Odp: O "wyższości" fotografii czarno-białej nad kolorową lub na odwrót
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przychylam się do drugiej opinii, dla mnie oba do kosza...
To nie była opinia, a jedynie pytanie.
W każdym razie dzięki za ocenę. Zastosuję się do dobrej rady: "Nie szukaj wymówek, gdy ktoś krytykuje Twoje zdjęcie":)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Zależy, które się Tobie bardziej podoba :).
Dla mnie osobiście kolor jest lepszy - takie trochę sprane kolory jak z dawnych kolorowych klisz :)
Kolory "sprane" bo to świeżo po zimie(początek marca, wczesne popołudnie). Pomimo, jak widać niezbyt przychylnej opinii,
lubię tą fotkę, ale nie będę tu dorabiał do niej jakiejś ekstra teorii. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
No co wy? Daliście się znowu wpuścić w dyskusję o fotografii cz-b.
Przecież nie od wczoraj wiadomo (z nonsensopedii) że prawdziwy artysta robi tylko w czerni i bieli: twarz starej kobiety albo d*pę młodej, w zależności od wybranego nurtu. :wink:
Pomimo ironicznego tonu, coś w tym prawdy jest.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Zebra tez nas robi w jajo.My myslimy ze ona jest biala czarne pasy a ona przecie jest czarna w biale pasy.
Chyba nie zawsze?Załącznik 118281Załącznik 118282
Bo to takie zebrowe drag-queens :)
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Grafika jest oddzielnym kierunkiem na studiach artystycznych. Trudno więc zgodzić się, że artyści kończą taki kierunek po to tylko, żeby potem kontynuować edukację na kierunku malarstwo ;)
Grafika to umiejętność, wymaga studiów, jakie by one nie były, grafika jest sztuką użytkową.
Często drukowano w starych gazetach właśnie precyzyjne rysunki, bo nie znano sposobów druku kolorowego w masowych nakładach. Jeszcze w latach 80-tych w demoludach albumy były czarno- białe i tylko co dziesiąta fotka kolorowa. Bida z nędzą. Reprodukcje impresjonistów w czerni i bieli. Nie widzę powodów by niedoskonałości pewnego etapu naszej historii miały dziś robić furorę.
Ale co kto lubi, ja kolor.
Muszę przyznać, że macie zdolność generowania tematów typu co było pierwsze jajko czy kura :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Kolory "sprane" bo to świeżo po zimie(początek marca, wczesne popołudnie). Pomimo, jak widać niezbyt przychylnej opinii,
lubię tą fotkę, ale nie będę tu dorabiał do niej jakiejś ekstra teorii. :mrgreen:
Ja tylko odpowiedziałem na Twoje pytanie pod moje widzi i misie oraz kutysie a dodatkowo napisałem z czym mi się to kojarzy tak gratis do zamówienia na to pytanie ;). Podoba mi się to foto w tym kolorze i tyle. Ja nie wnikam co się komu podoba tylko co mnie się podoba :)
Każdy z nas inaczej coś postrzega i dla tego każdy znajdzie temat pasujący innym :). Tylko później pozostaje pytanie czy to będzie topowe czy niszowe :)
Pisząc o kiepskiej opinii, nie miałem na myśli Twojej tylko tą, którą umieściłem wyżej w swoim poście:)
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Wg mnie głównym walorem tego zdjęcia jest niebo tzn. jego barwy, a więc zdecydowanie stawiałbym tutaj na kolor.
Cieszę się, że tak to odebrałeś, bo właśnie to chciałem pokazać. W tym momencie sam sobie odpowiedziałes na tytuł wątku, są zdjęcia, gdzie brak koloru je niszczy, są też gdzie ratują i są też takie gdzie kolor jest niepożądany. Resztę musisz już sobie sam "wypracować", chyba,ze chcesz patrzeć nasświat cudzymi oczami.
ps. osobną kwestią są techniczne strony zdjęć CB, czy to konwersji z koloru cyfrowego, czy też analogu i filtrów.
1 załącznik(ów)
Aby Was lekko pogodzić w tym sporze to kolor, który sprawia wrażenie B-C ;) :)