sie w drożyzne.
moim zdaniem to nawet na przyjeciach u cioci lepiej miec fl50, po co ma cie cos ograniczac?
Ja kupuję ZD14-54 a lampa poczekać musi. Obiektyw ważniejszy. Sadze ze dla ciebie tez bedzie to lepsze rozwiązanie. Zawsze mozesz kupić lampe za 100zl i przeżyjesz do zakupu juz FL50 albo Metz'a 58. Z lampą nie wszędzie podejdziesz, zas obiektyw uszczelniany zawsze sie przyda.Cytat:
Przede wszystkim grube dzięki wszystkim za pomoc. Wychodzi, że chyba rzeczywiście trzeba kupić w pierwszej kolejności ZD14-54 a potem chyba 50tkę. Chyba trzeba się uzbrajać wolniej ale lepiej i dokadniej. No i tu znowu nęci mnie FL-50R bo może kiedyś się puszkę uda zmienić i to R wykorzystać. Gdzie jest granica, ależ to wciągające.
W kieszeni/koncie :mrgreen:Cytat:
Zadzwoniłem do tego sklepu - nie mają na stanie.Cytat:
BTW
Komentarze tego sklepu są również niezadowalające.
witam, no i zapomogłem się w fl-36...jak na razie bardzo pozytywne wrażenie...ale mam pytanie...czy wyświetlacz nie jest podświetlany w tym modelu? chodzi, że w ciemnosci nie widać co się wyświetla...a jak jest w innych?
Jest, przyciskiem light, ja taki mam ...:-/Cytat:
Zamieszczone przez robak_70
kliknij tu i powieksz rysunek lampy, pokaze sie tylna sciana, po prawej u gory jest ten przycisk ..
http://zakupy.wp.pl/recid,6330,title...l?ticaid=152f7
black_bird - masz obie te lampy, jak w praktyce wygląda czas ładowania obydwu lamp.
Jak to jest z tym przegrzewaniem FL 36?
Na ile średnio zdjęć wystarczają akumulatorki w każdej z tych lamp.
Nadal się wacham z zakupem, kazda niby dobra tylko cena x2, przy fl 36 moglbym kupić np. szkiełko 35mm 1:3.5 Macro ;)
Z góry dzieki za odpowiedz.
Na swiezych FL 50 laduje sie szybko, 2-3 sek, FL 36 wolniej 7-12 sek. Nigdy zadnej nie przegrzalem pomny ostrzezen, są tu fotografowie weselni, którzy robili poligon doswiadczalny ..;)Cytat:
Zadaj sobie pytanie, co bardziej potrzebujesz? Jesli lampy kup nawet uzywana FL50, jesli szkło do macro, to FL 36 sie przyda, mozna ja wykorzystac do makro wykorzystujac odbicia z jej blysku, palnik lampy jest odchylany i przekrecany, swobode masz tutaj dużą ...
7-12s to bardzo dlugo, nawet jak sie robi fotki na urodzinach tesciowej :roll:Cytat:
Hummmm, potrzebuje lampy ;) ale czy mam za 2x tyle wydawac jak sie tym zawodowo nie zajmuje, a z drugiej strony wydac na fl 36 i za rok zalowac ze sie nie kupilo 50'tki a na sprzedazy uzywki sie traci.Cytat:
Obiektyw do makro moze zawsze poczekac, bardziej przyda mi sie lampa.
Musze jeszcze pomyslec, posledze temat, moze podjade gdzies do sklepu i sprawdze organoleptycznie ;)
ok dziękuje, znalazłem no i działa , jest to czasówka..jeszcze pytanie....czy jak podpinacie lampę fl-36 do sanek apratu to trzebą ją ręcznie przyciskiem power załączyc czy powinna się jednoczesnie załączyc przy właczeniu aparatu?moja trzeba ręcznie power włączyć...Cytat:
FL-36 trzeba załączyć przyciskiem "Power".
Sama sie nie włączy.
A tak z ciekawosci, FL 50 tez i czy ma takiesamo podswietlanie (czasowe)?Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk